133 ден от бременността

Вие сте в  19та седмица. Бебето ви днес:

Вашето бебе има много гъвкави стави, което му позволява да вдигне ръцете си високо. Това е така, защото костите му са съставени първо от хрущял, който е мек и гъвкав. Постепенно хрущялът се заменя с калция, утвърждаващ кост.

Ще получите съвети от всички около вас, но има един човек, който може да искате да слушате и това е майка ви. Независимо дали сте близо до майка си, бременността вероятно ще повлияе на връзката ви. Много жени се чувстват естествено по-близо до майките си, докато преминават през това значимо събитие в живота, обръщайки се към тях за помощ и успокоение по време на бременността и искайки да бъдат при нея в дните и седмиците след раждането на бебето.

Нормално е майката да реагира на това, че дъщеря й е бременна, като стане много закриляща, така че очаквайте поне по няколко обаждания на ден повече  от обикновено. Майка ви ще ви предложи много съвети. Независимо дали  ще приемате всичко -може просто да намерите някои от тях за полезни. Бременността ви може да предизвика много спомени у майка ви на собствената й бременност, така че очаквайте да чуете много истории за времето, когато сте били бебе.

Фокусирай се върху тялото си:

Има редица промени в тялото по време на бременност, които влияят върху начина, по който можете да упражнявате физическа активност и върху това как тялото ви се движи:

  • Повишеното тегло на вашето бебе, плацентата, допълнителната кръв, увеличената матка и гръдната тъкан могат да причинят стрес върху тялото ви и най-вече върху скелета.
  • Постуралните промени в резултат на промени в центъра на тежестта могат да увеличат шансовете си за развитие на проблеми с бедрата, гърба и коленете.
  • Релаксин – хормонът, свързан с бременността, който засяга сухожилията, може да увеличи гъвкавостта и да доведе до неправилно подравняване на гръбначния стълб и таза.

Ефективните и безопасни упражнения са най-добрият начин за поддържане и подобряване на вашата поза и намаляване