Речник

Едем

Прегледана и обновена на 05-08-2016

Какво е Едем?
Едем означава оток. Това е подуване, причинено от течност в тъканите на организма. Той обикновено се появява в краката, глезените на краката, но това може да включва и други части от цялото ви тяло. Също така едем може да го определим като ненормално натрупване на течност в определени тъкани в тялото. Натрупването на течност може да бъде под кожата – обикновено в зависимите области като краката (периферен оток, или оток на глезена), или може да се натрупват в белите дробове (белодробен оток). В зависимост от местоположението на едема, може би ще трябва да се потърси медицинска помощ и да съобщите първите признаци и кога точно се е появил едема.

Причини за едем
Балансът и регулиране на течности в организма е много сложен. Накратко, причината за едем е че малките кръвоносни съдове в тялото (капилярите) изпускат течност в околните тъкани. Тогава излишната течност в тъканите е причината те да набъбнат.
Причините за възникване на едем и отоци са:
– Яденето на прекалено много сол
– Изгаряне от слънце
– Сърдечна недостатъчност
– Бъбречно заболяване
– Проблеми с черния дроб от цироза
– Венозна недостатъчност:
– Бременност
– Проблеми с лимфните възли , особено след мастектомия
– Някои лекарства и медикаменти
– Изправено положение на тялото
– Вървене пеш прекалено много, когато времето е топло
– физическа травма

Симптомите при едем зависят от причината за полученият оток и може да се различават, но в повечето случай се подува засегнатото място, кожата става лъскава и при натиск се усеща болка, може също така и да се стигне до обездвижване на някои части от тялото поради големият едем – оток.

Лечение на едем
За да спадне едема, вашия лекар може да препоръча повдигане на краката докато седите. Също така може да препоръча компреси, да ограничите колко се може солта от вашето меню и диета или да ви предпише някакъв медикамент за мазане или хапчета за перорално приложение за да отмине по бързо отока.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 960 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Фолиева Киселина Цена

Предишна публикация

Още в Речник

Comments

Comments are closed.