Кафяво течение

Какво е Кафяво течение от влагалището?

Кафяво течение от влагалището може да бъде причинено от редица различни медицински състояния. Някои от тях ще изискват медицинска помощ, но в повечето случаи много от тях са напълно нормални и не са причина за тревога от ваша страна.

Какви са причините и симптомите за поява на кафяво течение?

Ако получите кафяво течение преди менструацията ви, има няколко условия, които могат да причинят вашите симптоми. В някои случаи лигавицата на матката се излющва преди началото на цикъла, което може да доведе до светло кафява течност, изхвърлена от влагалището. Това може да бъде причинена от промени във вашите хормони, поради ползването на контрацептиви, или може да бъде естествен резултат от цикъла на тялото ви. Повече за хормоните може да прочетете в Хормонален дисбаланс.

кафяво течение

Кафяво течение при имплантиране на яйцеклетката

Когато една жена забременее, е нормално да се получи един феномен, известен като кървене при имплантиране, когато ембрионът се прикрепва към стената на матката. Това може да доведе до зацапване в розово или кафяво на цвят течение. Може да забележите това около два до три дни след овулация, или няколко дни преди момента на следващия ви цикъл.

Кафяво течение преди менструалния цикъл

Кафявото течение, настъпило преди менструация, също може да е признак за кисти на яйчниците. Тези кисти или необичайни израстъци са доброкачествени, но може да предизвикат дискомфорт в матката и може да повлияят на способността ви да заченете. Кървене от спукването на кисти може да доведе до течение, което е тъмно на цвят и се появява в нерегулярни интервали. Ако се опасявате, че може да имате кисти, то задължително прочетете Лечение на кисти на яйчниците с билки.

Ако имате редовно кафяво течение преди менструация е вероятно, че не имате нещо, което е отношение или вредни. Ако сте загрижена, че може да сте бременна, вземете тест за бременност. Всяко течение, което е необичайно по цвят или състав трябва да бъде преценено от лекар оценени. Вашият лекар може да направи препоръки по отношение на вашето състояние и да определи дали се изискват медикаменти или операция за лечението на проблема.

Кафяво течение поради забавяне на цикъла

Когато менструацията ви се забави, това може да доведе до кафяво течение. Когато изхвърлите ендометриална тъкан, по–старите клетки ще бъдат по–тъмни, което ще доведе до по–тъмен цикъл. Също така е обичайно вашият цикъл да тече по–дълго от нормалното, когато се е забавил. Ако течението е приблизително с една и съща структура и е подобно на това в нормален цикъл – няма от какво да се тревожите.

Кафяво течение след менструация

Важно е да обърнете внимание на продължителността на кървенето, когато получите кафяво течение след менструацията. Ако имате променливо кървене, това може да бъде знак, че имате заболяване на репродуктивната система. То може да бъде причинено от бактериални инфекции т.нар Бактериална вагиноза, включително гъбични инфекции, вагинални възпаления или дори рак на маточната шийка. Кафявото течение след края на менструалния цикъл е често при жени, които са в началото на менопаузата, когато тялото им се стреми да се настрои към прекратяването на репродуктивния цикъл. Вижте предменопауза.

Когато имате кафяво течение след менструацията, важно е да обърнете внимание на това колко време трае. Ако течението се прекратява с цикъла, тогава то вероятно е  резултат от забавяна на цикъла и няма нищо притеснително. Обаче ако течението продължава или е свързано с други симптоми като неочаквано кървене или болка, то може да бъде знак за по–тежко заболяване. Обърнете специално внимание на всички допълнителни симптоми като сърбеж, сухота, обрив, често уриниране и парене при уриниране. Запишете си преглед  при вашия лекар, така че да можете да обсъдите тези симптоми и да уточните подходящото лечение. За вирусни или бактериални инфекции обикновено се изисква лечение. Рак или по–сериозни усложнения могат да изискват операция или химиотерапия както. Ако подозирате, че може да страдате от извънматочна имплантация, важно е да  потърсите лекарски съвет възможно най–скоро. Ако плода не е започнал да се развива, ще ви изпишат лекарства за стопиране на растежа, за да можете да го изхвърлите по–леко. В противен случай  ще се наложи да ви направят операция, за да бъде отстранен от фалопиевите тръби.

Кафяво течение при бременност

Ако сте бременна, кафявото течение е доста често срещано по време на цялата бременност. Това се дължи както на разтягането на матката и промяната й заради големината на нарастващото бебе. Ако терминът е близо, тогава самото кафяво течение се дължи на началото на родилния процес. Всякакъв вид дразнене на маточната шийка – било от медицински прегледи или от полов контакт, може да предизвика този тип течение.Ако забележите болка или сърбеж, които спохождат кафявото течение, тогава може да имате вирусна инфекция, която да изисква медицинска помощ. Кафяво течение, придружено от болка в  много ранен етап от бременността също може да бъде признак за имплантиране в маточните тръби, а не в матката. Ако кафявото течение идва внезапно и е доста продължителна, придружени от тежки спазми и болки, тогава може правите спонтанен аборт.

Кафяво течение и симптоми на аборт

Ако имате симптоми на спонтанен аборт, тогава се обърнете към наблюдаващия ви гинеколог незабавно или към спешна помощ. Те ще бъдат в състояние да определят дали в действителност преживявате спонтанен аборт или ако има друг проблем, който ще изисква медицинска помощ. В някои случаи може да се приложат лекарства за предотвратяване на спонтанен аборт, въпреки че те не са полезни и ефективни във всички случаи.

Нашата препоръка е да потърсите медицинска консултация за всяко нетипично течение от влагалището ви, без значение дали е кафяво течение или друго на цвят и специфичен мирис за вас. Мерките, взети на време, могат да предотвратят сериозни здравословни проблеми и да ви спестят много главоболия и бъдещи усложнения.

Бъдете здрави!

Екипът на Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).