Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 34 гестационна седмица и 2 дни от бременността. Бебето ви днес:

В задната част на очите на бебето, нервните клетки, които идентифицират черно-бели отенъци или цветове, са зреещи на този етап. Клетките, които реагират на цветни сигнали, са последните, които се развиват, но в крайна сметка ще обработват повече от половината от информацията, която очите получават. Вашето бебе мига и се учи да се фокусира, и неговите зеници ще се разширяват в отговор на светлинната, която се филтрира през матката.

Очите на бебето ви започват да се развиват две седмици след зачеването и след това всички основни структури на очите се формират през следващите четири седмици. Окото обаче продължава да расте по време на бременността и оптичният нерв продължава да се развива след раждането. Очите се отварят от 26 седмици на бременността, но досега движенията им са зле координирани. Движенията на очите се наблюдават за първи път на 18 седмици, но те са случайни и редки. Движенията стават по-чести от 26 седмици и сега, в последните няколко седмици, движенията се установяват в цикъл на почивка, редуващи се с бързи движения на отваряне и затваряне. Някаква светлина прониква в матката и бебето ви сега е много по-отзивчиво към силните светлини.

Шофиране при бременност:

В повечето случаи е напълно безопасно да шофирате в месеците, които са довели до края на бременността. Ако обаче смятате, че не сте в състояние да се концентрирате на волана или карането ви кара да се чувствате неудобно, тогава  си дайте пауза. Когато шофирате е много важно да поставите колана си точно под корема , за да сте сигурни, че бебето ви не е подложено на опасност, ако сте участвали в злополука.

Пътуването с обществен транспорт също е добре, но не забравяйте да се възползвате напълно от вашето състояние, за да заявите място. Да бъдете с  влак или автобус не е идеален вариант – не защото това ще увреди бебето ви, а защото центърът на тежестта ви се е променил и вие ще сте по-склонни да паднете или да изпитате неудобност и дискомфорт. Дълги периоди на стоене също могат да причинят глезените и краката ви да се подуят.

 

Ако се чувствате неудобно или замаяни, слезте от влака или автобуса и седнете в по-хладна среда, за предпочитане с краката нагоре, за около 20 минути. Винаги носете вода с вас, когато сте навън. Шофирането все още е опция в края на бременността, но може да ви е неудобно да сте в колата за дълги периоди.

Попитайте една майка:

Загрижена сте, че вашият заместник през отпуска по майчинство ще свърши по-добра работа от вас. Тези страхове нормални ли са?

Да, напълно е нормално. Повечето жени, които са били по майчинство, може би си спомнят, че са се  притеснявали много, че човекът, който ги замества, ще ги измести. Невероятното нещо е, че след като се роди бебето, всичко свързано с работата, ще е затъмнено от новата ви роля.  Не се притеснявайте. Не само имате законни права по отношение на безопасността на работата си, но ще имате шанс да блестите отново, когато вашето бебе поотрасне и вие се заевърнете. Междувременно, се наслаждавайте на отпуската си. Това време върви бързо, но също така ви дава възможност да усъвършенствате някои важни житейски умения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!