Вагинално Течение

Вагиналното течение е тема, по която много жени са любопитни и искат да обсъдят, но се чувстват неудобно да го направят дори и с най–близките си приятели. Ето какво трябва да кажем: вагиналното течение е нормално и всяка жена го има. То не е нещо, от което да се срамувате. В края на краищата то е част от женското тяло, независимо дали ви харесва или не.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

вагинално течение

Какво е вагинално течение?
Вагиналното течение е просто комбинация от цервикална слуз и вагинални секрети. „Нормалното“ вагинално течение изглежда по различен начин за всяка жена. През повечето време, няма за какво да се притеснявате, защото вагиналното течение е нормално. Въпреки това, има някои видове течения, които са необичайни и може да бъдат признак на инфекция. Нормално вагинално течение е здравословна телесна функция. Това е най–вече средство на тялото ви за почистване и защита на влагалището. Когато работите или участват в определени физически дейности, тенденцията е за увеличаване на вагиналното ви течение. Също така жената е склонна да изпитва допълнително вагинално секретиране при сексуална възбуда, овулация, когато използва противозачатъчни хапчета или когато страда от емоционален стрес.

Като цяло – течението обикновено идва от влагалището и е цервикална слуз. Това означава, че кожата във вътрешността на влагалището и шийката на матката винаги ще произвеждат някакъв вид секрет, който спомага за поддържане на вагината здрава. Въпреки това, понякога вагиналното течение може да има определени цветове, миризми, или текстури, които могат да бъдат признак или за някакви физиологични промени или за инфекция. Количеството вагинално течение се увеличава по време на бременност, а след менопаузата, то намалява поради ниските нива на естроген. Следното може да доведе до понижаване на нивата на естрогена, което води до намаляване на вагиналния секрет:
– Някои лекарствени препарати или хормони, които може да са изписани за лечение на рак на гърдата, ендометриоза, фиброиди или безплодие
– Операция за отстраняване на яйчниците
– Радиационно лечение на тазовата област
– Химиотерапия
– Силен и продължителен стрес, депресия или интензивни упражнения

Нормалното течение е ясно или белезникаво без лоша миризма. Текстурата може да варира и да бъде тънка, водниста или жилав, и това може да зависи от времето на месечния ви цикъл.

Какви са видовете вагинално течение и какво означава цветът на вагинално течение?
Има много различни видове вагинално течение. Тези типове са групирани според цвят и последователност. Някои видове вагинално течение са нормални, но други могат да бъдат признак на основното заболяване, така че трябва да бъдат третирани своевременно. Няма начин да се направи диагноза само въз основа на цвета, но ще трябва да се вземат под внимание някои фактори като възраст на пациента, поведение, менструалния цикъл и други симптоми. По принцип цветовете може да означават следното:
Бяла секреция: Не е непременно необичайна. Малко количество бяло вагиналното течение може да се появи в началото или в края на менструалния цикъл, но това е нормално. Въпреки това, ако то е последвано от сърбеж и ако има гъста консистенция с текстура на извара или сирене, това би могло да означава, че имате някаква гъбична инфекция. Проблем може да се индикира и при наличие на сърбеж, тазова болка и зачервяване в областта на вагината.
Бистра и водниста секреция: Понякога жената може да има ясно и воднисто вагиналното течение. То е напълно нормално и е възможно да се случи по всяко време на месеца. Тя може да бъде особено обилно след овулацията.
Ясно и разтеглива секреция: Когато вагиналното течение е ясно и разтегливо или изглежда като лигавицата вместо вода – това е знак, че вероятно сте в овулация. Това е напълно нормално вагинално течение.
Кафява или кървава секреция: Ако една жена има кафяво вагинално течение, докато тя е в менструация или към края на периода, то може да е нормално.  Може да станете свидетели и на малко кърваво течение между менструалните периодите. Ако е настъпило времето за редовната менструация и сте имали незащитен секс, то може да е индикация, че сте бременна. Забелязването на такова течение в констатирана ранна фаза на бременността може да е първия признак за спонтанен аборт. Така че, ако това се случи, трябва да се видите с лекар, но запазете спокойствие, защото не е задължително да то да е признак на инфекция или спонтанен аборт. Въпреки това, ако жената е в менопауза, то може да повиши загрижеността от потенциален рак на женските органи. В нечести случаи, кафявото или кърваво вагинално течение може да бъде сигнал за напреднал рак на маточната шийка. Ето защо е важно да се проверявате всяка година. Посетете гинеколог за рутинен тазов преглед и цитонамазка, така че да се огледа шийката на матката ви за потенциални аномалии.
Жълта секреция: Това също може да бъде нормално вагинално течение, но потенциално може да бъде признак и за инфекция. Като цяло, когато жълтото вагинално течение е плътно и на буци, или когато има лоша миризма – това е необичайно. Тази форма на вагинално течение може да бъде индикация за инфекция, известна като трихомониаза, която често се предава чрез сексуален контакт. Въпреки че много жени с хламидия или гонорея нямат проявени симптоми, при всички, които имат – това е един от показателите.
Зелена секреция: това вагинално течение обикновено е необичайно и предполагащо инфекция.

