30 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременонст с Близнаци :) !!! Полезна информация за развитието на майката и бебетата в 30 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие носите едно бебенце, то най-добре прочетете съответната статия за това, а именно 30 гестационна седмица.

Ако сте достигнали 30 гестационна седмица, може да се радвате на равносметката, че бебетата ви ще дойдат на бял свят след около месец и половина. Голяма част от пътя е извървян и развитието на бебетата е почти напълно завършено през предходните месеци. Много е важно от тази седмица нататък да сте подготвени, ако бебетата ви решат да излязат по-рано от очакваното.

30 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 30 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Фактът, че сте бременна с няколко бебета и сте в 30 седмица на бременността, усилва усещането за предстоящото раждане и това може да ви направи малко параноични, притеснени и напрегнати. Повечето близнаци не достигат до термина си на раждане и се появяват преждевременно. Този факт може да ви накара да се притеснявате, но 30 гестационна седмица е отличен етап техния растеж и шансовете им за оцеляване са доста високи, дори ако те се появяват в момента. Мозъчен растеж взима преднина през всичко останало, завършва се набръчкването на мозъка и той достига правилна форма. Храносмилателната система се подготвя , за да бъде готова да усвоява храната, която ще получава отвън, щом бебетата се родят. Осификацията на костите скоро ще стигне до пълното си завършване. Важно е да знаете, че дори след раждането костите на бебетата ви няма да са толкова силни, колкото вашите. Те все още са по-меки в сравнение с тези на голям човек, но достатъчно здрави, за да се поддържа структурата на тялото ефективно. Тези меки кости улесняват минаването на децата чрез родовия канал без някаква вреда за тях. Развитието на белите дробове скоро ще достигне окончателния си етап. При някои бебета белите дробове узряват напълно около тази седмица и те започват да практикуват дихателните процеси в утробата. Ако можете да усетите хълцане в тялото си, което значи, че дробовете на бебетата ви функционират правилно. Дължината на бебетата е около 38-40 сантиметра. Теглото им ще бъде почти 1 кг и 300 гр.

Какви са промените, които настъпват при майката в 30 гестационна седмица с близнаци?
Обикновено жената в тази седмица надава около 0,6 кг., като общото наддаване до 30 гестационна седмица с близнаци е средно между 14,5 – 21,8 кг.

През 30 гестационна седмица от бременността всички промени, които организмът претърпява, няма да са нови за вас. Те обаче могат да предопределят някои промени в поведението ви, с които е добре да се запознаете:
До тази седмица сте наблюдавали хубава и гладка кожа. От сега до раждането обаче превес ще вземе обилното изпотяване и това може доста да ви разстрои. Хормоните вземат пореден връх и са отговорни това да се случва с вас, допълнително подкрепени от промяната в метаболитните процеси. Самото явление е съвсем нормално, но тази загуба на вода трябва да се балансира чрез пиене на повече вода.
Големият корем вече е променил начина, по който се движите. Последните месеци на второто тримесечие и началото на третия триместър са доста рискови, тъй като вашата непохватност ще бъде в своя пик. Дори по време на ходене, коремът ви може да причини дебалансиране и падане, така че много внимавайте.
Мислили сте си, че първото тримесечие е изключително изморително за вас? Посрещнете умората още веднъж, тъй като ще се окажете в края на вашите енергийни резерви, когато достигнете до средата на третото тримесечие. Не се обвинявайте, че не можете да правите някои от обичайните си задачи. Това е нормално и е препоръчително да запазите силите си за реалното раждане.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 30 гестационна седмица?
Старите дразнещи симптоми, които са ви притеснявали досега, ще присъстват и в тази седмица:
Може би сте свикнали с постоянните болки в различните части на тялото. Търпението и спокойствието са единственият начин да проправи пътя си през това. Развитието на вашите бебета ще продължи и натоварването върху тялото ви ще се увеличи значително. Съчетано с безсънието и спадът на енергията, може много да ви изнерви. Използвайте всякакви безопасни средства и похвати, за да се погрижите за себе си.
Всяко бебе би искало да има свое пространство и това ще доведе до протести в матката и блъскане на вътрешните ви органи. Белите дробове и диафрагмата са най-засегнати. Така че не се изненадвайте, ако се задъхвате от най-малкото усилие.
– Стомахът ви също ще влоши работата си.  Ще наблюдавате повишаване на киселинния рефлукс в гърлото, запека, хемороидите.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 30 гестационна седмица от бременността?
Продължаващото разширяване на корема и разтягането на кожата – прави необходимо да се грижите по-добре за кожата в тази област. Използването на кремове, за да се предпазите от стрии е необходимо, тъй като може да бъде трудно те да се повлияят и изчезнат след раждането.

Ултразвук в 30 гестационна седмица с близнаци
Повечето майки, носещи близнаци, подлежат на ултразвуково изследване през 30 гестационна седмица от бременността. Понякога това сканиране обикновено е съчетано с преглед, който поставя фокус върху проверката на сърдечния ритъм на плода и следи други важни параметри.

Какво да ядете в 30 гестационна седмица?
Изискването за оптимален прием на протеини и сложни въглехидрати е изключително високо на този етап. Поддържането на добре балансирана диета, богата на зърнени храни и качествено месо може да помогне за постигането на това. Качеството на храната винаги трябва да бъде изключително високо и всички консерванти или сурови хранителни продукти трябва да се избягват стриктно.

Съвети за грижа за бременността в 30 гестационна седмица с близнаци:
Вече сте съвсем близо до завършване на пътуването си през бременността, така че всичко, което трябва да направите, е да вземете няколко прости предпазни мерки за вашата бременност с близнаци:
– Наблюдавайте теглото си редовно и съобщете за каквито и да било несъответствия в наддаването на вашия лекар.
– Направете пробно пътуване до болницата, за да видите колко време ще ви отнеме целия процес и да сте подготвени.
– Избягвайте ходене на високи токчета, за да се намали стресът над гърба и корема ви.
– Стойте настрана от всички хранителни продукти, които могат да съдържат алергени.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/30-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация