Здраве

Бяло Течение с Миризма

Обновена: 13-10-2017

Какво е бяло течение с миризма?
В повечето случаи вагиналното течение е напълно нормална част от репродуктивната система на всяка жена. То представлява течност от жлезите във вътрешността на вагината и шийката на матката, която цели да увлече със себе си всички мъртви клетки и бактерии. Бялото течение поддържа вагината ви чиста и помага за предотвратяването на инфекции. Миризмата и количеството на течението може да варира от жена до жена, а нормалният цвят може да бъде от млечно бял до прозрачен в различните етапи на менструалния ви цикъл. Може би ще имате повече бяло течение, когато сте в овулация, през периода на кърмене или при сексуална възбуда. Миризмата може да бъде различна, ако сте забременели например. Ако цвета, миризмата или количеството на течението изглеждат различни от нормалното състояние – или ако има също сърбеж или парене, потърсете по–скоро медицинска помощ. Когато имате бяло течение с миризма, то трябва да знаете че е твърде вероятно да имате някаква инфекция или друг проблем.

бяло течение с миризмаКаква е причината за бялото течение с миризма?
Всяка една лека промяна в нормалната бактериална флора във влагалището може да повлияе на миризмата, цвета или текстурата на течението ви. Това са някои от нещата, които може да способстват за нарушаването на този баланс и да се достигне до бяло течение с миризма:
– Антибиотични или стероиди употреба
– Анормален бактериален растеж, който се дължи на бактериална инфекция, която може да не е полово предавана, но по–често се случва при жени, които имат различни сексуални партньори
– Противозачатъчни хапчета
Рак на маточната шийка
Хламидия или гонорея, които са полово предавани инфекции
Диабет
– Ароматизирани сапуни и интимни лосиони
– Тазова инфекция след операция
Тазова възпалителна болест
– Трихомониаза, която е паразитна инфекция, обикновено причинена от необезопасен секс
– Вагинална атрофия, която е изтъняване и изсушаване на вагиналните стени по време и след менопауза
– Вагинит, който е възпаление в или около влагалището
Гъбична инфекция

Как лекарят може да диагностицира вашето бяло течение с миризма?
Задължително е да се допитате до гинеколог, ако получите бяло течение с неприятна миризма, за да се предпазите от неприятни и нежелани последствия. Лекарят ще започне прегледа най–напред с очертаване на вашата здравна история и ще ви попита за вашите симптоми. Лекарят може да поиска  да му отговорите на въпроси като:
– Кога е започнало необичайното течение с миризма?
– Какъв е цветът на течението?
– Каква е миризмата?
– Имате ли силен сърбеж, болка или парене във или около влагалището?
– Имате ли различни сексуални партньори?

Лекарят може би ще вземе секрет от влагалището, шийката на матката и уретрата за микробиология, така че да се разбере дали причината за появата на бяло течение с миризма е бактериална или гъбична инфекция.

Лечение на бялото течение с миризма?
Как ще се третира вашето бяло течение с миризма – ще зависи от това каква е причината за проблема. На пример гъбичните инфекции обикновено се лекуват с противогъбични средства – вагинална таблетка (песар) или таблетка, която се приема през устата. Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици, хапчета или кремове. Трихомониазата обикновено се лекува с антибиотични метронидазол съдържащи медикаменти.

Ето някои съвети от нас за предотвратяване на вагинални инфекции, които може да доведат до необичайно бяло течение с миризма:
– Поддържайте вагината си чиста чрез редовно измиване с нежен интимен сапун и топла вода.
– Никога не използвайте ароматни сапуни или душ гелове. Също така избягвайте интимните спрейове и пяна.
– След като ходите до тоалетната, винаги се избърсвайте отпред назад, за да се предотвратите разнасяна на бактерии от ануса във влагалището, които може да причинят някаква неприятна инфекция.
– Носете 100% памучно бельо и не си купувайте прекалено тесни дрехи.

Има ли ефективни домашни средства за лечение на бяло течение с миризма?
Най–доброто, което можете да предприемете, е да получите помощ от специалист, ако получите течение с неприятна миризма. Има и някои ефективни домашни средства, които могат да ви помогнат като спохождащи помощници на терапията, назначена от лекар. Ето някои от тях:
Дамски душ с отвара от смрадлика, невен или лайка и малко сода бикарбонат в нея.
– Тампон от едно малко топче захаросан домашен мед, обвито в стерилна марля, което се поставя преди сън във влагалището, като част от марлята остава да стърчи, за да може лесно да се измъкне – това ще прочисти влагалището, медът е известен антисептик. Прави се за не повече от три вечери.
– Същият тампон може да се направи освен с мед и с малка скилидка чесън – който е един от най–мощните природни антибиотици. За предпочитане е да се прави през по–голям интервал, защото чесънът е доста силен и може да причини парене в противен случай.
– Промивки с истински ябълков оцет е добре да де правят при бяло течение с миризма – две супени лъжици се поставят в половин литър преварена вода и може да се правят промивки сутрин и вечер.
– Спрете консумацията на сладки храни, понеже сладкото подхранва бактериите и гъбичките, които са в основата на бялото течение с миризма.
– Засилете имунната си система чрез прием на витамини под форма на добавки или с промяна на вашия хранителен режим.

Каквото и средство обаче да решите да ползвате за лечение на бяло течение с миризма, се обърнете за консултация към лекаря си, за да се уверите, че избраното е безопасно във вашия конкретен медицински случай.

Болки в Корема при Ранна Бременност

Предишна публикация

Капки за Колики

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси, включително когнитивната функция, здрава ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве