Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 14 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

На този етап предмишниците, китките, ръцете и пръстите на плода са добре диференцирани. Очите, които се виждат като тъмни участъци зад затворените клепачи, са се преместили навътре от двете страни на главата,.

Сега, когато някои неудобства за бременността, са преминали и докато чакате корема ви да нарасне, може да се почувствате странно “нормално”. Може да не се чувствате така, сякаш сте бременна в момента. Началото на втория триместър е интересен преходен период: знаете, че очаквате бебе-което сте видели на ултразвуковото сканиране-но може да не изглеждате или да се чувствате бременни и няма да почувствате бебето да се движи още няколко седмици (вижте 19 седмица и 3 дни).

 

Физическите напомняния, които са били чести през първия триместър-като гадене и умора-може да намалеят значителни или да преминат изцяло.

Много жени казват, че се чувстват напълно обикновени и намират това странно, защото те мислят, че те ‘трябва” да почувстват нещо. Опитайте се да се насладите на това време, защото след като влезете в третото тримесечие умората ще се възвърне.

Фокусирай се върху татковците:

Положете усилия да отделите време за вас и партньора ви, да бъдете сами. Независимо дали става въпрос за вечер веднъж седмично или  уикенд, който сте си обещавали от векове, направете го сега! Не забравяйте, че второто тримесечие също е добър момент да отидете на почивка.

Често се случва да има фундаментални промени във връзката, когато бебето пристигне; някои нови бащи се чувстват малко изтласкани, особено в ранните седмици. Като прекарате време заедно сега, ще изградите по-голяма връзка за времето, ч което бебето ще се роди и ще се почувствате доволни, че сте се насладили на много приятно време заедно по време на бременността.

Силата на Омега 3:

Факт е, че това, което ядете, може да накара бебето да се развива по-добре. Последните проучвания показват, че жените, които спазват диета, обогатена с омега-3 мастни киселини по време на бременност и кърмене може да подобрят развитието на бебето им и неговото когнитивно развитие. Тези основни мастни киселини могат също да намалят алергиите при децата на майки, които ги ядат по време на бременност и кърмене и да намалят следродилната депресия, въпреки че са необходими повече изследвания.

Омега-3 мастни киселини се намират в мазна риба. Всъщност само морските дарове съдържа две основни омега-3 мастни киселини; тъй като тялото не може да ги произвежда. Въпреки че рибата е основен източник на омега 3, трябва да се уверите, че не консумирате сортове, които са с високо съдържание на живак. Сьомгата и аншоата са две мазни риби, които са с ниско съдържание на живак, но са богати на омега-3 мастни киселини. Дивата сьомга е особено богат и вкусен източник на тези здравословни мастни киселини.

Други източници на омега-3 мастни киселини са рапицата, орехите, лененото семе и яйцата. Тези източници съдържат само една основна омега-3, но все още си струва да ги яде.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!