30 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 30 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вие сте бременна в 30 гестационна седмица или това е последната седмица от 7 календарен месец. Ако сте родили в този месец или има шанс да родите до края на 7 месец, то на детето се казва –  Седмаче! Може да прочетете недоносено бебе или раждане в 7 месец.

30 гестационна седмица
Ембрион

През 30 гестационна седмица от бременността, вашето бебе е доста пораснало, като се има предвид размера на корема ви. Същевременно мозъкът му се развива, като се появяват характерните мозъчни гънки. Вашето бебе е един малък гении, който може да регулира собствената си телесна температура и топлина. Всъщност през тридесета гестационна седмица не се е увеличило толкова теглото, колкото мозъкът. В този момент мозъкът има характерните вдлъбнатини и неравности. Каква е причината за тази промяна? Тези гънки позволяват да се увеличи размера на мозъчната тъкан – една необходима промяна за развитието на бебето, което се подготвя за живота извън утробата. Друга голяма промяна в 30 гестационна седмица  е костния мозък.

Дължина и тегло на плода

Дължина на плода – около 40  см
Тегло плода – около  1400 грама

Бъдеща майка през 30 гестационна седмица

Тези дни ви може да се чувствате така, сякаш имате огнехвъргачка в гърдите. Киселините, които ви мъчат са едни от най–неприятните симптоми по време на бременността. По принцип са виновни хормоните на бременността, които карат тазовите ви мускули да се отпуснат, за да можете да родите лесно. Това от своя страна предизвиква и отпускане на мускула, който е между хранопровода и стомаха. Какъв е крайният резултат? Храните и храносмилателните сокове могат да се отправят нагоре по корема ви, да се придвижат към гърдите и гърлото и в един момент започвате да усещате огнени езици да изгарят вътрешностите ви. Хвърлете едно око на публикацията Кой са най-честите неприятни симптоми на бременността?

Съвети към бременните през 30 гестационна седмица

Движение на  плода през 30 гестационна седмица от вашата бременност: Можете да очаквате  вашето бебе да се движи всеки ден – понякога ще усетите  удар или ритник, друг път мърдане или обръщане. Можете също така да  очаквате по–голяма двигателна активност, след като сте се нахранили обилно и то в легнало положение.

Метеоризъм: Тъй като матката се разширява, тя оказва натиск върху ректума, което може да отслаби контрола на мускулите и да доведе до неконтролируемо изпускане на газове. Пийте много вода, за да се избегнете запека.  Яжте по малко, но често, което ще избегне храносмилателните проблеми.

Запек при бременност в 30 гестационна седмица: Дори, ако сте успели да овладеете запека по–рано през бременността, той може да върне. Трябва да се преборите с него, защото червата са доста лениви от напредналата бременност. Не забравяйте, че употребата на течности и фибри са ваши приятели, както и пробиотиците (можете да ги намерите в киселото мляко или вижте пробиотични храни).

Отпадналост или замайване: Това е често срещан симптом по време на бременността, но не е лошо да споменете  за това на вашия лекар. Можете да спрете замаяността като легнете и сложите краката си върху по–висока възглавница.

Кървене от венците около 30 гестационна седмица от бременността: Благодарение на хормоните на бременността, венците ви може да са подути, възпалени, и дори да кървят. Въпреки, че кървенето на венците е често и  вероятно ще си отиде след раждането, трябва да се грижите добре за зъбите и венците като си миете зъбите два пъти дневно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Всъщност хормоните, отговорни за производството на сперматозоидите, се освобождават на всеки 60 до 90 минути. Така че мъжът непрекъснато произвежда сперматозоиди.