Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 29 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

При едно ехографско изображение ръката на бебето се държи до челото и ясно може да се види част от крака му. Каналът между носа и горната устна е видим, а носът има характерната форма на “бутон”. Изглежда детето е доста схванато вече, но има някакво място за преместване. Бебето ви е омекотено от торбичката с амниотична течност, която го обгръща, докато вие се движите и пращате вибрации към него. Тъй като матката ви се е увеличила по време на бременността, амниотичната торбичка се е разширила, за да побере както вашето бебе, така и околоплодната течност. От сега нататък обаче, сакът ще расте като просто се разтяга, а не формира  нови клетки. Амниотичната торбичка се формира от два отделни слоя мембрани, вътрешна част – амнион и външната хорион. Хорионът първоначално е имал кръвоснабдяване, но сега е загубен. По-тънкият амнион може да се плъзне над хориона, докато бебето се напъва към него. Нито един слой не съдържа нервни клетки: това обяснява защо не е болезнено, когато вашите мембрани руптурират или “вода ви изтича.” Комбинирани, слоевете са само 0.5 мм дебелина. Колагенните влакна във всеки слой обхващат голяма част от участъка – това е жизненоважно в последните месеци, за да се избегне ранното разкъсване на мембраните. Всъщност, мембраните могат да бъдат толкова устойчиви на разкъсване, че да не се спукат до последните етапи на раждането.

В допълнение към задържането на амниотичната течност и осигуряването на бариера срещу  възможна инфекция през шийката на матката, мембраните съдържат вещества, които образуват простагландини. Простагландините играят важна роля в започването на раждането.

Вашето бебе може да има няколко епизода на хълцане за един ден, или само един или двама- и двамата ще могат да се чувстват като серия от  ритмични движения.

Всъщност

Единственият надежден начин да откриете пола на вашето бебе е да имате диагностичен тест като амниоцентеза или хорионен венус. Дори ултразвукът може да е неправилен. И въпреки общото убеждение, че размерът и формата на корема показват пола, те всъщност се определят от мускулния тонус, позицията на вашето бебе и теглото ви.

Фокусирай се върху татковците:

Ритници и хълцания

Досега е възможно да видите и да усетите как бебето се движи, често с ритници и удари. Това може да се случва по-често вечер, когато партньорът ви най-накрая ще седне и ще иска да се отпусне. Гледането на движенията на вашето бебе може да бъде чудесен начин да се свържете с него и с партньора ви. Вашето бебе ще реагира на гласа ви, на музиката и дори може да скочи при неочаквани шумове. Не е възможно да се каже дали това е така, защото тези шумове са приятни или защото са дразнещи. Вашето бебе също ще хълца понякога и  ще имате по-добър шанс да почувствате как то се движи, докато хълца от всяка друга форма на движение. Това е така, защото хълцането се случва през продължителни периоди от време, докато ритници и удари могат да бъдат доста случайни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!