Прегледана и обновена на 07-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Тук ще ви разкажем повече за 12 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие сте с едноплодна бременност то прочетете 12 гестационна седмица.

Повечето от вътрешните органи, които има в човешкото тяло, обикновено се оформят в бебетата до 12 гестационна седмица на бременността. Във вас вече има две цели човешки същества. Именно тази седмица финализира първия триместър по пътя към раждането.

12 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 12 седмици?
Това, което остава да се случи до края на бременността е бебетата да нарастват по размер. Храносмилането не е процес, с който бебетата трябва да се ангажират, докато са в утробата, тъй като те получават всички хранителни вещества и кислород директно от майката. Въпреки това мускулите на стомаха и червата, които са били новообразувани, започват да претърпяват определени движения, сякаш се тренират за бъдещото им самостоятелно функциониране.

Наличието на кости и хрущяли започва да изгражда на децата ви добра структура на телата им, но също така поставя началото на развитието и образуването на бели кръвни телца. Това е моментът, в който имунната система на вашите близнаци започва да укрепва.
Повечето от органите са напълно оформени по това време, невронната мрежа на вашите близнаци също достига важен момент, в който тя може да усети външни дразнители и да отговори на тях с поредица от рефлексивни действия.
До 12 гестационна седмица повечето бебета обикновено са големи, колкото лимон. Близнаците обаче може да са малко по-малки, защото разполагат с по-малко място в утробата на майката. Малките ви ще са около 6-7 сантиметра на дължина.

Какви са промените, които настъпват при майката в 12 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обикновено жената в тази седмица надава между 0,5 до 0,7 кг., като общото наддаване до 12 гестационна седмица с близнаци е средно между 5,4 – 8,4 кг.
Промените в тялото, които се случват при бременни жени на 12 седмици, не са по-специални от изминалата седмица. Няколко области могат да претърпят подобрения или допълнителни промени.
– Една от най-големите промени, която ще се случи вътре във вас, ще бъде това, че матката ви ще достигне размер, по-голям от този от миналата седмица. Тази промяна в размера се проявява в лека издутина над стомаха.
– Повишеният апетит и наддаването на тегло при бебета ще доведе до увеличаване на талията ви. Изборът на свободни по тялото дрехи ще стане предпочитан избор през идните седмици и месеци на бременността.
– Киселините значително ще се увеличат, като се има предвид, че нивата на прогестерон ще получат доста сериозен тласък през тази седмица в резултат на нарастващата плацента. Този хормон има страничен ефект – повишените количества нарушават правилното функциониране на клапана, който държи стомаха отделен от хранопровода по време на храносмилане. Киселините в стомаха при бременност може да се озоват в хранопровода и да причинят усещане за парене зад гръдната кост и нагоре към гърлото.
– Поради засиленото кръвообращението и повишените нива на хормоните има шанс кожата ви да се влоши и да се появят множество петна, бенки и тъмни зони.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 12 гестационна седмица?
Признаците на двойна бременност на 12 седмици ще бъдат значително по-малко в сравнение със симптомите през предходните седмици. Някои други симптоми могат да се появят, но те не се проявяват задължително при всяка жена:
– Повечето жени могат да забележат, че вагиналното им течение се е увеличило през предходните седмици и това ще се засили през идните седмици. Това е естествена секреция от влагалището, с която се цели поддържане на правилна pH стойност.
– Някои жени могат да забележат следи и петна от кръв от влагалището, въпреки че те трябва да са минимални. Петната се случват най-често след секс. Ако кървенето е сериозно или ако се появява редовно, лекарската намеса е силно наложителна.
– Обемът на кръвта се увеличава много през бременността. Това трябва да бъде подкрепено с прием на подходящи течности.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 12 гестационна седмица?
Коремът на жената започва да става доста видим от този момент, но това не трябва да се приема като шаблон за всяка една бременна. Някои жени може да нямат голям корем по това време и следователно да могат да се поберат в старите си дрехи без затруднения. Въпреки че размерът на корема е индикатор за напредъка на бременността, няма абсолютна величина в това отношение, докато бебетата растат правилно.

Ултразвук в 12 гестационна седмица с близнаци
Когато наблюдавате малките си бебета в утробата през ултразвук на 12 гестационни седмици, ще видите, че вътрешните им органи са се оформили напълно на този етап. Когато правите ултразвук, ще откриете, че вашите бебета изглеждат по-скоро като човешко същество, отколкото с неясна форма, както преди. Интензивно движение може да се наблюдава по време на сканирането, защото вашите бебета ще експериментират с ръцете и краката си, както и ще разтягат своето тяло, като по този начин започват да тестват мускулите си.

Какво да ядете в 12 гестационна седмица?
Балансираната диета по време на бременност е от изключителна важност и никога не бива да се компрометира, без значение на какъв стадии на бременността може да сте. Имайте предвид, че вашите близнаци растат и следователно трябва да ядете здравословни храни. Консумирането на храни като месо, млечни продукти и зеленчуци е силно препоръчително. Също така вместо да ядете пържени или консервирани храни – изберете печени или варени храни. Уверете се, че редовно консумирате храни, богати на фибри. Вечеряйте само лека храна и балансирайте храненето си с добавки на витамини за бременни.

Съвети за грижа за бременността в 12 гестационна седмица:
Повечето от симптомите, които ви измъчваха през предходните седмици, ще отшумят скоро. Ето някои съвети, които, ако спазвате, че започнете да се чувствате все по-добре:
– Поддържайте вагиналната си хигиена като сменявате бельото си по-често от обикновено.
– Вашият лекар ще ви разреши отново да правите секс, ако всичко е наред, така че можете да се отдадете на секс и да се наслаждавате на положително променените си усещания.
– Не правете компромиси с приема на течности. Липсата на вода или дисбалансът на течности може лесно да предизвика главоболие и замаяност, така че се уверете, че пиете достатъчно вода.
– Не се изтощавайте като правите домакински дейности и упражнения в момента, в който си върнете енергията. Все още трябва да почивате пълноценно.

Източници:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/12-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.babycentre.co.uk/12-weeks-pregnant-twins
3. https://www.twinstuff.com/12-weeks-pregnant-with-twins/
4. https://dadsguidetotwins.com/12-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

11 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

13 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article