Прегледана и обновена на 26-09-2020

Вие сте бременна в 33 гестационна седмица или това е 8 месец от началото на вашата бременност.

Ембрион
През 33 гестационна седмица от бременността, Вашето бебе все още наддава на тегло (около половин килограм на седмица). Възможно е да усетите движенията по–осезаемо и даже в някои случаи болезнено.

33 гестационна седмица

През тази г.с. бебето вече развива собствената си имунна система, която е много важна за оцеляването, след като се роди, защото както знаете тя предпазва от леки и тежки инфекции.

През 33 гестационна седмица нивото на амниотичната течност в матката е достигнало своя максимум. Това означава, че тя намалява, за да може да се побере растящото бебе. Затова и движенията, които усещате са по–силни, в сравнение с предишните седмици. Амниотичната течност вече е по–малко и няма какво да омекоти ударите.

През 33 седмица от бременността маточните стени стават по–тънки, което дава възможност в утробата ви да проникне светлина. По този начин бебето вече може да разбере кога е ден и кога нощ.

Дължина на плода – около 41  см
Тегло на плода – около  2000 – 2200 грама

Бъдеща майка през 33 гестационна седмица
Нокти: Хормоните на бременността през 33 гестационна седмица може да направят така, че ноктите ви да растат по–бързо, но също така може да ги накара да станат чупливи. Ако ноктите ви са крехки, използвайте храни с повече биотин – банани, авокадо, ядки и пълнозърнести храни.

Недостиг на въздух: Както казахме в една предишна статия, бебето се е качило доста нагоре и притиска диафрагмата, което не позволява на белите дробове да се разширят максимално. Това е неприятно за вас, но не влияе на вашето бебе, което  получава кислород от плацентата. За да се справите с този проблем опитвайте се да стоите права, колкото е възможно по–дълго, за да може белите дробове да функционират правилно.

Контракции на Бракстън Хикс: През 33 седмица от бременността е възможно вече да усещате леки контракции. Обикновено се появяват, когато бебето се опита да смени позицията си. Питате се как ще разпознаете фалшивите контракции през 33 гестационна седмица от тези при раждането. Фалшивите преминават за няколко минути, ако полегнете за малко. А истинските са много по–болезнени и започват да се появяват през определен интервал и няма да минат, дори и да легнете. Отначало са на два – три часа, после времевия интервал започва да намалява. Болката при истинските контракции е като при месечния ви цикъл – доста силна.

Съвети към бременните през 33 седмица от тяхната бременност
През 33 гестационна седмица от бременността може да имате спазми в краката, киселини и баскетбол в корема. Нищо чудно, че не можете да спите. Но все пак се нуждаете от почивка.  Вземете купчина възглавници и ги сложете под себе си. Можете също да си пийнете и чаша топло мляко преди да си легнете.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

32 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

34 Гестационна Седмица от Бременността

Next article