Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 14 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Ръцете и краката на бебето са удължени и бебето е в състояние да ги движи свободно. Главата му все още е сравнително голяма в сравнение с тялото, а челото е издадено. Той е добре развит отвън, но се случват сложни промени, докато вътрешните органи на бебето ви продължават да зреят.

Вратът на бебето ти расте и сега то все повече прилича на човешко същество. Вътрешно щитовидната жлеза първо се развива в основата на езика, но постепенно се премества надолу, за да лежи в шията до трахеята . Щитовидната жлеза произвежда хормон тироксин, използващ йод, транспортиран от тялото ви през плацентата. Бъбреците на бебето започват да функционират. Нефроните в бъбреците са удължават и зреят: тези основни единици позволяват на бъбреците да функционират чрез филтриране на кръвта и премахване на отпадъците от тялото. Нови нефрони ще бъдат произведени до 37-та седмица и бъбреците продължават да се удължават с около 1 мм на седмица по време на цялата бременност.

Попитайте лекар:

Развивате тъмна вертикална линия по средата на корема. Какво е това?

Тази линия се нарича linea nigra, която се дължи на промени в пигментацията на кожата. Това е изключително често, засяга 90 процента от всички бременни жени. Може да забележите и потъмняване на кожата около зърната и потъмняване на луничките, бенките или рожденните белези. Някои жени могат също да получат кафяви петна по лицето си, наречени “маска на бременността” . Тези промени са причинени от допълнителните количества на хормона естроген по време на бременност, което засяга клетките, произвеждащи меланин в кожата, които произвеждат пигмент, който води до потъмняване на кожата. Тези промени в цвета са нормални и обикновено ще избледнеят след раждането на бебето.

Работа по време на бременност

Повечето работодатели са подкрепящи, когато разберат, че служителка е бременна, и се надяваме, че това ще бъде така за вас. Въпреки това, ако възникне проблем, съществува трудово законодателство за защита на бременните жени:

  • Не може да бъдете уволнен по време на бременност, освен ако не нарушите условията на споразумението си.
  • Работодателят ви има допълнителни отговорности, когато сте бременна, като това включва гарантиране на безопасността ви на работното ви място. Например, трябва да сте защитени от работа или повдигане на тежки товари,от продължително  по време стоене или от работа с токсични вещества.

Ако имате нужда от почивка за отсъствие, свързано с бременност, работодателят трябва да задържи работата ви, както и работните места за служителите в отпуск по болест или инвалидност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как