Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Информация за 22 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако не носите близнаци прочетете 22 гестационна седмица.

През 22 гестационна седмица може да усетите, че бременността с близнаци е трудна задача. Движенията на бебетата стават все по-силни и отчетливи по всяко време на денонощието и вие трябва да се нагодявате към тях, за да можете пълноценно да почивате. Бързият темп на растеж на близнаците води до покачване на вашите килограми, което допълнително ви носи затруднения като болки в гърба при бременност, киселини при бременност, подуване на краката при бременност, крампи и т.н. Но все пак това е златната фаза на бременността, където вие преливате от енергия и сте вдъхновени за бъдещето с вашите дечица.

22 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 22 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Теглото на вашите деца продължава да се увеличава през цялата продължителност на бременността. Ако през предишната седмица бебетата се фокусират повече върху основните части на оцеляването и набавянето на енергия, през тази седмица вниманието им се измества към възприемане на околната среда. Сетивата получават нов тласък в развитие им, тъй като очите започват да увеличават силата си и в ушите им се засилва способността да разпознават различни звуци. Утробата е по-тиха в сравнение с външния свят, благодарение на цялото покритие и защита, които тя има. Въпреки това бебетата ви могат да чуят много звуци, които съществуват в тялото си, като започнем от сърдечния ви ритъм, през пулса ви, гласа ви, и стигнем до някои външни източници.Не спирайте да говорите на бебетата си, защото те ще развият афинитет към гласа ви, особено от тази седмица нататък.
Мозъкът на близнаците започва да тества мускулната сила и неговите капацитети, карайки бебета да затворят юмруците си и да опитват да хващат всичко около тях – това може да е пъпната връв или повърхността на матката, или дори едно друго, ако са в обща торбичка.
Повечето бебета по това време все още имат тънка и дори прозрачна кожа. Но през следващите месеци, мастните отлагания на телата им започват да се увеличават и кожата се простира правилно, превръщайки бебетата в сладки топчици за гушкане!
Продължавайки традицията за сравняване на размера на бебетата с плодове, през 22 гестационна седмица ще ги поставим наравно с хубав кокосов орех. Повечето бебета са около 24-28 см на дължина, а теглото им е около 400 грама. Близнаците и тризнаците ще бъдат сравнително по-малки от тези стойности и докато вашият лекар го счита за нормално, вие няма за какво да се тревожите.

Какви са промените, които настъпват при майката в 22 гестационна седмица с близнаци?
Майката продължава да добавя килограми към своето тегло и в тази седмица е между 0,6 до 0,9 кг. Общото наддаване е средно между 10,4 – 15,4 кг.

22 гестационна седмица на бременността с близнаци е изпълнена с куп случайни развития, които могат да бъдат уникални по свой собствен начин, като някои са добре дошли:
– Вероятно никога не сте си представяли пъпа ви да бъде по-различен коремът ви порасне. Въпреки това с разширяването на матката в коремната кухина – се увеличава налягането върху пъпа и това може да повлияе на структурата му и той да се обърне навън. За тези, които се притесняват за външния му вид, не се тревожете, тъй като пъпът ви ще се върне към обичайното си състояние след раждането.
– Хормоните винаги са склонни да причиняват хаос за бременните жени. Понякога те имат някои добри странични ефекти като например блясъкът на бременността, което е резултат от секрецията на мазнини в кожата, които я правят гладка и свежа, както никога досега. По същия начин, растежът на косата получава тласък, а косопадът спира.
– Щастливият период на бременността ви носи добро настроение, което може да се прояви по различни начини. Сексуалното влечение обикновено е на добро ниво през второто тримесечие, но 22– седмица може да го доведе до нов връх, което прави целия процес доста приятен за вас и за вашия партньор. Сексуалният контакт е напълно безопасен, въпреки че може да се наложи да прибягваш до различни позиции, за да улесните процеса.

Какви са най-честите симптомите на бременност през 22 гестационна седмица с близнаци?
Повечето от симптомите, които ще изпитате през тази седмица, няма да са по-различни от това, което изпитвате през цялото време досега. Някои може да са по-силни, докато други могат да намалеят по интензивност:
– Вашият хубав кръгъл корем може да бъде гледка, която привлича вниманието на много хора наоколо. Той се развива и това би довело и до появата на стрии при бременност, което може да е много неприятно при някои жени. За майките, бременни с близнаци или тризнаци, проблемът може да е много по-тежък, тъй като кожата е опъната далеч отвъд обичайното си положение. Можете да използвате специализирани кремове, с които да ги третирате и облекчавате.
– Вагиналното течение продължава с пълна сила, но, както казахме, не е повод за притеснение.
– Подпухналостта на тялото е само един от резултатите на разширената матка. Налягането засяга кръвообращението, както и кръвоносните съдове, причинявайки епизодични отоци на ръцете и краката в произволно време. По същия начин може да има случаи, в които се чувствате малко замаяни и не успявате да поемете дълбоко въздух или се почувствате изтощени, всичко това се дължи на натиска на матката върху белите дробове и диафрагмата.

Какъв е коремът на бременна жена в 22 гестационна седмица с близнаци ?
Развитието близнаците по време на бременност ще направи корема ви много по-голям, отколкото обикновено е на този етап. Дискомфортът около нарастването му ще присъства, заедно с шансовете за повишена болка в гърба и проблеми с ходенето.

Ултразвук в 22 гестационна седмица с близнаци
Ултразвукът по средата на бременността може да е много забавен, защото ще покаже на доста от майките, че бебетата им се движат наоколо. Не се притеснявайте, тъй като бебетата ви са склонни да спят много и понякога няма да може да наблюдавате движения , но винаги можете да чуете сърдечния им ритъм, понеже той става все по-силен.

Какво да ядете в 22 гестационна седмица?
Съсредоточете се върху хранителните продукти, които имат много целулоза, калций, като към различни млечни продукти. Влакнестите храни и плодове трябва винаги да бъдат включени, за да се предотврати запек, доколкото е възможно. Добавките с желязо заедно с витаминен комплекс са чудесен начин да подкрепите диетата си.

Съвети за грижа за бременността в 22 гестационна седмица с близнаци:
Не е нужно да правите нищо необичайно при бременност с близнаци, но за да се грижите за себе си в 22 седмица от бременността може да предприемете да:
– Правите леки упражнения, които укрепват гърба ви и помагат за поддържане на високите нива на енергия.
– Поддържате чистотата на ръцете си, като си изрязвате ноктите редовно.
– Избягвате пикантни хранителни продукти, тъй като те могат директно да повлияят на бебетата.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/22-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/22-weeks-pregnant-with-twins/
3. https://www.twinstuff.com/22-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

21 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

23 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article