Подуване на Краката при Бременност

Подуване на краката при бременност е често срещано явление при бременните жени. С напредване на бременността отоците по краката на бъдещата майка се засилват. В статията ще научите защо се стига до отоци по глезените и подуване на краката по време на бременност и нормално ли е това състояние през този период от вашият живот.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Защо са ми толкова подути краката?подуване и отоци по краката, глезените и стъпалата по време на бременност


Това което преживяваме и често казваме за него „Ох как са ми подути глезените и стъпалата“ е оток на краката. Той се получава когато излишната течност се събира в тъканите. Нормално е да има определено количество оток по време на бременност, това е следствие от задържане на повече вода, също така промени в биохимичните показатели на кръвта също могат да предизвикат задържане на течност в тъканите на тялото.

В допълнение по време на цялата бременност матката нараства и оказва натиск върху тазовите вени и вена кава (голяма вена на дясната страна на тялото, който пренася кръв от долните крайници към сърцето). Налягането забавя връщането на кръв от краката, като по този начин се стига до оток и подуване на глезените и стъпалата.

Кога ще изчезне Подуването на краката?
След раждане на вашето бебе, подуването ще изчезне бързо, тъй като тялото ви ще елиминира излишната течност. Можете да откриете, че след раждане може да уринирате по–често и изпотяването на тялото ви да е в пъти в повече след първите дни от раждането.

Кога трябва да се притеснявам от подуване на глезените и стъпалата?
Определено количество оток на краката по време на бременност е нормално. Може да се наложи някои леко подуване на ръцете си. Обадете се на вашият лекар, ако забележите подуване на лицето или подпухналост около очите, по–голямо подуване на ръцете, внезапни или големи подувания на краката и глезените. Това може да е признак на прееклампсия.

Също се обадете на вашият лекар незабавно, ако забележите че единият крак е по–подут от другия, особено ако имате някаква болка или болезненост в прасеца или бедрото.

Разбира се ние от Bremennost.bg Ви съветваме да потърсите лекарска помощ при най–малките притеснения от Ваша страна.

Какво може да се направи, за да се сведе до минимум отоците и подуване на краката при бременност?
Ето няколко съвета и препоръки за лечение на подути крака по бреме на бременност:
– Поставете краката си на по високо място. На работа може да държите купчина книги или малко столче под бюрото.
– Не кръстосвайте краката или глезените докато седите.
– Опънете крачетата си  докато седите и размърдайте пръстите си на краката, това ще разтегне мускулите на прасеца.
– Правете редовни почивки от седнало или изправено положение. Правете кратки разходки през целия ден.
– Носете удобни обувки, които не опъват и могат да поемат всяко подуване на краката
– Не носете чорапи или чорапогащи, които имат стегнат ластик около глезените
– Пийте много вода. Изненадващо нали, това помага на тялото ви да задържа по–малко вода.
– Спортувайте редовно, особено като ходите, плуване или каране на велоаргометър.
– Яжте здравословна храна и се придържайте към една добре балансирана хранителна диета

Знайте, че отокът и подуването на краката при бременност е временно състояние и след раждането всичко ще отшуми много бързо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация