Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременонст с Близнаци :) !!! Полезна информация за развитието на майката и бебетата в 30 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие носите едно бебенце, то най-добре прочетете съответната статия за това, а именно 30 гестационна седмица.

Ако сте достигнали 30 гестационна седмица, може да се радвате на равносметката, че бебетата ви ще дойдат на бял свят след около месец и половина. Голяма част от пътя е извървян и развитието на бебетата е почти напълно завършено през предходните месеци. Много е важно от тази седмица нататък да сте подготвени, ако бебетата ви решат да излязат по-рано от очакваното.

30 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 30 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Фактът, че сте бременна с няколко бебета и сте в 30 седмица на бременността, усилва усещането за предстоящото раждане и това може да ви направи малко параноични, притеснени и напрегнати. Повечето близнаци не достигат до термина си на раждане и се появяват преждевременно. Този факт може да ви накара да се притеснявате, но 30 гестационна седмица е отличен етап техния растеж и шансовете им за оцеляване са доста високи, дори ако те се появяват в момента. Мозъчен растеж взима преднина през всичко останало, завършва се набръчкването на мозъка и той достига правилна форма. Храносмилателната система се подготвя , за да бъде готова да усвоява храната, която ще получава отвън, щом бебетата се родят. Осификацията на костите скоро ще стигне до пълното си завършване. Важно е да знаете, че дори след раждането костите на бебетата ви няма да са толкова силни, колкото вашите. Те все още са по-меки в сравнение с тези на голям човек, но достатъчно здрави, за да се поддържа структурата на тялото ефективно. Тези меки кости улесняват минаването на децата чрез родовия канал без някаква вреда за тях. Развитието на белите дробове скоро ще достигне окончателния си етап. При някои бебета белите дробове узряват напълно около тази седмица и те започват да практикуват дихателните процеси в утробата. Ако можете да усетите хълцане в тялото си, което значи, че дробовете на бебетата ви функционират правилно. Дължината на бебетата е около 38-40 сантиметра. Теглото им ще бъде почти 1 кг и 300 гр.

Какви са промените, които настъпват при майката в 30 гестационна седмица с близнаци?
Обикновено жената в тази седмица надава около 0,6 кг., като общото наддаване до 30 гестационна седмица с близнаци е средно между 14,5 – 21,8 кг.

През 30 гестационна седмица от бременността всички промени, които организмът претърпява, няма да са нови за вас. Те обаче могат да предопределят някои промени в поведението ви,