Прегледана и обновена на 07-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Полезно четиво за 11 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако не сте бременна с близнаци може да прочетете 11 гестационна седмица.

Началната фаза на бременността е едно от най-трудните неща за бременната жена. Ако сте достигнали успешно 11 гестационна седмици с близнаци – се гордейте със себе си и да се отпуснете. Вие се приближава до завършването на първия триместър и скоро неприятното гадене ще бъде спомен и ще можете да откриете, че сте много по– енергични, отколкото преди.

11 гестационна седмица от бременността

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 11 гестационна седмици?
След като достигнете 11 седмица от бременността, растежът на вашите близнаци ще започне да прогресира така бързо, както никога досега. В сравнение с бременните с едно бебе, размерът на вашите близнаци ще бъде сравнително по-малък, но това е напълно нормално, като се има предвид пространството в матката, което обитават.
Гениталиите на бебетата започват да се образуват от този момент натам, но няма да е възможно да се видят ясно все още. Миниатюрните косми, които се появяват в предишната седмица, сега започват да растат по цялото тяло, както и на главата. Много съществено е образуването на диафрагмата, въпреки че тя няма да бъде функционална, докато са в утробата. Някои бебета започват да хълцат, да се въртят и да се обръщат в амниотичната течност. Може да не усещате движенията им, тъй като те не са достатъчно големи на този етап, но със сигурност могат да се наблюдават при видеозон. Повечето бебета тежат около 8 грама, а дължината, измерена от главата надолу до задните части е около 5 сантиметра. На този етап главата е най-голямата и обикновено заема половината от целия размер на тялото. Бебето на 11 гестационни седмици е голямо, колкото смокиня.

Какви са промените, които настъпват при майката в 11 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обичайно бременната жена в този момент надава между 0,6 до 0,9 кг, като общото наддаване до 11 гестационна седмица с близнаци е средно между 5 – 7,7 кг.
Коремът е едно от най-силните напомняния за жената, че е влязла в 11 седмица на бременността си. Жена, бременна с близнаци, ще забележи няколко промени в начина, по който тялото й функционира:
– Разширената матка сега ще остави много малко пространство в коремната кухина, така че пикочният мехур и другите органи ще са притиснати все повече. Това поставя натиск върху мускулите на таза и сфинктера. Много жени са осъзнават това, когато случайно се напишкат, ако кихнат или се смеят по-силно. Можете да противодействате на това като укрепвате тазовите мускули с упражненията на Кегел.
– Една от промени в тялото, които жените забелязват на този етап, е значителен растеж на косата и ноктите, който е много по-бърз от преди. Всичко това е резултат от повишените нива на хормоните в тялото.
– Появяват се горещи вълни, което е резултат от засиленото кръвообращение и е напълно нормално.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 11 гестационна седмица?
Признаците на бременност с близнаци в 11 гестационна седмица може да са:
– Сутрешното гадене при бременност може да намалее.
– Блестящата коса и сияйната кожа, както и колебанията в настроението ви, са резултат от повишаване на нивата на хормоните. Ако постоянното взаимодействие с хората ви дразни, пазете малко време за себе си, през което да можете да релаксирате или да медитирате.
– Могат да се появят крампи на сухожилията ви. Може да почувствате крампи на краката обикновено през нощта, но те могат да бъдат държани под контрол доста лесно, като си гарантирате системна консумация на вода и други течности и приемате магнезий. Може да огледнета нашата статия Магнезий по време на бременност
– Появата на киселини при бременност и особено запек при бременност с близнаци ще ви притесняват често. В съчетание с газовете и подуването на корема, те могат да ви накарат да се почувствате пълни и подути. Всички те са резултат от хормоните, които забавят целия храносмилателен процес. Пазете здравословна диета, която е богата на влакнести хранителни продукти и пийте много вода, така може да почувствате облекчение.
Вагиналното течение може да стане по-силно тази седмица. Това е напълно нормална защитна реакция на тялото, така че не се паникьосвайте!

Какъв е коремът на бременна жена в 11 гестационна седмица с близнаци?
Коремът на бременната започва да става доста видим. Матката почти изпълва тазовата област, което може да предизвика усещане за втвърдяване на корема ви, когато го докосвате. Някои жени също могат да почувстват движение в тях, макар че близнаците са все още твърде малки, за да усетите тях и цялото това движение вероятно е в резултат на газовете в червата.

Ултразвук в 11 гестационна седмица с близнаци:
Ултразвукът на този етап се прави, за да се провери дали бебетата се развиват по правилния начин и да се изключат всякакви нарушения при плода. В случаи на близнаци, вашият лекар може да ви каже дали имате еднояйчни или разнояйчни близнаци, в зависимост от споделянето на плацентата.

Какво да ядете в 11 гестационна седмица?
Наличието на протеини, желязо, йод и въглехидрати във вашата диета е важно за здравословната бременност. Въпреки това вие не трябва да прекалявате с консумацията на разнородни храни, тъй като това може да доведе до газове и запек.

Съвети за грижа за бременността в 11 гестационна седмица:
С наближаването на края на първия триместър – има някои основни съвети за грижа, които можете да следвате, за да облекчите идните месеци:
– Опитайте се да се отпуснете, колкото е възможно повече в тези няколко седмици. Тялото ви се нуждае от време, за да се възстанови от началните трудни фази и нивата на стреса трябва да са минимални, за да го помогнете.
– Общувайте с други бременни майки. Говоренето с тях може да ви осигури подкрепа и да ви свърже с жени, които имат опит с предишни бременности с близнаци.
– Не преяжте, тъй като това може да доведе до необратими последствия.
– По същия начин не се опитвайте да се борите с преяждане и килограми с допълнителни упражнения. И двете могат еднакво да усложнят бременността.

Източник за изготвяне на информацията в 11 гестационна седмица от бременността с близнаци:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/11-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.twinstuff.com/11-weeks-pregnant-with-twins/
3. https://dadsguidetotwins.com/11-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

10 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

12 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article