9 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! Интересна информация за 9 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие не сте бременна с близнаци, може лесно да преминете на публикацията ни за едноплодна бременност, а именно 9 гестационна седмица.

От 9 гестационна седмица бременността преминава в следващ стадий и вече сте в трети месец. Симптомите от предходните седмици се засилват още повече. Причината за това се дължи на факта, че органите на бебетата започват да се развиват и им е необходима много повече енергия. Глада ви ще се увеличи, дори повече от преди, а енергията ви ще намалява и ще чувствате умора и отпадналост. Характерно за този етап е драстичното подобрение на кожата, но е възможен и обратният ефект. Неприятно е, че коремът ви драстично ще се увеличи, заради двете бебета и може да забележите първите сериозни стрии при бременност, ако не вземете превантивни мерки. Килограмите също ще започнат да се трупат.

9 гестационна седмица от бременността с близнаци

Развитие на бременността с близнаци в 9 гестационна седмица
Бременността ви е на един от най-важните етапи за бебетата, тъй като на този етап се развиват някои от най-важните органи на тялото. Също така започват многобройни промени в самия организъм. Тъй като първият триместър върви към завършек – е задължително да се уверите, че физическото ви здраве е оптимално. Работещите жени е добре да преценят дали да не излязат в отпуск, за да не застрашават износването на близнаците.

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 9 седмици?
Развитието на бебетата достига монументална фаза до 9 гестационна седмица от бременността. Очите на бебетата са почти напълно оформени, те са защитени от клепачите, които също са готови. Лицевите черти като устата и носовете започват да получават правилни форми. Заедно с тях, ушите започват да се образуват от двете страни на на главите и пръстите на краката започват да се появяват. Пръстите на ръцете също започват да се разграничават. Вътре в телата на бебетата, повечето от вътрешните органи, които са развити, заемат полагащото им се положение и продължават да растат. Сърцето обикновено се развива достатъчно, за да има всички четири камери, което прави неговото функциониране по-добро. Образуването на зъби също се проявява около тази седмица, под форма на зачатъци високо над венците, така че да могат да се появят, когато дойде правилното време. Тъй като плацентата обикновено се образува напълно до 9-та гестационна седмица на бременността, бебетата започват да растат бързо на височина и тегло. Това почти бележи края на ембрионалната фаза. Техният размер може да бъде толкова голям, колкото на череша.

Какви са промените, които настъпват при майката в девета гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обикновено бременната жена до този момент е наддала средно между 4 – 6,4 кг., като продължава да наддава около 400-500 грама на седмица.
Тялото на жена, бременна с близнаци, в девета седмица – не търпи по-различни промени, в сравнение с тялото на носещата едно бебе:
– Растежът на бебетата ще накара матката да се разшири още по размер. Това разширяване зависи изцяло от броя на бебетата, пребиваващи вътре. Понякога може да е голяма колкото папая или дори повече.
Честото уриниране все още ще присъства тази седмица и ще продължи да ви притеснявам за дълго време. Приспособяването на матката също така поставя натиск върху пикочния мехур, което ви кара постоянно да чувствате, че ви се пишка.
Хормоналните нива, които се колебаят постоянно, което може да доведе до главоболие. Съчетано с изтощение, стрес, тревожност, това може лесно да ви донесе големи неприятности.
– Работещите жени, чиито работни графици изискват от тях да седят пред компютрите за дълги срокове, са изложени на риск от главоболие и проблеми с очите. Да си почивате е единственият начин да се противодейства.
Наддаване на тегло продължава постепенно.
– Ако досега не сте получили – може сега да се появи киселинност и запек при бременност. Правилната диета и консумация могат да намалят шансовете това да се случи.
– Завършването на 9 седмици бележи най-силната фаза на гадене. Повечето жени започват да мразят бременността си около това време.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 9 гестационна седмица?
Освен различните промени, които се случват в тялото, признаците на бременност с близнаци на 9 седмици, могат да се проявят в редица емоционални изявления:
– Резките промени в настроението са най-силни около това време, в резултат на високата хормонална секреция.
– Нивата на хормоните вземат връх около тази седмица. Гаденето е най-силният резултат на този етап и това, което е неприятно за жените, бременни с едно дете, се умножава за жените с близнаци или повече бебета в утробата си.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 9 гестационна седмица?
Повечето панталони, които сте можели да носите по-рано, няма да ви станат вече. Увеличението на теглото и талията ще бъде очевидно, но само за вас. Повечето от промяната в размера на корема са в резултат от растежа на матката.

Ултразвук в 9 гестационна седмица с близнаци
Ултразвуковият преглед, когато достигнете 9 седмица от бременността, ще ви запознае с нова сфера на развитието на бебетата. Този етап е по-малко визуален и повече слухов, тъй като вашият лекар ще ви позволи да чуете ясен сърдечен ритъм на бебетата. Позицията на вашите близнаци ще бъде от ключово значение, за да можете да разграничите тези ритми.

Какво да ядете в 9 гестационна седмица?
Храненето е много важно, за да може да осигури всички хранителни вещества за растежа на бебетата. Да се придържате към постно и варено месо е най-добрия ви залог. Включването на сезонни плодове и зеленчуци може да помогне да се гарантира снабдяването с най-важните хранителни вещества. Постоянното състояние на умора може да бъде резултат от недостиг на желязо, който трябва да се балансира незабавно с богати на желязо хранителни продукти. Зелените зеленчуци, червените плодове, сушените ядки са много значими за пълноценната ви диета. Допълнени от пренатални витамини, те могат да ви запазят здрави през цялото време на бременността.

Съвети за грижа за бременността в 9 гестационна седмица
Вземете под внимание няколко съвета, които да ви помагат да бъдете в безопасност за следващите седмиците и месеците:
– Изберете подходящи сутиени, които могат да подкрепят гърдите ви и не дразнят чувствителната ви кожа.
– Следете теглото си всяка седмица.
– Избягвайте сексуални контакти, ако имате кървене или някакво вагинално течение.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/9-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.checkpregnancy.com/twin-pregnancy-symptoms-facts/
3. https://dadsguidetotwins.com/9-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация