166 ден от бременността

Вие сте в 23 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

При едно 2D ултразвуково сканиране бебето лежи с лице нагоре. а сега е все по-трудно да се покаже цялото бебе с този тип ултразвук.

Практикуването на йога по време на бременност може да бъде изключително полезно, както физически, така и емоционално. Освен укрепваща и тонизираща мускулите, йогата има за цел да постигне по-голямо осъзнаване на дишането. Да се научите да контролирате дишането си е чудесен начин да се отпуснете по време на бременност и безценен начин да се подготвите да дишането през контракциите, когато сте в процес на раждане.

Стоежът на позите в йогата се фокусират върху постигане на основната стабилност, като по този начин укрепват  гърба и коремните мускули. Това е полезно по време на бременност, когато допълнително тегло, което носите може да повлияе на баланса и да предизвика нестабилност. Спокойните седнали пози, които се концентрират върху подравняването на гръбнака ще ви помогнат да се съсредоточите върху постоянното дишане и центриране на себе си. Ако се чувствате нестабилни, правете йога пози като просто да се облегнете на стена.

Пилатес също е добро упражнение, което да се правите по време на бременността, защото то ви дава по-голям контрол и доверие в тялото ви. Пилатесът също така включва упражненията на Кегел, които са изключително  прости стъпки за тонизиране на тазовото ви дъно.

Независимо от заниманията, който правите, е важно да намерите акредитиран инструктор, който има опит в обучението на бременни жени. В момента има много специализирани упражнения по йога и пилатес.

Всъщност

Практикуването на пренатална йога под експертно наблюдение може да бъде безопасно и може да намали риска от усложнения. Едно скорошно проучване установява, че бременните жени, които практикуват йога имат намален риск от развитие на високо кръвно налягане и от преждевременно раждане.

 

Попитайте лекар: