98 ден от бременността

Вие сте в 14та седмица. Бебето ви днес:

Носната кост на бебето може да се види ясно на носа, както и разграничение между долната и горната челюст, пъпната връв се издига от центъра на корема.

Може да е трудно да избегнете претоварване от информацията около вас – всеки, изглежда ще имате съвети, които да сподели с вас. Един страничен ефект от бременността, с които всички жени трябва да се справят, е противоречива информация и съвети. Една статия казва да направите нещо, докато един приятел казва точно обратното. Това може да бъде объркващо и дразнещо. Въпреки че можете да изберете да спрете да четете или да се обърнете към друг телевизионен канал, по-трудно е да избегнете нежеланите съвети на други жени. Още по-трудно е съветът от близки роднини, като например майка и свекърва. Ще се нуждаете от подкрепата на вашето семейство и приятели, така че няма да искате да ги отчуждавате, но не се чувствайте под натиск да действате по определен начин. Също така не отхвърляйте веднага всичко – някои от съветите може всъщност да са полезни и точни.

 

Ако някой постоянно ви съветва да обясните, че сте затрупани от информация и не би говорил за бременността в този момент. Или да слушате съветите на човека, да се усмихвате учтиво и след това да правите каквото си искате. Можете фино да намекнете, че ще поискате съвет, както и когато имате нужда от него.

Попитайте лекар

Защо разширените вени са чести при бременност и какво мога да направя, за да не ги получите?

По време на бременността обемът на кръвта ви се увеличава с до 30%, поради допълнителните нужди на Вашето бебе. В допълнение, хормонът релаксин, който се произвежда за омекотяване на сухожилията и ставите , също отпуска стените на кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове се отпускат и повишеното количество кръв и допълнителното тегло на бебето ви правят податливи към разширени вени.

За да се намали вероятността от получаване на разширени вени:

  • Избягвайте да седите или стоите в една позиция за прод