Прегледана и обновена на 07-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Полезно четиво за 11 гестационна седмица от бременността с близнаци, ако не сте бременна с близнаци може да прочетете 11 гестационна седмица.

Началната фаза на бременността е едно от най-трудните неща за бременната жена. Ако сте достигнали успешно 11 гестационна седмици с близнаци – се гордейте със себе си и да се отпуснете. Вие се приближава до завършването на първия триместър и скоро неприятното гадене ще бъде спомен и ще можете да откриете, че сте много по– енергични, отколкото преди.

11 гестационна седмица от бременността

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 11 гестационна седмици?
След като достигнете 11 седмица от бременността, растежът на вашите близнаци ще започне да прогресира така бързо, както никога досега. В сравнение с бременните с едно бебе, размерът на вашите близнаци ще бъде сравнително по-малък, но това е напълно нормално, като се има предвид пространството в матката, което обитават.
Гениталиите на бебетата започват да се образуват от този момент натам, но няма да е възможно да се видят ясно все още. Миниатюрните косми, които се появяват в предишната седмица, сега започват да растат по цялото тяло, както и на главата. Много съществено е образуването на диафрагмата, въпреки че тя няма да бъде функционална, докато са в утробата. Някои бебета започват да хълцат, да се въртят и да се обръщат в амниотичната течност. Може да не усещате движенията им, тъй като те не са достатъчно големи на този етап, но със сигурност могат да се наблюдават при видеозон. Повечето бебета тежат около 8 грама, а дължината, измерена от главата надолу до задните части е около 5 сантиметра. На този етап главата е най-голямата и обикновено заема половината от целия размер на тялото. Бебето на 11 гестационни седмици е голямо, колкото смокиня.

Какви са промените, които настъпват при майката в 11 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обичайно бременната жена в този момент надава между 0,6 до 0,9 кг, като общото наддаване до 11 гестационна седмица с близнаци е средно между 5 – 7,7 кг.
Коремът е едно от най-силните напомняния за жената, че е влязла в 11 седмица на бременността си. Жена, бременна с близнаци, ще забележи няколко промени в начина, по който тялото й функционира:
– Разширената матка сега ще остави много малко пространство в коремната кухина, така че пикочният мехур и другите органи ще са притиснати все повече. Това поставя натиск върху мускулите на таза и сфинктера. Много жени са осъзнават това, когато случайно се напишкат, ако кихнат или се смеят по-силно. Можете да противодействате на това като укрепвате тазовите мускули с упражненията на Кегел.
– Една от пр