100 ден от бременността

Вие сте в 14 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Ръцете и краката на бебето са удължени и бебето е в състояние да ги движи свободно. Главата му все още е сравнително голяма в сравнение с тялото, а челото е издадено. Той е добре развит отвън, но се случват сложни промени, докато вътрешните органи на бебето ви продължават да зреят.

Вратът на бебето ти расте и сега то все повече прилича на човешко същество. Вътрешно щитовидната жлеза първо се развива в основата на езика, но постепенно се премества надолу, за да лежи в шията до трахеята . Щитовидната жлеза произвежда хормон тироксин, използващ йод, транспортиран от тялото ви през плацентата. Бъбреците на бебето започват да функционират. Нефроните в бъбреците са удължават и зреят: тези основни единици позволяват на бъбреците да функционират чрез филтриране на кръвта и премахване на отпадъците от тялото. Нови нефрони ще бъдат произведени до 37-та седмица и бъбреците продължават да се удължават с около 1 мм на седмица по време на цялата бременност.

Попитайте лекар:

Развивате тъмна вертикална линия по средата на корема. Какво е това?

Тази линия се нарича linea nigra, която се дължи на промени в пигментацията на кожата. Това е изключително често, засяга 90 процента от всички бременни жени. Може да забележите и потъмняване на кожата около зърната и потъмняване на луничките, бенките или рожденните белези. Някои жени могат също да получат кафяви петна по лицето си, наречени „маска на бременността“ . Тези промени са причинени от допълнителните количества на хормона естроген по време на бременност, което засяга клетките, произвеждащи меланин в кожата, които произвеждат пигмент, който води до потъмняване на кожата. Тези промени в цвета са нормални и обикновено ще избледнеят след раждането на бебето.

Работа по време на бременност

Повечето работодатели са подкрепящи, когато разберат, че служителка е бременна, и се надяваме, че това ще бъде така за вас. Въпреки това, ако възникне проблем, съществува трудово закон