207 ден от бременността

Вие сте в 29 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

При едно ехографско изображение ръката на бебето се държи до челото и ясно може да се види част от крака му. Каналът между носа и горната устна е видим, а носът има характерната форма на „бутон“. Изглежда детето е доста схванато вече, но има някакво място за преместване. Бебето ви е омекотено от торбичката с амниотична течност, която го обгръща, докато вие се движите и пращате вибрации към него. Тъй като матката ви се е увеличила по време на бременността, амниотичната торбичка се е разширила, за да побере както вашето бебе, така и околоплодната течност. От сега нататък обаче, сакът ще расте като просто се разтяга, а не формира  нови клетки. Амниотичната торбичка се формира от два отделни слоя мембрани, вътрешна част – амнион и външната хорион. Хорионът първоначално е имал кръвоснабдяване, но сега е загубен. По-тънкият амнион може да се плъзне над хориона, докато бебето се напъва към него. Нито един слой не съдържа нервни клетки: това обяснява защо не е болезнено, когато вашите мембрани руптурират или „вода ви изтича.“ Комбинирани, слоевете са само 0.5 мм дебелина. Колагенните влакна във всеки слой обхващат голяма част от участъка – това е жизненоважно в последните месеци, за да се избегне ранното разкъсване на мембраните. Всъщност, мембраните могат да бъдат толкова устойчиви на разкъсване, че да не се спукат до последните етапи на раждането.

В допълнение към задържането на амниотичната течност и осигуряването на бариера срещу  възможна инфекция през шийката на матката, мембраните съдържат вещества, които образуват простагландини. Простагландините играят важна роля в започването на раждането.

Вашето бебе може да има няколко епизода на хълцане за един ден, или само един или двама- и двамата ще могат да се чувстват като серия от  ритмични движения.

Всъщност

Единственият надежден начин да откриете пола на вашето бебе е да имате диагностичен тест като амниоцентеза или хорионен венус. Дори ул