Прегледана и обновена на 07-03-2019

Бременност с Близнаци :) !!! Bremennost.bg предоставя информация за 14 гестационна седмица от бременността с Близнаци, но ако вие нямате многоплодна бременност най-добре прочетете 14 гестационна седмица.

Когато сте бременна в 14 гестационна седмица с близнаци ще започнете да забелязвате, че повечето тревожни симптоми осезаемо избледняват и ще сте склонни да бъдете по-уверени по отношение на тялото си и факта, че то се грижи отлично за бебетата. От тази седмица сте в така наречената ,,младоженска фаза” на бременността – тъй като ще изпитате един от прекрасните периоди от живота си.

14 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 14 седмици?
През 14 гестационна седмица бебетата растат много бързо. Повечето зародиши удвояват размера си от предходните седмици и започват интензивно да трупат тегло. Тяхната физическа сила ще се увеличава през идните седмици. Развитието на костната структура и мускулатурата е достигнало етап, който позволява на децата ви да започнат да контролират движенията си сами. Много родители се шокират като разберат, че бебетата им са покрити с косми навсякъде и наподобяват маймунки вместо човешки същества. Растежът на космите е от съществено значение за телата, за да поддържат топлината си в амниотичната торбичка. Освен ако децата ви не се родят преждевременно, цялата космена покривка на тялото пада преди раждането, оставайки само на главите им. Утробата е домът им и амниотичната торбичка, в която са, са тези, които се грижат за всичките им потребности. Това включва и филтриране на урината, която те започват да произвеждат около тази седмица. Бъбреците са напълно развити и готови да функционират самостоятелно. В 14 гестационна седмица повечето бебета обикновено са около 8 до 9 сантиметра дълги и с тегло приблизително около 20-25 грама. добре.

Какви са промените, които настъпват при майката в четиринадесета гестационна седмица?
Бременната жена в този период продължава да надава с подобни темпове и те са между 0,5 до 0,7 кг., като общото наддаване до 14 гестационна седмица с близнаци е средно между 6,4 – 9,5 кг.
Бебетата нарастват много интензивно и тялото на майката ви реагира на тези промени:
– Разширяващата се матка увеличава размерът на котрема ви и сега той прилича на закръглена торбичка.
– С уголемяващия се корем и наддаването на тегло, ще дойде времето на болките в гърба. Те най-вече се забелязват, когато седите или стоите по продължително и долната част на гърба ви трябва да понесе тежестта на прекомерното тегло на бебетата. Сменявайте позата си често, за да облекчите положението. Ако болката е твърде тежка, може да означава, че имате някакъв здравословен проблем.
– Гърдите стават все по-големи в резултат от повишения кръвен поток в тялото.
– Може да ви се подуят краката и глезените в резултат от задържане на вода в мускулите.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 14 гестационна седмица?
В 14 седмица на бременността с близнаци, ужасяващите симптоми, които са направили първоначалната фаза кошмарна, ще избледнеят значително. Сега ще се появят нови признаци на бременността:
– Растящото коремче може да е най-очевиденият признак за бременността ви, но увеличаващия се апетит, който ще имате около тази седмица, ще ви накара да осъзнаете колко бързо растат бебетата ви. Хранителните им изисквания започват да се показват. Сега ще са ви нужни около 700 допълнителни калории или повече в зависимост от броя на бебетата.
– Болките в гърба са това, което повечето жени изпитват чрез бременността си, но ако сте бременна с близнаци или тризнаци, шансовете за силни болки от рано се увеличават.
– Хормоните ви бушуват и ще направят косата ви сияйна и плътна с лъскав блясък.
– Бременните жени сякаш получават втори живот, след като влязат във втория триместър – сега ще сте щастливи, енергични и спокойни.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 14 гестационна седмица?
Тъй като матката ви вече е започнала да заема сериозно място в тазовата област, изпъкналостта на корема започва да става все по-очевидна. Хлабавите панталони ще станат най-добрите ви приятели.

Ултразвук в 14 гестационна седмица с близнаци
Извършването на ултразвук на този етап може да помогне да видите вашите близнаци доста отчетливо. Повечето от чертите на лицето им могат да бъдат разпознати, ако лицата им са достатъчно големи. Може да забележите вашите бебета да се усмихват.

Какво да ядете в 14 гестационна седмица?
Преди да разберете какво трябва да ядете, е необходимо да се запознаете с това какво трябва да избягвате. Консумацията на алкохол трябва да бъде спряна веднага от момента, в който разберете за бременността си. По същия начин, стойте далеч от всички хранителни продукти, които могат да предизвикат алергична реакция във вас. Може да изпитвате глад за здравословни хранителни елементи като яйца, шоколад и мляко, но те съдържат огромно количество мазнини и холестерол, което може да бъде вредно, когато се консумират в прекомерни количества. Пушеното месо трябва да се избягва на всяка цена. Приемът на протеини трябва да бъде вашият приоритет. Консумирането на месо, което е адекватно сготвено, е чудесно за вас. Омега-3 мастни киселини, витамини, фосфор и множество други елементи, които се намират в хранителните продукти трябва да се консумират редовно, за да се помогне на правилното развитие на бебетата.

Съвети за грижа за бременността в 14 гестационна седмица:
Ето няколко съвета, които могат да направят живота ви по-приятен в тази гестационна седмица:
– Уверете се, че сте включили достатъчно храни с фибри, както и месо и ядки във вашата диета. Всички те ще спомогнат за стимулиране на храносмилателния процес и намаляване на шансовете за запек.
– Леки тренировки и разходки трябва да бъдат част от ежедневието ви.
– Не се опитвайте да носите старите си дрехи, уверете се, че коремът и тялото ви се чувстват удобно, избирайте свободни дрехи.
– Стойте далеч от хранителни продукти, които се продават на открито. Дори и да са направени пред вас, те могат да съдържат бактерии и други инфекции.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/14-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/14-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

13 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

15 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article