Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 38 седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Мускулите на врата на бебето ви са укрепнали, така че главата може да се държи добре далеч от гръдната стена. След като бъде родено обаче, плавателността, осигурена от амниотичната течност, ще бъде загубена и ще трябва да поддържате главата на бебето си по всяко време, докато го държите.

Може ли бебето ви да сънува? Много от движенията му се случват, когато заспи.

Вашето бебе практикува дишане от 10-та седмица на бременността, но сега моделът се е променил от къси практически изблици с 10 секундна продължителност до редовно ритмично дишане с модел от приблизително 40 вдишвания в минута, точно както бебето ще диша след раждането.

 

Движенията на очите също са узрели с периоди на бързо движение на очите , продължаващи малко повече от 25 минути в даден момент и периодите на почивка, които продължават малко под 25 минути. Сънят е тясно съчетан с периоди на повишена активност и по-бърз сърдечен ритъм. Само защото бебето ви се мести, не винаги означава, че е будно. Въпреки че вашето бебе не може да се простира толкова свободно, колкото преди, движенията от поне 10 пъти на ден трябва да продължат в същия познат модел и да са успокояващ знака на здраво бебе.

Попитайте Вашия лекар дали ще можете да пиете или да ядете по време на раждането. Пиенето ще ви хидратира, докато тялото ви работи здраво.

Фокусирай се върху храненето:

Енергия за раждането:

Повечето болници не позволяват на жените по време на раждане да ядат или да пият, защото ако имат нужда от обща анестезия, има риск от аспирация. През 2008, в Американския колеж на акушерките, излиза  клиничен бюлетин, в който се посочва, че позволявайки на една жена в период на раждане да яде или пие, й се осигурява хидратация, комфорт и дори може да се намали нивото й на стреса. Попитайте Вашия лекар, ако можете да ядете, и ако е така, какво. Няколко предложения: Изберете нещо леко като супа или бульон,  ябълков чипс и т.н. И партньорът ви трябва да хапне, за да запази силата си.

Попитайте лекар:

Какво е “спукване на амниотичната торбичка” и може ли да претърпите това,  ако в крайна сметка раждането закъснее?

В зависимост от вашето здраве и състоянието на бебето и много други фактори – например, вие сте на повече от 42 седмици, имате високо кръвно налягане, имате инфекция, Вашият лекар може да предизвика раждането. Има много начини да направи това, включително спукване на вашите мембрани. С пръст, Вашият лекар проверява шийката на матката и почиства пръста си през мембраните, които свързват амниотична торбичка и стената на матката. Целта на това е да стимулира освобождаването на хормони, които могат да започнат контракциите. Въпреки че това е вероятно да бъде неудобна процедура, тя не трябва да ви причинява действителната болка.Процедурата може да се направи в кабинета на Вашия лекар или в болницата . Вашият гинеколог ще Ви посъветва най-добре.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!