Прегледана и обновена на 26-09-2020

Вие сте бременна в 31 седмица от вашата бременност или това е първата гестационна седмица от 8 месец.

Ембрион
Бебето през 31 гестационна седмица бързо  наближава дължината и теглото, с които ще се роди.  Също така се развиват мозъчните клетки. В момента мозъкът обработва информация, проследява светлината и възприема сигнали от всичките пет сетива. Благодарение на развитието на мозъчните клетки, вече бебето има различни фази на съня – дълбок сън, будност и почивка.

31 гестационна седмица

През 31 гестационна седмица, връзките между отделните  нервни клетки се разрастват  трескаво и бебето ви  може вече да възприема информация от всичките пет сетива. Разбира се бебето ви не може да помирише нещо в този момент, но това е само защото то все още е потопено в амниотичната течност. Когато започне да вдишва въздух, ще има усещане за аромат. След като се роди, ароматът на майка му е първия, който вдишва и това е началото на вашата неразривна връзка.

През 31 седмица от бременността, бебето хълца, кашля, смуче си палеца, преглъща. Някои бебета толкова енергично си смучат палеца, че когато се родят имат мазол на пръста.

Дължина на плода – около  40 см
Тегло на плода – около 1700 грама

Бъдеща майка през  31 гестационна седмица
Понякога се среща липса на въздух. Това е така, защото матката се качва все по–нагоре и притиска диафрагмата. Имайте търпение, след няколко г.с., бебето ще се смъкне надолу и вече ще можете да дишате нормално.

По–често уриниране: Матката през 31 гестационна седмица натиска все повече пикочния мехур, поради което в него има малко място за съхранение на урината.

Главоболие при бременност: Ако имате напрежение във врата, когато си завъртите главата,  прекарайте няколко минути в тъмна и тиха стая. Ако сте на работа, затворете очи и поставете краката си за 15 минути върху някой допълнителен стол.

Разширени вени при бременност: През 31 гестационна седмица от бременността, Вашата разрастваща се матка оказва натиск върху кръвоносните съдове, които заедно с хормоните на бременността и увеличаването на кръвния обем създават идеална предпоставка за разширени вени. Направете една разходка през деня, или просто легнете и сложете възглавница под краката си.

Съвети към бременните през 31 гестационна седмица
Имайте предвид, че когато правите любов и изпитвате оргазъм, това влияе върху бебето. Някои бебета са тихи и може да усетите от време на време някое ритмично движение, но други по–енергични решават да се присъединят към буйното парти и да се забавляват заедно с вас, като започват да правят салта, да раздават крушета и ритници. Не се притеснявайте, това не вреди на бебето! Единствения недостатък е, че коремът ви си има собствено мнение и наемателят му приема вашите действия за игра, на която отговаря.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

30 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

32 Гестационна Седмица от Бременността

Next article