Здраве

Подуване на Глезените

Обновена: 19-03-2017

Какво означава подуване на глезените? Какви са видовете симптоми, причини и лечението при подуване на глезените?
Подуване на глезените е сравнително често срещано при повечето хора. Само по себе си то не представлява заболяване, а по–скоро е симптом на заболяване. Причини за подуване на глезените и крака са многобройни включително: бременност, прием на лекарства, наранявания, заболявания (например сърдечна недостатъчност, алкохолизъм и чернодробна недостатъчност), инфекции, лимфедем, кръвни съсиреци. Повечето хора, които прекарват по–продължително време изправени на едно място или в седнало положение са изложени на риск от подуване на краката и глезените. Степента на сериозност при подуване на глезените зависи от основната причина така симптомите могат да варират от безболезнено увеличение на стъпалото и глезен, през промени на цвета на кожата, затопляне на кожата и образуване на язви с гной. Почти във всички случаи подуването се диагностицира чрез клинично наблюдение и физически преглед. Лечение на подуването на глезените зависи от диагностицирането на основната причина за него.

Подуване на ГлезенитеКакви са видовете причини за подуване на глезените?
За подутите глезени има многобройни причини:
– Подуване поради стоене в една поза или прекомерно ходене
Бременност: нормално е повечето бременни жени да изпитват подуване на глезените при бременност
– Медикаменти (странични ефекти): много лекарства имат като страничен ефект задържане на течности, вследствие на което се проявява подуване. Въпреки че е препоръчително да проверите отделните лекарства за странични ефекти с подуване, общите категории, които могат да причинят подуване включват противовъзпалителни лекарства (стероиди и нестероидни противовъзпалителни средства), хормони, лекарства за хората с диабет, антидепресанти и много калциеви блокери (антихипертензивни и сърдечни лекарства).
– Травма на глезените – обикновено навяхвания или счупвания може да доведат до подуване.
– Болести: заболяване на сърцето, черния дроб, бъбречни заболявания могат да повлияят върху метаболитните и водно–електролитни взаимодействия в организма и да доведат до подуване.
– Инфекция
– Лимфедем
– Запушване на кръвоносните съдове

Как се поставя диагноза – подути глезени?
Клиничното наблюдение и прегледа са начините, по които се диагностицира подуването на глезените. Лекарят вероятно ще ви задава въпроси относно подуването, за да получи конкретна информация и да осмисли основната причина за подуване на глезените. След като причината е определена, може да бъде назначено най–адекватното лечение, за да се помогне на пациента и да се облекчи неговия дискомфорт. Лабораторните тестове обикновено не се използват за диагностициране на така неприятното подуване на глезените, въпреки това те могат да бъдат от полза при някои пациенти, за да се подпомогне откриването на основните причини за подуването.

Какво е лечението при подуване на глезените?
Лечението за подутите глезените зависи от основната причина. За много хора простото повдигане на краката над нивото на сърцето по няколко пъти през деня редовно ще намали или премахне отоците. Въпреки това за много други хора, лечението на основната причина за подуване на глезените може да включва антибиотици за инфекции, шина за навяхване или приемане на подходящи лекарства. Спешното и неотложно лечение е рядко при подутите глезени, но възниква нужда от такова, ако то е провокирано от редица състояния като:
прееклампсия при бременност,
– остра сърдечна недостатъчност
– чернодробна недостатъчност
– бъбречна недостатъчност,
– фрактури на глезените
– абсцеси
– обостряне на подагра
– Подуване на глезените може да е придружено от други основни симптоми като задух, гръдна болка или температура, ако е така при вас – незабавно се свържете с медицински специалист.

Може ли да бъде предотвратена появата на подуване на глезените?
В много ситуации подуване на глезените може да бъде намалено или предотвратено. По–долу е списъкът с начините за намаляване или предотвратяване на отоците:
– Редовно се упражнявайте за подобряване на кръвообращението и циркулацията на течности в тялото.
– Яжте здравословна храна – твърде много сол може да доведе до задържане на течности, хипертония и подуване.
– Прекъсвайте седенето или стоежа по няколко пъти на ден с издигнем на стъпалата и глезените над нивото на сърцето ви.
– Регулирайте наднорменото си тегло, за да намалите натиска върху мускулите и ставите ви.
– Можете да използвате поддържащи чорапи или ластици.
– Избягвайте тютюнопушенето, алкохола и други вредни вещества, които може да доведат до основните причини за подуване.

По–голямата част от хората които страдат от подуване на глезените имат добри до отлични резултати от предприетото лечение, защото отокът обикновено е обратим и без трайни усложнения. При пациентите, при които неприятното подуване на глезените е причинено от по–сериозен проблем, често се налага не само медикаментозно лечение, но и преосмисляне и промени в начина на живот, като ежедневните физически дейности, хранителния режим, които може да повлияят благоприятно при подути глезени.

Колко Струва Раждането

Предишна публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Здраве

подуване на краката

Подуване на краката

Знаете ли какви са причините за подуване на краката, кога да потърсите лекарска помощ и най-добрите съвети ...
Здраве
как се прави аборт

Как се прави аборт

Преди да обясним точно как се прави аборт, може би е нужно да разберете какво е нужно ...
Здраве
полипи в носа

Полипи в носа

Какво означава да имаш полипи в носа? Чувствали ли сте някога, че сякаш имате настинка, която не ...
Здраве