8 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! Полезна информация за 8 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие не чакате близнаци може да преминете в съответната статията за едноплодна бременност, а именно 8 гестационна седмица.

След края на 8 гестационна седмица вие ще завършите два месеца от бременността си. На този етап продължават епизодите на гадене, раздразнението ви намалява, а коремът ви започне да се показва видимо. Малките същества в утробата ви претърпяват значително развитие, за което е добре да сте информирани.

8 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 8 гестационни седмици?
Около 8 гестационна седмица от бременността много важни органи и физически части на бебетата започват да се развиват с ускорен и последователен темп. Невронният растеж е най-важният в това отношение и мозъкът претърпява значителен напредък. Новообразуваните нервни клетки, които съставляват по-голямата част от мозъка, започват да се прикрепят една към друга и да създават множество клонове и връзки. Формирането на очите вече е започнало преди няколко седмици обаче не е толкова очевидно. До 8 гестационна седмица на бременността клепачите започват да се образуват и да покриват очите на бебетата. Растежът на крайниците също е съществен. Въпреки че ръцете не са се развили напълно, огъването, което се случва в китката, е вече налице. Пръстите също продължават да растат. До 8-та седмица ръцете и краката им се развиват и започват да се огъват. Повечето бебета започнат да показват коляно, което може да се фиксира при ултразвуков преглед. Ако вашите близнаци са били едва с размера на семенце или грахче през предходните седмици, то растежът продължава и в 8 гестационна седмица ще достигнат големина на голямо зърно фасул.

Какви са промените, които настъпват при майката в осма гестационна седмица с близнаци?
Обичайно при бременност с близнаци майката в този период надава около 450 грама на седмица.
Повечето от промените, които настъпват при близнаците в утробата, са по отношение на организма им, а не по отношение на теглото, тялото на жената ще претърпи много промени:
– Ако сте бременна с близнаци, талията ви ще се разшири. Това може да не е очевидно винаги, но някои любими ваши панталони ще покажат разликите.
– Матката ще започне да се увеличава по размер в съответствие с растежа на бебетата. Тя става малко по-голям от портокал. Това може да доведе до коремни крампи.
– Гърдите ви продължават да набъбват, а ареолите имат малки неравности около тях, тъй като те се подготвят за лактацията.
– Нивата на кръвта в тялото се увеличават значително, както и нивата на различни хормони, особено прогестерон.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 8 гестационна седмица?
Има някои специфични симптоми, които се проявяват на този етап от вашата бременност:

– Сутрешното гадене измъчва бременните най-вече през първия триместър на бременността, но когато очаквате близнаци, ще трябва да го потърпите малко повече като време. Ако гаденето е твърде тежко за вас, говорете с гинеколога си за подходящи мерки.
– Повишеното количество кръв води до допълнителнот изпомпване, което сърцето ви поема, а това може да доведе до главоболие и понижена енергия.
– Ако вашият лекар е дал разрешение да имате сексуална активност – може да има случаи, когато да забележите кървене от влагалището след секс. Чувствителността на шийката на матката е виновника тук.
– Друг знак, който много жени споменават около този стадий на бременността, е появата на прекомерно желание за сън. Това в общи линии е резултат от промените, които се случват в тялото ви, и не е нужно да бъдете стресирани и тревожни.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 8 гестационна седмица?
Коремът продължава да расте, малко по-бързо в случай на бременност с близнаци в сравнение с обичайна такава. Талията ви също ще се разшири още.

Ултразвук в 8 гестационна седмица с близнаци
При бременност на 8 седмица ще можете да видите ясни очертания на вашите близнаци. Едно ултразвуково сканиране на този етап ще ви позволи да забележите бебетата, тъй като крайниците им ще бъдат по-добре формирани от преди и ще бъдат ясно видими.

Какво да ядете в 8 гестационна седмица?
Вашата диета в 8 гестационна седмица на бременността и в действителност през цялата бременност трябва да бъде съставена само от здравословни храни. Балансираната диета ще подкрепи цялото развитие на вашите близнаци. Приемът на протеини и калций трябва да бъде съществен, тъй като играе жизненоважна роля в развитието на костите и мускулите на бебетата. Другите витамини, заедно с желязо и добро количество фолиева киселина също са изключително необходими. Комбинирането на добра хранителна диета с обилно количество вода може да помогне за намаляване на шансовете за поява на запек.

Съвети за грижа за бременността в 8 гестационна седмица
Осмата гестационна седмица от бременността може да бъде трудна за жените, които са бременни с множество бебета, тъй като на тялото им коства много усилия, за да запази бебетата здрави и растежът им правилен. Ето няколко съвета, които могат да направят нещата по-лесни за вас:

– Прочетете за бременността от различни книги или подходящи уебсайтове. Те могат да ви дадат по-добра представа за това как растат близнаците.
– Направете пълни изследвания на кръвта и урината.
– Стойте настрана от напрегнати упражнения в опит да поддържате теглото си под контрол. Храненето със здравословни храни и леки упражнения е най-безопасно за вас.
– Не приемайте лекарства за главоболие или болки в тялото, без да сте се допитали до вашия наблюдаващ лекар.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/8-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/8-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

По време на овулация, зрялата яйцеклетка живее от 12 до 24 часа след освобождаването си.