Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 29 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

При едно ехографско изображение ръката на бебето се държи до челото и ясно може да се види част от крака му. Каналът между носа и горната устна е видим, а носът има характерната форма на “бутон”. Изглежда детето е доста схванато вече, но има някакво място за преместване. Бебето ви е омекотено от торбичката с амниотична течност, която го обгръща, докато вие се движите и пращате вибрации към него. Тъй като матката ви се е увеличила по време на бременността, амниотичната торбичка се е разширила, за да побере както вашето бебе, така и околоплодната течност. От сега нататък обаче, сакът ще расте като просто се разтяга, а не формира  нови клетки. Амниотичната торбичка се формира от два отделни слоя мембрани, вътрешна част – амнион и външната хорион. Хорионът първоначално е имал кръвоснабдяване, но сега е загубен. По-тънкият амнион може да се плъзне над хориона, докато бебето се напъва към него. Нито един слой не съдържа нервни клетки: това обяснява защо не е болезнено, когато вашите мембрани руптурират или “вода ви изтича.” Комбинирани, слоевете са само 0.5 мм дебелина. Колагенните влакна във всеки слой обхващат голяма част от участъка – това е жизненоважно в последните месеци, за да се избегне ранното разкъсване на мембраните. Всъщност, мембраните могат да бъдат толкова устойчиви на разкъсване, че да не се спукат до последните етапи на раждането.

В допълнение към задържането на амниотичната течност и осигуряването на бариера срещу  възможна инфекция през шийката на матката, мембраните съдържат вещества, които образуват простагландини. Простагландините играят важна роля в започването на раждането.

Вашето бебе може да има няколко епизода на хълцане за един ден, или само един или двама- и двамата ще могат да се чувстват като серия от  ритмични движения.

Всъщност

Единственият надежден начин да откриете пола на вашето бебе е да имате диагностичен тест като амниоцентеза или хорионен венус. Дори ултразвукът може да е неправилен. И въпреки общото убеждение, че размерът и формата на корема показват пола, те всъщност се определят от мускулния тонус, позицията на вашето бебе и теглото ви.

Фокусирай се върху татковците:

Ритници и хълцания

Досега е възможно да видите и да усетите как бебето се движи, често с ритници и удари. Това може да се случва по-често вечер, когато партньорът ви най-накрая ще седне и ще иска да се отпусне. Гледането на движенията на вашето бебе може да бъде чудесен начин да се свържете с него и с партньора ви. Вашето бебе ще реагира на гласа ви, на музиката и дори може да скочи при неочаквани шумове. Не е възможно да се каже дали това е така, защото тези шумове са приятни или защото са дразнещи. Вашето бебе също ще хълца понякога и  ще имате по-добър шанс да почувствате как то се движи, докато хълца от всяка друга форма на движение. Това е така, защото хълцането се случва през продължителни периоди от време, докато ритници и удари могат да бъдат доста случайни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

206 ден от бременността

Previous article

208 ден от бременността

Next article