101 ден от бременността

Вие сте в 14 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Ръцете са добре развити на този етап, но кожата е много тънка и прозрачна, което означава, че могат да се видят развиващите се кости на пръстите и кръвоносните съдове.

 

Чувствайте се свободна да говорите с бебето ви. Ушите му са се развили до степен, че може да чуе гласа ви. Около тази точка през второто тримесечие костите на вътрешното ухо на бебето са се образували и то започва да чува. Преди това вашето бебе би могло да усети вибрациите, създавани от шума, особено когато сте говорили, въпреки че не е чувало звуци. Според проучванията, когато нероденото бебе чуе нещо, пулсът му може да се промени или да се движи. Може да почувствате как бебето ви се движи в отговор на определен шум или вид музика.

Вашето бебе вече може да ви чуе, когато говорите с него или когато партньорът ви говори с него – всъщност се смята, че бебетата могат да чуват по-дълбоките мъжки гласове по-ясно от женските, и когато се роди, то вече ще е запознато със звука на вашите гласове.

Споделяте ли вашия дом с домашен любимец?

Последните изследвания показват, че живеенето с котка или куче в ранна детска възраст може да намали риска от развитие на астматични симптоми на вашето дете. Проучването установява, че децата, пребиваващи с котки, е по-вероятно да имат анти алергични антитела към котките. Никога не оставяйте бебето си само с куче или котка.

Попитайте лекар:

Как може да се облекчи запека ви?

Запекът е често срещан симптом на бременност, главно защото хормонът прогестерон забавя функцията на червата, което прави всичко по-бавно. Много жени упражняват по-малко физическа дейност от обикновено по време на бременност, което също може да доведе до блокиране на нещата. Н