163 ден от бременността

Вие сте в 23 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Вероятно ще сте наясно с движенията на вашето бебе до сега: броят на движенията и тяхнoто естество ще варира през деня и нощта и може да забележите, че те започват да образуват  определен модел или да отговорят на собствената си дейност.

С пласт от мазнини и здрав слой клетки, кожата на бебето ви сега става по-устойчива. Тя продължава да се развива и сега е започнала да образува кератин. Това е веществото, което превръща външния слой на кожата в защитен слой от мъртви клетки. Косата и ноктите също се образуват от кератин. Външният кератинизиран слой от кожни клетки, плюс слой от мазнини, определен между клетките на кожата, дава на кожата водоустойчиво покритие. Този процес на кератинизация намалява количеството вода, което вашето бебе губи в амниотичната течност. Всяка нова клетка на кожата, направена в най-дълбоката й част, узрява, тъй като постепенно се издига към повърхността и става част от външния защитен слой, преди в крайна сметка да се изхвърли. Цикълът отнема около 30 дни.

Най-дебелите слоеве кератинизирани клетки са на дланите на ръцете и стъпалата на краката. Процесът на кератинизиране едва сега започва. Тъй като на този етап мастният слой е много тънък, кожата на бебето ви ще изглежда все още полупрозрачна, но по-малко, отколкото е в по-ранните седмици. На този етап от бременността, вашето бебе все още има достатъчно място за маневриране вътре в матката, и въпреки че е вероятно да се чувстват много движения до сега това ще бъде само част от общия брой. Това е така, защото единствените движения, които ще почувствате са тези, при които  бебето  рита или да се удря в стената на матката ви. Няма да бъдете наясно с повечето от по-фините движения, които се извършват в близост до тялото на бебето, тъй като то няма да прави никакъв контакт с матката си при тяхното изпълнение. Костите на бебето ви се втвърдяват и ръцете и краката му започват да се местят. То често носи ръцете си към лицето. Кожата му започва да  разви