Прегледана и обновена на 07-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Тук ще ви разкажем повече за 12 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие сте с едноплодна бременност то прочетете 12 гестационна седмица.

Повечето от вътрешните органи, които има в човешкото тяло, обикновено се оформят в бебетата до 12 гестационна седмица на бременността. Във вас вече има две цели човешки същества. Именно тази седмица финализира първия триместър по пътя към раждането.

12 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 12 седмици?
Това, което остава да се случи до края на бременността е бебетата да нарастват по размер. Храносмилането не е процес, с който бебетата трябва да се ангажират, докато са в утробата, тъй като те получават всички хранителни вещества и кислород директно от майката. Въпреки това мускулите на стомаха и червата, които са били новообразувани, започват да претърпяват определени движения, сякаш се тренират за бъдещото им самостоятелно функциониране.

Наличието на кости и хрущяли започва да изгражда на децата ви добра структура на телата им, но също така поставя началото на развитието и образуването на бели кръвни телца. Това е моментът, в който имунната система на вашите близнаци започва да укрепва.
Повечето от органите са напълно оформени по това време, невронната мрежа на вашите близнаци също достига важен момент, в който тя може да усети външни дразнители и да отговори на тях с поредица от рефлексивни действия.
До 12 гестационна седмица повечето бебета обикновено са големи, колкото лимон. Близнаците обаче може да са малко по-малки, защото разполагат с по-малко място в утробата на майката. Малките ви ще са около 6-7 сантиметра на дължина.

Какви са промените, които настъпват при майката в 12 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Обикновено жената в тази седмица надава между 0,5 до 0,7 кг., като общото наддаване до 12 гестационна седмица с близнаци е средно между 5,4 – 8,4 кг.
Промените в тялото, които се случват при бременни жени на 12 седмици, не са по-специални от изминалата седмица. Няколко области могат да претърпят подобрения или допълнителни промени.
– Една от най-големите промени, която ще се случи вътре във вас, ще бъде това, че матката ви ще достигне размер, по-голям от този от миналата седмица. Тази промяна в размера се проявява в лека издутина над стомаха.
– Повишеният апетит и наддаването на тегло при бебета ще доведе до увеличаване на талията ви. Изборът на свободни по тялото дрехи ще стане предпочитан избор през идните седмици и месеци на бременността.
– Киселините значително ще се увеличат, като се има предвид, че нивата на прогестерон ще получат дост