142 ден от бременността

Вие сте в 20 седмица и 1 ден. Бебето ви днес: Един изглед от близо по върховете на пръстите би показал, че ноктите на бебето са се образували и започват вече да растат. Ноктите все още не са втвърдени: това пречи на бебето да надира, докато се чеше случайно, защото то все още няма контрол върху движенията на ръцете си.

Близнаците споделят един общ ,,дом” в матката за известно време, но как са свързани помежду си?

На 21 седмици очите на бебето все още са затворени, но то вече е наясно със светло и тъмно. Поради това близнаците вероятно могат да реагират на променяща се позиция на другарчето си и все повече да осъзнават един друг. Смята се, че тъй като паметта започва да се развива сега, близнаците бебета може да започнат да се свързват на този етап. Както е доказано при много  ултразвукови сканирания – има много голям контакт между бебетата близнаци в матката, особено след като количеството на пространството около тях намалява. Те са били наблюдавани често да се докосват, да се ритат и да се опитват да се грабнат едно друго. Всеки близнак реагира на движенията на другия.Те не могат да действат по един и същи начин, като единият близнак предпочита различни движения от другите. Например, едното  бебе може да предпочете да си смуче палеца, а другото да харесва да си щипе пъпната връв. Нито пък  непременно имат един и  същи биологичен часовник на тялото си, така че те могат да бъдат активни по различно време. Това доказва, че дори в матката близнаците вече са индивиди.

Попитайте  лекар:

Може ли бебето ви да чувства нещо, когато правите секс?

То може да е наясно с някои движения, когато правите секс и за промяна сърдечната си честота, но то няма да бъде наранена от нито едно от двете. Може да откриете, че вашето бебе реагира на тези усещания, като се движи много, докато правите секс или скоро след това. Някои жени намират това потискащо, но не забравяйте, че това не означава, че на бебето му е неудобно и разбира се то реално не разбира какво правите! Ако имате оргазъм