Прегледана и обновена на 10-11-2020

Вие преминавате през 10 гестационна седмица от бременността. Днес сте точно в 9 седмица и четири дни или това е 67 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Чертите на лицето на бебето стават все по-отличителни на този етап от развитие на бебето. Много фините клепачи вече се развиват над развиващите се очи и ще започнат да се затварят до приблизително 26-та гестационна седмица от бременността. Точно, както сте свикнали с идеята, че сте бременна, можете да откриете, че носите повече от едно бебе. Имате ли инстинкт, че ще имате близнаци (вижте Бременност с близнаци по гестационни седмици или научете Кога се разбира бременност с близнаци)? Някои жени, дори и в началото на бременността, подозират, че носят повече от едно бебе, само защото се чувстват “по-бременни” от обичайното. Признаците на многоплодна бременност включват силно чувствителни гърди и екстремно сутрешно гадене и умора. При многоплодната бременност матката може да бъде по-голяма от очакваното. Вашият лекар може да бъде в състояние да го види по нарастващия  в долната част корема от тази седмица, вместо от 12 седмица от бременността. Независимо дали подозирате нещо, първото ултразвуково сканиране (вижте 78 ден от бременността) определено ще покаже, ако носите повече от едно бебе.

Попитайте майка на близнаци

Радвате се, че ще имате близнаци, но как ли ще се справите? Чувствате се объркани, понеже очаквахте да имате и толкова много притеснения – “Ще бъдете ли в състояние да кърмите две бебета? Колко креватчета ще ви трябват?” Отначало в главата ви вероятно ще се въртят тези мисли, тъй като ще свиквате с идеята за бременността си с близнаци. За да си дадете време да се примирите с новините, може да предпочетете да я запазите за себе си за няколко седмици. Това, което ще откриете е, че семейството и приятелите реагират различно. Отговорите могат да варират от чиста радост – обикновено от развълнувани баби и дядовци до завист или малко плашещи отзиви – от приятели и непознати. Намирате за полезно да говорите с други, които очакват близнаци или които вече са  родители на близнаци. Потърсете такива групи в социалните мрежи, за да можете да попитате за всичко , което ви тревожи.

Фокусирайте се върху близнаците

Шокиращата новина! Новините, че във вас имате две или повече бебета не винаги се поднася с най-голям такт. Например лекарят може да каже, че “нещо се нуждае от проверка” и лекарят може да назначи сканиране чрез доплерова сонография. Това звучи тревожно, разбира се, но помнете, че специалистът е длъжен да е много внимателен преди да даде променящите живота новини. Сонографът може също да проверява вашите близнаци за размер, за да изключи всички големи проблеми. След като това се направи обаче има вероятност да има сърдечни поздравления.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?