Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 23 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Вероятно ще сте наясно с движенията на вашето бебе до сега: броят на движенията и тяхнoто естество ще варира през деня и нощта и може да забележите, че те започват да образуват  определен модел или да отговорят на собствената си дейност.

С пласт от мазнини и здрав слой клетки, кожата на бебето ви сега става по-устойчива. Тя продължава да се развива и сега е започнала да образува кератин. Това е веществото, което превръща външния слой на кожата в защитен слой от мъртви клетки. Косата и ноктите също се образуват от кератин. Външният кератинизиран слой от кожни клетки, плюс слой от мазнини, определен между клетките на кожата, дава на кожата водоустойчиво покритие. Този процес на кератинизация намалява количеството вода, което вашето бебе губи в амниотичната течност. Всяка нова клетка на кожата, направена в най-дълбоката й част, узрява, тъй като постепенно се издига към повърхността и става част от външния защитен слой, преди в крайна сметка да се изхвърли. Цикълът отнема около 30 дни.

Най-дебелите слоеве кератинизирани клетки са на дланите на ръцете и стъпалата на краката. Процесът на кератинизиране едва сега започва. Тъй като на този етап мастният слой е много тънък, кожата на бебето ви ще изглежда все още полупрозрачна, но по-малко, отколкото е в по-ранните седмици. На този етап от бременността, вашето бебе все още има достатъчно място за маневриране вътре в матката, и въпреки че е вероятно да се чувстват много движения до сега това ще бъде само част от общия брой. Това е така, защото единствените движения, които ще почувствате са тези, при които  бебето  рита или да се удря в стената на матката ви. Няма да бъдете наясно с повечето от по-фините движения, които се извършват в близост до тялото на бебето, тъй като то няма да прави никакъв контакт с матката си при тяхното изпълнение. Костите на бебето ви се втвърдяват и ръцете и краката му започват да се местят. То често носи ръцете си към лицето. Кожата му започва да  развива защитна външна обвивка на име верникс.

Справяне с крампите на краката:

Получаването на болезнени спазми в мускулите на краката е често срещано при бременност, особено през нощта. Може да откриете, че се събуждате поради внезапната и тежка локализирана болка в краката. Смята се, че това се дължи на натиска на матката върху тазовите нерви.

Някои експерти смятат, че спазмите по време на бременност могат да бъдат причинени от липса на калций или сол или от излишък на фосфор, но тези теории все още са недоказани. Когато получите спазъм, може да опитате да го облекчите чрез огъване на крака и нежно масажирате на засегнатата област. Спамът трябва да се разреши, след като сте извън леглото. Ако обаче болката не се разсейва и има зачервяване или подуване на крака, трябва незабавно да потърсите медицински съвет, за да елиминирате възможността за съсирек, тъй като това може да бъде много опасно. За да се намали честотата на спазми или тяхната тежест, пийте много вода, за да предотвратите дехидратация и редовно правете  упражнения за краката и  за глезените си.

Правете нежни упражнения като ходене или плуване, което също може да помогне, тъй като те могат да подобрят кръвообращението.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

162 ден от бременността

Previous article

164 ден от бременността

Next article