Когато течението е необичайно, то може да бъде следствие на:
Бактериална вагиноза: Бактериалната вагиноза е обща бактериална инфекция. Тази инфекция може да доведе до прекомерно вагинално течение. То обикновено идва със силна зловонна и понякога мирис на риба. Жените, които често получават орален секс или които имат много сексуални партньори, са склонни да имат често този вид инфекция.
Трихомониаза: Това е втори тип инфекция. Тя обикновено се причинява от един клетъчен организъм, известен като протозои. Инфекцията обикновено се появява по време на сексуален контакт, но тя може да бъде предадена чрез споделяне на общи кърпи или дори бански костюми. Тази инфекция обикновено провокира жълто или зелено на цвят и зловонно течение. Тя може да доведе и до болка, възпаление и сърбеж.
Гъбична инфекция: Гъбичната инфекция води до поява на бяло като вагинално течение, парене и сърбеж. Нормално е да имате дрожди във влагалището, но ако те направят свръхразтеж – това може да доведе до гъбични инфекции.
Гонорея и хламидия: Те са полово предавани инфекции. Те могат да провокират необичайно вагинално течение, което често е жълто или зеленикаво на цвят.
Тазова възпалителна болест: Това е инфекция, която често се предава чрез сексуален контакт. Тя възниква, когато бактериите се разпръснат около влагалището и в други части на репродуктивната система на жената. Това може да доведе до течение с тежък и неприятен мирис.
Човешки папиломен вирус (HPV) или рак на маточната шийка: Човешкият папиломен вирус е инфекция, която причинява рак на шийката на матката. Тя обикновено се предава чрез сексуален контакт. Въпреки че може да дойде без никакви симптоми – този вид рак може да доведе до кървава, кафяво, и/или воднисто течение с лоша миризма. Ракът на маточната шийка може лесно да бъде предотвратен или открит, когато отидете за нормални годишни прегледи и цитонамазка.

Вагиналното течение и бременност
Жените, които в момента са бременни, са склонни да имат по–голямо количество от средното нормално вагинално течение. Толкова много, че в действителност може да се чувстват толкова мокри сякаш сте се напикали.

Малко утешителна информация за дамите и няколко полезни съвета за вагиналното течение от нас:
През повечето време, вагиналното течение е напълно нормално или лесно лечимо. Като цяло то изисква много кратък преглед от вашия гинеколог, за да разбере причината за него. Вагиналното течение е добро нещо – то е здравословно и е важно да се сте информирани какво е нормално за тялото ви. Не е необходимо да чистите вътрешността на вагината си с неща като дамски душ или сапун. В действителност силно ви препоръчваме да забравите опитите да почистите тази област твърде старателно, защото реално вагиналната секреция е това, което поддържа вагината ви наистина здрава. Вагиналното течение е изпълнено с много защитни бактерии и нарушаването на тази среда с неща като душ и сапун може действително да доведат до повече инфекции.

За всяко нещо, което ви притеснява по отношение на вашето вагинално течение, трябва да поговорите с доктор, за да предотвратите възможността от поява на сериозни усложнения и бъдещи заболявания.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.