Здраве

Бяло Течение с Миризма

Обновена: 13-10-2017

Какво е бяло течение с миризма?
В повечето случаи вагиналното течение е напълно нормална част от репродуктивната система на всяка жена. То представлява течност от жлезите във вътрешността на вагината и шийката на матката, която цели да увлече със себе си всички мъртви клетки и бактерии. Бялото течение поддържа вагината ви чиста и помага за предотвратяването на инфекции. Миризмата и количеството на течението може да варира от жена до жена, а нормалният цвят може да бъде от млечно бял до прозрачен в различните етапи на менструалния ви цикъл. Може би ще имате повече бяло течение, когато сте в овулация, през периода на кърмене или при сексуална възбуда. Миризмата може да бъде различна, ако сте забременели например. Ако цвета, миризмата или количеството на течението изглеждат различни от нормалното състояние – или ако има също сърбеж или парене, потърсете по–скоро медицинска помощ. Когато имате бяло течение с миризма, то трябва да знаете че е твърде вероятно да имате някаква инфекция или друг проблем.

бяло течение с миризма Каква е причината за бялото течение с миризма?
Всяка една лека промяна в нормалната бактериална флора във влагалището може да повлияе на миризмата, цвета или текстурата на течението ви. Това са някои от нещата, които може да способстват за нарушаването на този баланс и да се достигне до бяло течение с миризма:
– Антибиотични или стероиди употреба
– Анормален бактериален растеж, който се дължи на бактериална инфекция, която може да не е полово предавана, но по–често се случва при жени, които имат различни сексуални партньори
– Противозачатъчни хапчета
Рак на маточната шийка
Хламидия или гонорея, които са полово предавани инфекции
Диабет
– Ароматизирани сапуни и интимни лосиони
– Тазова инфекция след операция
Тазова възпалителна болест
– Трихомониаза, която е паразитна инфекция, обикновено причинена от необезопасен секс
– Вагинална атрофия, която е изтъняване и изсушаване на вагиналните стени по време и след менопауза
– Вагинит, който е възпаление в или около влагалището
Гъбична инфекция

Как лекарят може да диагностицира вашето бяло течение с миризма?
Задължително е да се допитате до гинеколог, ако получите бяло течение с неприятна миризма, за да се предпазите от неприятни и нежелани последствия. Лекарят ще започне прегледа най–напред с очертаване на вашата здравна история и ще ви попита за вашите симптоми. Лекарят може да поиска  да му отговорите на въпроси като:
– Кога е започнало необичайното течение с миризма?
– Какъв е цветът на течението?
– Каква е миризмата?
– Имате ли силен сърбеж, болка или парене във или около влагалището?
– Имате ли различни сексуални партньори?

Лекарят може би ще вземе секрет от влагалището, шийката на матката и уретрата за микробиология, така че да се разбере дали причината за появата на бяло течение с миризма е бактериална или гъбична инфекция.

Лечение на бялото течение с миризма?
Как ще се третира вашето бяло течение с миризма – ще зависи от това каква е причината за проблема. На пример гъбичните инфекции обикновено се лекуват с противогъбични средства – вагинална таблетка (песар) или таблетка, която се приема през устата. Бактериалната вагиноза се лекува с антибиотици, хапчета или кремове. Трихомониазата обикновено се лекува с антибиотични метронидазол съдържащи медикаменти.

Ето някои съвети от нас за предотвратяване на вагинални инфекции, които може да доведат до необичайно бяло течение с миризма:
– Поддържайте вагината си чиста чрез редовно измиване с нежен интимен сапун и топла вода.
– Никога не използвайте ароматни сапуни или душ гелове. Също така избягвайте интимните спрейове и пяна.
– След като ходите до тоалетната, винаги се избърсвайте отпред назад, за да се предотвратите разнасяна на бактерии от ануса във влагалището, които може да причинят някаква неприятна инфекция.
– Носете 100% памучно бельо и не си купувайте прекалено тесни дрехи.

Има ли ефективни домашни средства за лечение на бяло течение с миризма?
Най–доброто, което можете да предприемете, е да получите помощ от специалист, ако получите течение с неприятна миризма. Има и някои ефективни домашни средства, които могат да ви помогнат като спохождащи помощници на терапията, назначена от лекар. Ето някои от тях:
Дамски душ с отвара от смрадлика, невен или лайка и малко сода бикарбонат в нея.
– Тампон от едно малко топче захаросан домашен мед, обвито в стерилна марля, което се поставя преди сън във влагалището, като част от марлята остава да стърчи, за да може лесно да се измъкне – това ще прочисти влагалището, медът е известен антисептик. Прави се за не повече от три вечери.
– Същият тампон може да се направи освен с мед и с малка скилидка чесън – който е един от най–мощните природни антибиотици. За предпочитане е да се прави през по–голям интервал, защото чесънът е доста силен и може да причини парене в противен случай.
– Промивки с истински ябълков оцет е добре да де правят при бяло течение с миризма – две супени лъжици се поставят в половин литър преварена вода и може да се правят промивки сутрин и вечер.
– Спрете консумацията на сладки храни, понеже сладкото подхранва бактериите и гъбичките, които са в основата на бялото течение с миризма.
– Засилете имунната си система чрез прием на витамини под форма на добавки или с промяна на вашия хранителен режим.

Каквото и средство обаче да решите да ползвате за лечение на бяло течение с миризма, се обърнете за консултация към лекаря си, за да се уверите, че избраното е безопасно във вашия конкретен медицински случай.

Болки в Корема при Ранна Бременност

Предишна публикация

Капки за Колики

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве