Прегледана и обновена на 03-11-2020

Вие сте в 4 гестационна седмица и пет дни или това е точно 33 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Ембрионът, който е с дължина по-малко от 3 мм, сега има дълбок и тесен канал, простиращ се по цялата му дължина. Тази бразда ще стане толкова дълбоко и краищата му ще се навиват толкова много, че ще се оформят в тръба, движеща се по дължината на ембриона. Въпреки че има много информация, която да проучите, се опитайте да се насладите на това време и не забравяйте, че бременността е един прекрасен  естествен процес.

човешки ембрион с бразда по дължината си

Веднага щом сте разбрали, че сте бременна, като повечето бъдещи жени, може би сте започнали да се притеснявате за всички аспекти на начина на живот и здравето на нероденото ви бебе. За да се поставят нещата в перспектива, не забравяйте, че в отминалите поколения  бременността се счита за естествено събитие, и малко жени правят промени в начина на живот, за да се нагодят към състоянието. Така че в миналото бременните жени вероятно са продължили да ядат нездравословни храни, да пият алкохол и да пушат. Освен това тестовете за бременност са били много по-малко точни или чувствителни, което означава, че много бременности приключвали с ранен спонтанен аборт, без да са станали достояние. Поради тази причина, много от проблемите, за които сега е известно, че са рискови фактори за усложнения при бременност или спонтанен аборт, не са анализирани или разглеждани, или не са носели притеснение. Днес, с помощта на голяма част от изследванията и прецизното наблюдение на овулацията (най-лесно чрез тест за овулация и следене на базалната температура), зачеването и бременността, жените са много наясно с това, което се случва в телата им и са информирани за потенциалните клопки. Това е смесена благословия: макар че е важно да избягвате нещо, което да повлияе неблагоприятно на нероденото ви бебе, също толкова важно е да се отпуснете и да се насладите на бременността, защото стресът не е добър за вас или вашето бебе.

Попитайте лекаря

Вие сте на 40 и сте в страхотна форма. Дали лекарите все още ще гледат бременността ви като потенциално високо рискова? Да, всяка жена над 35 е категоризирана като високо рискова, независимо от здравословното си състояние. Въпреки че това може да бъде разочароващо, причината за внимателното наблюдение е, че статистически жените над 35 са по-склонни да страдат от усложнения по време на бременност като високо кръвно налягане при бременност, спонтанен аборт и гестационен диабет. Съществува също така повишен риск от раждане на бебе с генетично заболяване като синдром на Даун. Вашият лекар просто ще ви държи под око, за да се увери, че бременността ви прогресира нормално и че вие и вашето бебе ще останете здрави. Чрез редовно наблюдение всички потенциални проблеми могат да бъдат решени и да се надяваме, да се коригират на ранен етап. Гледай да не се напрягате. Чудесно е, че вече сте в добра форма и ако продължавате да се грижите за здравето си и да се упражнявате редовно, ще намалите рисковете от усложнения.

Фактите говорят…

Бременните жени са съветвани да пият тъмна бира, защото тя е добър източник на желязо. За съжаление, това е една стара приказка, тъй като съдържанието на желязо в бирата е незначително. Така че, въпреки че не са толкова интересни, придържайте се към листните зелени зеленчуци! Като по-стара бременна майка, вероятно ще имате повече пренатални прегледи. Високото кръвно налягане може да бъде признак на прееклампсия, което е по-значителен риск за бременните жени на повече от 40години.

Така и този 33 ден от бременността отминава, а може би е интересно да научите, че остават 247 дена до датата на термина. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

32 ден от бременността

Previous article

34 ден от бременността

Next article