Прегледана и обновена на 30-10-2020

Вие сте в 4 седмица от бременността и три дни или това е 31 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Тъй като ембрионът се трансформира от два клетъчни пласта в три, по протежение на обратно на ембриона се развива жлеб или бразда, която ще се развие в невралната тръба на плода – предшественика на мозъка и гръбначния мозък.

Какво се случва вътре във вас

Щастливи сте? Развълнувани? Но сигурно сте и малко нервни?

Няма по-голямо събитие, което ще промени живота ви, отколкото това да разберете, че ще бъдете родители. В деня, когато сте разбрали, може би сте изпитали множество различни чувства. Дори и да сте го планирали, е напълно нормално еуфоричната приповдигнатост да бъде заменена с някаква тревожност, докато осмислите реалността, че ще бъдете майка. Партньорът ви може да реагира различно от теб. Ако не се прояви с изключителен ентусиазъм, не го тълкувайте като смисъл, че не е щастлив от новините, не всеки човек реагира  на големите събития по един и същи начин. Да се оттегли в себе си може да му се даде необходимото време, за да обработи информацията. И обратно, може да откриете, че той е по-развълнуван от новините от вас! Боравенето с чувствата ви може да бъде по-трудно, когато се опитвате да запазите бременността в тайна. Повечето двойки решават да не казват на хората, докато не мине ехографът след 12-та гестационна седмица, когато рискът от спонтанен аборт е значително намалял.

Изненадана от това, че сте бременна

Ако сте една от малкото жени, които са забременели по време на контрацепция (хапчета против забременяване), е малко вероятно да сте навредили на вашето бебе, но в зависимост от това, което сте използвали, ето какво трябва да направите:

  • Противозачатъчни хапчета: спрете приема им незабавно.
  • Контрацептивен пластир: отстранете го.
  • Контрацептивен имплант: посетете  вашия доктор, за да го отстрани той.
  • Вътрематочно устройство или вътрематочна система: посетете вашия доктор незабавно, ако използвате такова устройство, тъй като има малък риск бременността да бъде ектопична – извънматочна бременност (виж 46 ден от бременността). Дори ако сканирането показва, че бременността не е извънматочна, трябва да се отстрани, защото има риск от спонтанен аборт.
  • Инжектиране на контрацептиви: Консултирайте се с вашия лекар, ако сте инжектирани с контрацептив. Макар че според изследванията – те няма да засегнат неродното бебе, все пак не трябва да си правите повече инжекции.

Спешна контрацепция: веднъж имплантирано яйцето, хапче за спешна контрацепция няма да има ефект, така че да навреди на бебето ви. Ако сте загрижени, вижте вашия доктор.

Всъщност да откриете, че ще бъдете родители е много значим повод и вие и вашият партньор вероятно ще преживеете най-вълнуващото събитие в своя живот. Успех и бъдете здрави!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

30 ден от бременността

Previous article

32 ден от бременността

Next article