Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 14 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Ръцете са добре развити на този етап, но кожата е много тънка и прозрачна, което означава, че могат да се видят развиващите се кости на пръстите и кръвоносните съдове.

 

Чувствайте се свободна да говорите с бебето ви. Ушите му са се развили до степен, че може да чуе гласа ви. Около тази точка през второто тримесечие костите на вътрешното ухо на бебето са се образували и то започва да чува. Преди това вашето бебе би могло да усети вибрациите, създавани от шума, особено когато сте говорили, въпреки че не е чувало звуци. Според проучванията, когато нероденото бебе чуе нещо, пулсът му може да се промени или да се движи. Може да почувствате как бебето ви се движи в отговор на определен шум или вид музика.

Вашето бебе вече може да ви чуе, когато говорите с него или когато партньорът ви говори с него – всъщност се смята, че бебетата могат да чуват по-дълбоките мъжки гласове по-ясно от женските, и когато се роди, то вече ще е запознато със звука на вашите гласове.

Споделяте ли вашия дом с домашен любимец?

Последните изследвания показват, че живеенето с котка или куче в ранна детска възраст може да намали риска от развитие на астматични симптоми на вашето дете. Проучването установява, че децата, пребиваващи с котки, е по-вероятно да имат анти алергични антитела към котките. Никога не оставяйте бебето си само с куче или котка.

Попитайте лекар:

Как може да се облекчи запека ви?

Запекът е често срещан симптом на бременност, главно защото хормонът прогестерон забавя функцията на червата, което прави всичко по-бавно. Много жени упражняват по-малко физическа дейност от обикновено по време на бременност, което също може да доведе до блокиране на нещата. Накрая, хапчетата с желязо, които могат да бъдат предписани за анемия, са известени като причиняващи запек. Има, за щастие, много начини за облекчаване на проблема:

  • Яжте повече фибри: уверете се, че получавате много фибри в диетата си под формата на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и пийте много вода, за да помогнете на преминаването на изпражненията.
  • Psyllium или ispaghula – обща съставка в някои лаксативи, изглежда е безопасна по време на бременност, въпреки че достатъчно проучвания при бременни жени не са правени.
  • Упражнявайте се редовно: Упражненията по време на бременност помагат за намаляване на запек.

Запекът по време на бременност може да доведе до сърбеж или болезнени хемороиди: Ако това се случи с вас, попитайте лекаря си какви лекарства може да използвате за успокояващо облекчение. Не пренебрегвайте желанието да отидете по голяма нужда. Пренебрегването на желанието твърде често може да доведе до запек. Погрижете се за вашите нужди, дори ако мислите, че сте твърде заети, за да спрете това, което правите или ако това означава, че ще трябва да използвате обществена тоалетна.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!