Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 14та седмица. Бебето ви днес:

Носната кост на бебето може да се види ясно на носа, както и разграничение между долната и горната челюст, пъпната връв се издига от центъра на корема.

Може да е трудно да избегнете претоварване от информацията около вас – всеки, изглежда ще имате съвети, които да сподели с вас. Един страничен ефект от бременността, с които всички жени трябва да се справят, е противоречива информация и съвети. Една статия казва да направите нещо, докато един приятел казва точно обратното. Това може да бъде объркващо и дразнещо. Въпреки че можете да изберете да спрете да четете или да се обърнете към друг телевизионен канал, по-трудно е да избегнете нежеланите съвети на други жени. Още по-трудно е съветът от близки роднини, като например майка и свекърва. Ще се нуждаете от подкрепата на вашето семейство и приятели, така че няма да искате да ги отчуждавате, но не се чувствайте под натиск да действате по определен начин. Също така не отхвърляйте веднага всичко – някои от съветите може всъщност да са полезни и точни.

 

Ако някой постоянно ви съветва да обясните, че сте затрупани от информация и не би говорил за бременността в този момент. Или да слушате съветите на човека, да се усмихвате учтиво и след това да правите каквото си искате. Можете фино да намекнете, че ще поискате съвет, както и когато имате нужда от него.

Попитайте лекар

Защо разширените вени са чести при бременност и какво мога да направя, за да не ги получите?

По време на бременността обемът на кръвта ви се увеличава с до 30%, поради допълнителните нужди на Вашето бебе. В допълнение, хормонът релаксин, който се произвежда за омекотяване на сухожилията и ставите , също отпуска стените на кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове се отпускат и повишеното количество кръв и допълнителното тегло на бебето ви правят податливи към разширени вени.

За да се намали вероятността от получаване на разширени вени:

  • Избягвайте да седите или стоите в една позиция за продължителни периоди: ходете редовно, движете ръцете си, докато го правите, за да увеличите притока на кръв в тялото си.
  • Упражнявайте се ежедневно: повечето форми на сърдечно-съдови упражнения ще помогне за увеличаване на притока на кръв. Водната аеробика е добър избор, тъй като налягането на водата помага за увеличаване на кръвообращението.
  • Спете с  леко повдигнати крака чрез поставяне на възглавница под долната част на леглото в края на леглото.

Фокусирай се върху тялото ти

Направете си прическа.

Няма доказателства, че химикалите в бои за коса са вредни за вашето бебе, въпреки че само ограничено количество изследвания са направени над бременни жени. Ако сте предпазливи, прескочете химикалите и вземете безамонячна боя. Ако сте притеснени – не нанасяйте боята върху скалпа ви и се уверете, че стаята е добре проветрена. Когато оцветявате собствената си коса, направете го в добре проветриво пространство и винаги носете предпазни ръкавици.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

97 ден от бременността

Previous article

99 ден от бременността

Next article