Прегледана и обновена на 07-04-2021

През 22 гестационна седмица от вашата бременност, бебето вече е доста по–активно в движенията си. Вече не расте  на тегло само с няколко грама, а на седмица наддава между 150 и 200 грама.
Вие се нуждаете от много желязо, защото през 22 седмица от бременността е възможно да се развие анемия. Съветът ни е да се запознаете с Храни богати на желязо. За да не падне хемоглобина консумирайте храни богати на желязо, като спанак, телешко месо, черен дроб и други.

22 гестационна седмица

Ембрион
През 22 гестационна седмица от бременността бебето ви е голямо колкото малка кукла. Малкото човече вече има  вежди, мигли, а може би дори известно количество косми по главата. Може вече да възприема светлината и тъмнината. То може да чуе гласа си, ударите на сърцето си, бълбукането на стомаха си, както и съскането на кръвта, която циркулира по вените. И тъй като мозъкът и нервните окончания се развиват, бебето започва да експериментира какво точно е допирът и какво се усеща като докосне някоя част от тялото си.

През 22 гестационна седмица кожата на бебето е все още набръчкана, защото още не си е набрало достатъчно мазниин, които да изпънат кожата.

Дължина на плода – около 20 – 25 см.
Тегло на плода – около 350 – 400 грама.

Бъдеща майка през 22 гестационна седмица
През 22 гестационна седмица, като че ли разширяващият се корем не ви е достатъчен, а вече и краката ви са подути. Това е така, защото един от хормоните на бременността – релаксин, разхлабва вашите тазови връзки, както и всички сухожилия. На свой ​​ред, костите под тези сухожилия се уголемяват, което води до нуждата от покупка на половин или цял размер по–големи обувки. Така, че ако сте свикнала да ходите на висок ток, време е да си смените обувките с по удобни и по–широки, с оглед подутите ви стъпала. За предпочитане е обувките да са с равна подметка, защото коремът ви вече е доста тежък и трябва да успявате да пазите равновесие и да не преуморявате краката си, защото има опасност да не можете да влезете в никакви обувки, а да си ходите навън по чехли.

През 22 гестационна седмица от бременността вашите колежки и приятелки имат странни желания –  да пипнат коремчето ви, да го потъркат или да сложат ръка, за да усетят движенията на плода. Не им се сърдете! Всеки, който види бременна жена има това желание, защото бременното коремче е толкова кръгло, сладко и хората не могат да устоят да не го докоснат.

Да, в момента приятелките ви третират като музеен експонат, особено, ако те нямат деца и никога не са усещали невероятно чувство да си бременна. А пък вие ставате все по–чувствителна и ревниво пазите корема си, даже понякога правите публична демонстрация на една голяма привързаност към корема, който си е ваш.

Ако все повече ви дразни поведението на околните с това непрекъснато пипане, просто им кажете, че не ви е приятно и ги помолете да не го правят повече.

Съвети към бременните през 22 гестационна седмица
Киселини при бременност в стомаха или лошо храносмилане. Вашата разрастваща се матка започва да се взема все повече място в коремната кухина, което спомага за увеличаване на киселините в стомаха. Усеща се като една надигаща и пареща вълна, която започва от стомаха, минава през хранопровода и понякога стига до гърлото. В някои случаи паренето може да премине в неприятна болка. За да избегнете киселините и през тази 22 гестационна седмица от бременността, желателно е да пиете доста течности – около 2 литра на ден, да не смесвате пиене на вода с употреба на храна. Ако сте свикнала по време на хранене да пиете вода или сок, откажете се от този навик. Диетолозите съветват в подобни случаи водата да се приема поне половин час преди или минимум 1 час след храна. Същото важи и за плодове и десерт. Не захапвайте веднага след хранене ябълка, а изчакайте малко, знаете плодовете трябва да се ядат преди основното хранене или най-добре в междините малки хранения.

Запек при бременност също се причинява от нарастващата матка, която оказва натиск върху червата през тази 22 гестационна седмица от бременността. За да избегнете запека яжте повече плодове, които разхлабват, пийте течности и  не на последно място правете упражнения за раздвижване на червата и по–лесно изхождане.

Увеличена вагинална секреция. Ако имате вагинален секрет, трябва да спазвате доста добра лична хигиена и да се опитате да се поддържате чиста и суха. Ако се налага се мийте по няколко пъти на ден, като за намаляване на вагиналното течение, може да си правите бани със смрадлика.

Ако имате отпадналост или замайване през 22 гестационна седмица от вашата бременност, опитайте се да пиете повече вода – поне 8 чаши на ден. Това също идва от по–големите размери на матката, която оказва натиск върху кръвоносните съдове, което от своя страна намалява притока на кислород към мозъка.

И не на последно място вслушвайте се в препоръките и съветите на лекарят при всички гинекологични прегледи по време на цялата бременност и се усмихнете на следващата 23 гестационна седмица от бременността Ви.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

21 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

23 Гестационна Седмица от Бременността

Next article