32 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Бременност с Близнаци :) !!! През 32 гестационна седмица от бременността с близнаци започва да става все по интересно и тук ще разкажем повече, но ако вие носите едино бебенце, то погледнете първо друга статия отнасяща се за вас, а именно 32 гестационна седмица.

Ако сте в 32 седмица на бременността с близнаци, важно е да осъзнаете, че това наистина голямо постижение и вие спокойно можете да ликувате. В сравнение с жена, която износва едно дете, бременността с близнаци на 32 седмици е като 40 седмица на едно плодна бременност. Промените при майката и бебетата през тази седмица няма да са изненадващи, коремът ви ще продължи да нараства, запазете се спокойни, защото краят на процеса наближава.

32 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 32 гестационна седмица от бременността с близнаци?
Темпът на растеж на вашите бебета ще се забави малко, ако се сравни с растежа на едно бебе в  матката, но все още има доста значителни процеси на развитие, които ще се случат с тях. Преди всичко телата на бебетата ще продължат да трупат мазнини и да се увеличават по размер навсякъде. Крайниците и тялото вече ще заприличат на нещо близо до новородено дете.

Ако следите движението на вашите бебета редовно, през тази седмица може да има случаи, когато да започнете да се притеснявате, тъй като количеството на ритници или обичайните им движения може да не е както по-рано. Това е напълно нормално и повечето близнаци забавят дейността си. Ограниченията, поставени от малкото пространство в матката, не им оставят почти никакво място, за да изпълнят своите лудории.

Техните вътрешни основни органи продължават да действа бързо и през тази седмица. Най-важното е, че техните пикочни мехури извършват процедурата за обработка на телесните течности. Мозъците им се стимулират от множество сигнали, от вътрешността на тялото на майката, както и отвън. Всички тези функционалности са изключително важни, за да се гарантира, че тялото функционира по правилния начин, след като започне да оцелява само.

Развитието на черепа е почти завършено на този етап, въпреки че той не е напълно втвърден. Костните части, които съставляват черепа все още са меки, за да се улесни появата на детето през родилния канал. Що се отнася до останалата скелетната структура, тя достига необходимата степен на осификация и втвърдяване.

Представете си, че държите голяма ряпа или сладък картоф или дори тиква – точно толкова големи са малките ви бебета в матката. При достигане на 32 седмица на бременността близнаците са с приблизителна  височината, измерена от главата до петите около 40-41 сантиметра, а тегло им е в рамките на 1,4-1,5 килограма за всяко бебе.

Какви са промените, които настъпват при майката в 32 гестационна седмица с близнаци?
Обикновено жената в тази седмица надава около 600 грама, като общото наддаване до 32 гестационна седмица с близнаци е средно между 15,4 – 22,7 кг.

Жените, които мислят, че цялата готовност и подготовка за раждането на бебетата трябва да се направи от майката, са само наполовина прави по този въпрос.Вашите бебета правят също свои собствени опити да улеснят процеса. Определен знак за това е например наблюдаването внимателно на корема ви. Ако сте имали снимки от предходните седмици, може да ги сравните с текущата. Повечето бебета започват да коригират позицията си около тази седмица и заемат такава поза, при която главата им сочи надолу, с лице към родовия канал. Това ще доведе до спадане на корема ви надолу, както и до облекчаване на дишането ви и на стомаха ви.

Има тенденция кожата ви да потъмнее. Появяват се тъмни петна по кожата на случайни места, оформя се видимо тъмната линия, деляща корема ви на две половини, гърдите също ще бъдат засегнати от пигментацията. Зърната и ареолите стават все по-тъмни, за да помогнат на бебето да ги забелязва лесно при кърмене. Изтичането на капки коластра от гърдите продължава, но увеличението в техния размер обикновено спира.

Всичко, което излиза от вагината, може да привлече вниманието ви почти мигновено. Трябва да знаете, че течението, което се наблюдава през по-ранните седмици на бременност, ще се възвърне отново. Това плътно и млечно оцветено секретиране почиства вагината и го населява с добри бактерии, запазвайки го благоприятно за преминаването на бебето при раждането. Ако нещо ви изглежда нередно, е добре да търсите лекарска преценка.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 32 гестационна седмица?
Симптомите на бременността ви с близнаци ще продължат да бъдат подобни на тези от предишните няколко седмици, без да се появява нещо изненадващо:
– Бъдете подготвени за повишено количество подготвителни контракции, които възникват от нищото и ви причиняват усещане, че сякаш може да родите бебетата си всеки момент. Тъй като размерът на бебетата започва да се увеличава, тялото преминава в ускорена подготовка за родилния процес. Ако контракциите продължават да възникват редовно и са с нарастваща интензивност на болката, това наистина може да е признак на преждевременно раждане.
– Натискът, който матката и бебетата поставят върху стомаха и храносмилателната система, при някои жени може да причини все по-лошо храносмилане и силен киселинен рефлукс.
– Матката ви започва да губи прогресивно част от количеството амниотична течност. Това води до по осезаемо усещане на движенията на бебетата.

Ултразвук в 32 гестационна седмица с близнаци
Повечето лекари започват да провеждат ултразвукови изследвания през седмица или всяка седмица до раждането. Шансовете близнаците ви да се появят на бял свят в 32 седмици са значителни и те трябва да бъдат установени колкото е възможно по на време. Ако сканирането покаже неподходяща поза за раждане, вашият гинеколог може да предприеме методи, за да принуди бебетата да променят позицията си .

Какво да ядете в 32 гестационна седмица?
Въпреки че наддаване на тегло ще бъде значително около това време, е необходимо да не се лишавате от качествена храна, за да поддържате теглото си под контрол. Консумирайте месо, плодове и зеленчуци, както и ядки и семена.  Пийте магнезий, който е полезен за предотвратяване на крампи и контракции на матката.

Съвети за грижа за бременността в 32 гестационна седмица:
По отношение на грижите за бременността в 32 седмица се изисква да спазвате само няколко важни съвета:
– Свържете се с набелязаното за раждането здравно заведение и се запознайте с  условията там.
– Говорете  с бебетата си на висок и ясен тон.
– Избягвайте да преяждате.
– Стойте далеч от лекарства за болките ви, освен ако те не са препоръчани от вашия лекар

Близнаци родени в 32 гестационна седмица:
Около тази седмица и при бременност с близнаци има случаи, когато жените раждат бебетата си преждевременно. За щастие, процентът на оцеляване на близнаците, родени в 32 седмици, е доста добър, имайки предвид факта, че те почти са завършили 8 месеца от бременността. Съществува риск от допълнителни усложнения, които се развиват, поради което се препоръчва полагане на допълнителни медицински грижи за такива бебета.

Източници:
1. https://dadsguidetotwins.com/32-weeks-pregnant-with-twins/
2. https://parenting.firstcry.com/articles/32-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
3. https://www.babycentre.co.uk/32-weeks-pregnant-twins

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация