Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 23 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Ставите и костите на ръцете са все още много меки, въпреки че скелетът на хрущялите постепенно се заменя с кост. Едно изображение ще показва добре многобройните капиляри, които доставят кръв на ръцете, точно до върховете на пръстите. През следващите няколко седмици вашето бебе ще заприличва все повече на оформено новородено. Клепачите и веждите на бебето са добре развити от тази седмица на бременността. Клетките, които са предназначени да стана ноктите на вашето бебе, са били налични на 10 седмици, а клетките за ноктите на краката са били налични четири седмици по-късно.

Сега, на 23 седмици, ноктите едва започват да се появяват в основата на нокътното легло. Ноктите ще растат непрекъснато през целия живот, но ще отнеме няколко седмици, преди да достигна върховете на пръстите на ръцете.

Кожата на бебето се развива бързо и често се появява набръчкана на този етап.  Сякаш бебето все още не е пораснало. Вашето бебе е покрито с изключително фини и къси косми, известни като “лануго.”Този слой от косми ще бъде почти напълно загубен преди раждането. Космите помагат за задържане на верникса върху повърхността на кожата – това е белият, мазен слой, който често виждате като петна по кожата на бебето при раждането. Той се събира в кожните гънки и помага за предпазване на кожата на бебето не само от водното съдържание на амниотичната течност, но и от отпадъчните продукти в нея.

С напредването на бременността, бъбречната функция на вашето бебе се подобрява и образуваната околоплодна течност става все по-подобна на урината в състава му.

Поза на бременността:

Вашата поза естествено ще се промени в резултат на бременността,  това се дължи на допълнителното тегло, което носите и омекотяването на ставите ви. Преди бременността, центърът на тежестта ви е бил директно над бедрата, по-късно през бременността се премества напред към разширения корем. Тази драматична промяна в центъра на тежестта увеличава извивката на долната част на гръбнака и може да доведе до болки в долната част на гърба. Теглото, което качвате по време на бременност също може да постави натиск на гърба.

Упражненията могат да помогнат за баланса на тялото и за  облекчаване на мускулните болки, свързани с промени в позата. Важно е да се адаптира към тези постурални промени при бременност:

 

  • Правете коремни упражнения за укрепване на основните мускули, както и на гърба. Те помагат за поддържане на добра стойка и избягване на болки в гърба по-късно по време на бременност.
  • Бъдете наясно с начина, по който се разхождате и стоите: издърпайте раменете надолу и назад, не свеждайте долната част на гърба и запазете таза в неутрално положение.
  • Не дръжте телефона между главата и рамото си, защото това може да доведе до болка във вратта.
  • Растящият ви корема засяга кривината на гръбнака. На практика накланяне на таза може да удължи гръбначния стълб.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!