Бременност

8 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Обновена: 06-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Полезна информация за 8 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие не чакате близнаци може да преминете в съответната статията за едноплодна бременност, а именно 8 гестационна седмица.

След края на 8 гестационна седмица вие ще завършите два месеца от бременността си. На този етап продължават епизодите на гадене, раздразнението ви намалява, а коремът ви започне да се показва видимо. Малките същества в утробата ви претърпяват значително развитие, за което е добре да сте информирани.

8 гестационна седмица от бременността с близнациКакво е развитието и колко са големи бебетата на 8 гестационни седмици?
Около 8 гестационна седмица от бременността много важни органи и физически части на бебетата започват да се развиват с ускорен и последователен темп. Невронният растеж е най-важният в това отношение и мозъкът претърпява значителен напредък. Новообразуваните нервни клетки, които съставляват по-голямата част от мозъка, започват да се прикрепят една към друга и да създават множество клонове и връзки. Формирането на очите вече е започнало преди няколко седмици обаче не е толкова очевидно. До 8 гестационна седмица на бременността клепачите започват да се образуват и да покриват очите на бебетата. Растежът на крайниците също е съществен. Въпреки че ръцете не са се развили напълно, огъването, което се случва в китката, е вече налице. Пръстите също продължават да растат. До 8-та седмица ръцете и краката им се развиват и започват да се огъват. Повечето бебета започнат да показват коляно, което може да се фиксира при ултразвуков преглед. Ако вашите близнаци са били едва с размера на семенце или грахче през предходните седмици, то растежът продължава и в 8 гестационна седмица ще достигнат големина на голямо зърно фасул.

Какви са промените, които настъпват при майката в осма гестационна седмица с близнаци?
Обичайно при бременност с близнаци майката в този период надава около 450 грама на седмица.
Повечето от промените, които настъпват при близнаците в утробата, са по отношение на организма им, а не по отношение на теглото, тялото на жената ще претърпи много промени:
– Ако сте бременна с близнаци, талията ви ще се разшири. Това може да не е очевидно винаги, но някои любими ваши панталони ще покажат разликите.
– Матката ще започне да се увеличава по размер в съответствие с растежа на бебетата. Тя става малко по-голям от портокал. Това може да доведе до коремни крампи.
– Гърдите ви продължават да набъбват, а ареолите имат малки неравности около тях, тъй като те се подготвят за лактацията.
– Нивата на кръвта в тялото се увеличават значително, както и нивата на различни хормони, особено прогестерон.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 8 гестационна седмица?
Има някои специфични симптоми, които се проявяват на този етап от вашата бременност:

– Сутрешното гадене измъчва бременните най-вече през първия триместър на бременността, но когато очаквате близнаци, ще трябва да го потърпите малко повече като време. Ако гаденето е твърде тежко за вас, говорете с гинеколога си за подходящи мерки.
– Повишеното количество кръв води до допълнителнот изпомпване, което сърцето ви поема, а това може да доведе до главоболие и понижена енергия.
– Ако вашият лекар е дал разрешение да имате сексуална активност – може да има случаи, когато да забележите кървене от влагалището след секс. Чувствителността на шийката на матката е виновника тук.
– Друг знак, който много жени споменават около този стадий на бременността, е появата на прекомерно желание за сън. Това в общи линии е резултат от промените, които се случват в тялото ви, и не е нужно да бъдете стресирани и тревожни.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 8 гестационна седмица?
Коремът продължава да расте, малко по-бързо в случай на бременност с близнаци в сравнение с обичайна такава. Талията ви също ще се разшири още.

Ултразвук в 8 гестационна седмица с близнаци
При бременност на 8 седмица ще можете да видите ясни очертания на вашите близнаци. Едно ултразвуково сканиране на този етап ще ви позволи да забележите бебетата, тъй като крайниците им ще бъдат по-добре формирани от преди и ще бъдат ясно видими.

Какво да ядете в 8 гестационна седмица?
Вашата диета в 8 гестационна седмица на бременността и в действителност през цялата бременност трябва да бъде съставена само от здравословни храни. Балансираната диета ще подкрепи цялото развитие на вашите близнаци. Приемът на протеини и калций трябва да бъде съществен, тъй като играе жизненоважна роля в развитието на костите и мускулите на бебетата. Другите витамини, заедно с желязо и добро количество фолиева киселина също са изключително необходими. Комбинирането на добра хранителна диета с обилно количество вода може да помогне за намаляване на шансовете за поява на запек.

Съвети за грижа за бременността в 8 гестационна седмица
Осмата гестационна седмица от бременността може да бъде трудна за жените, които са бременни с множество бебета, тъй като на тялото им коства много усилия, за да запази бебетата здрави и растежът им правилен. Ето няколко съвета, които могат да направят нещата по-лесни за вас:

– Прочетете за бременността от различни книги или подходящи уебсайтове. Те могат да ви дадат по-добра представа за това как растат близнаците.
– Направете пълни изследвания на кръвта и урината.
– Стойте настрана от напрегнати упражнения в опит да поддържате теглото си под контрол. Храненето със здравословни храни и леки упражнения е най-безопасно за вас.
– Не приемайте лекарства за главоболие или болки в тялото, без да сте се допитали до вашия наблюдаващ лекар.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/8-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/8-weeks-pregnant-with-twins/

7 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Предишна публикация

9 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.