Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с близнаци :) !!! Полезна информация за 28 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие имате едноплодна бременност вижте съответната статия за нея, а именно 28 гестационна седмица.

Износването на близнаци до 28 седмици официално ви въвежда в третото тримесечие. Вашите лекари ще започнат да се съсредоточават по-интензивно върху различни аспекти като степен на развитие на бебетата, риск от вродени проблеми, състояние на майката към момента, типа на раждане – което да гарантира, че бременността ще завърши по най-правилният начин.

28 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 28 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Основният фокус по отношение на развитието на вашите близнаци в 28 седмица е трупането на телесна маса. Децата са с напълно развита скелетна структура, която продължава втвърдяване през месеците и след раждането, мастните слоеве започват да се увеличават и да оформят малките ви в закръглени и сладки същества.
Бебетата ви все още нямат напълно развити дробове и процеса по развитие на този орган ще продължи да напредва стъпка по стъпка всяка седмица. Плацентата, която осигурява цялото хранителните веществата, необходими за поддържане на близнаците, достига своя оптимален растеж – тя сега тежка около един килограм.
Дейностите на малките човечета продължава да нараства по интензитет. Движението и мигането на очите се увеличава по честота, тъй като бебетата ви оформят цикъл на спане и будуване. Мозъчното развитие продължава по-нататък с повишена чувствителност към различни стимули. Амниотичната течност, която обгражда бебетата ви, намалява количеството си прогресивно. Това ще продължи да се случва, тъй като бебетата ще заемат по-голямата част от пространството вътре в матката, оставяйки много малко амниотична течност до края на бременността.
Близнаците ви са големи колкото патладжани. Тяхната дължина през тази седмица е около 37 сантиметра, измерено от главата до пръстите на краката. Теглото им ще бъде малко повече от 900 гр.

Какви са промените, които настъпват при майката в 28 гестационна седмица с близнаци?
Обичайно бременната жена в този момент надава около 0,6 кг, като общото наддаване до 28 гестационна седмица с близнаци е средно между 13,6 – 20,9 кг.
Всичко, което вашите бебета правят през тази седмица е просто да натрупват огромно количество мазнини и да напълняват и точно към това трябва да се адаптира организма на майката, за да посрещне нуждите на близнаците:
– Дейностите, които малките хора упражняват в своя уютен дом вътре във вас, могат да доведат до това, че присъствието им ще се почувства под различни форми. Майките започват осезаемо да изпитват ритниците, ударите и други акробатични движения, които бебетата правят. Друго странно чувство е, когато бебетата ви започват да хълцат.
– Отоците са нещо обичайно и бременните са свикнали вече с тях. Докато те не са болезнени – няма проблем, но с напредъка на бременността се появяват болезнените крампи, за които е добре да се консултирате с лекар. Те може да са следствие от множество фактори и често прием на магнезий решава неприятния проблем.
– Има нещо фантастично и удивително във факта, че матката успява да направи голямо пространство за себе си в тялото ви, без да причинява много болка в различните участъци. Болката, в тазовата област, може да е неприятна, но през повечето време, има само усещане за напрежение там.

Какви са най-честите симптомите на бременност през 28 гестационна седмица с близнаци?
Различните симптоми, които изпитвате през 28 гестационна седмица, ще изглеждат изключително силни в сравнение с доста спокойните седмици, които сте имали съвсем до скоро:
– Бременността ви внезапно ще се окаже синоним на тъпа болка, която се простира в различни области по цялото ви тяло. Причините може да варират от теглото на бебетата, големината на корема на майката, колебанията в хормоните, които причиняват хаос в тялото. В съчетание със стреса от бременността, болката може бързо да се отрази на настроението ви. Релаксация и дихателни упражнения са най-добрият начин да противодействате.
– Големият размер на бебетата неминуемо ще постави някакъв натиск върху органите, отговорни за ефективното дишане. С по-малко количество вдишан кислород – е съвсем естествено лесно да се чувствате изтощени. Освен това подготвителните контракции, които могат да ви връхлетят във всеки момент от деня, могат да ви накарат да се чувствате дезориентирани и разочаровани понякога.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 28 гестационна седмица?
През седмия месец от бременността, коремът ще бъде толкова голям, колкото никога преди. Кръглата форма е силно изразена, а стриите стават много видими, предвид оптималното разтягане на кожата. В резултат на това може да се появи усещане за сърбеж. Някои кремове, гелове или масла могат да спомогнат за намаляване на неприятните стрии и да успокоят усещането за сърбеж. Те обикновено са безопасни по време на бременност и не вредят на бебетата.
Ултразвук в 28 гестационна седмица с близнаци:
Повечето лекари са склонни да провеждат ултразвуково сканиране в 28 седмица на бременността, ако са открити някакви усложнения при бременността или ако жената носи близнаците в една обща амниотична торбичка. Тези изследвания служат за наблюдение на прогреса на бременността.

Какво да ядете в 28 гестационна седмица?
Честото хранене с малки порции с разнообразен тип храна е начинът да поддържате правилен и здравословен режим в 28 седмица. Шест хранения на ден са перфектното число. Основните калории трябва да навлизат в тялото сутрин, докато вечер трябва да се консумират леки неща, за да избегнете киселини и тежест, които да влошат качеството на съня.. Консумацията на сол трябва да бъде ограничена до минимум, за да се намалят всички пристъпи на подуване. Специфични диетични корекции може да се изискват, ако жената има диабет, но там трябва да се намеси ендокринолог, за да определи спецификациите при конкретната пациентка.

Съвети и грижи в 28 гестационна седмица от бременността с близнаци:
Придържайки се към спазването на няколко основни навици и съвета при бременност с близнаци, за да може да осигурите вашата безопасност и здравословното протичане на бременността ви до оптималното ниво:
– Ако има някакви медицински прегледи и изследвания, които трябва да проведете – планирайте ги предварително веднага
– Започнете да следите регулярността на ритниците на вашите бебета и ги записвайте – те са показател, че малчуганите са наред.
– Избягвайте да пиете кофеинови напитки, тъй като това може да наруши напредъка в развитието на бебетата.
– Не елиминирайте все още упражненията от графика си напълно.

Източник:
1. https://dadsguidetotwins.com/28-weeks-pregnant-with-twins/
2. https://www.twinstuff.com/28-weeks-pregnant-with-twins/
3. https://parenting.firstcry.com/articles/28-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

27 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

29 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article