Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с близнаци :) !!! Здравейте бъдещи майки на близнаци или дори тризнаци, ние от Bremennost.bg продължаваме с 16 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако вие чакате едно бебче по полезно четиво ще ви е публикацията 16 гестационна седмица.

Когато сте бременна в 16 гестационна седмица с близнаци, вие официално сте завършили първия месец във второто тримесечие. Това обикновено е времето, когато повечето жени са на върха на тяхната увереност и изглеждат много доволни от бременността си. Вторият триместър е по-лесен за тялото и позволява на майките да се съсредоточат върху множество други аспекти по посрещането на новите членове на семейството.

16 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата в 16 гестационна седмица при бременност с близнаци?
Малките човечета в утробата ви растат по размер и тегло, но това, което е невидимо за очите ни, е колко бързо те усъвършенстват техниките на човешко същество. 16 седмица обикновено е времето, когато бебетата започват да се запознават с околната среда, в която са в момента. Очите развиват основната си функционалност и са податливи на промени в светлината, тъй като се движат под клепачите. Утробата ви обикновено е тъмна и тиха, но опитайте да блеснете с фенерче като го поставите на корема и бебетата ви ще реагират на това.
Противно на общоприетото мнение, не само ушите ни ни помагат да чуваме различните звуци около нас. Костите в тялото ни са отговорни за пренасяне на малки вибрации до мозъка, което също представлява ключово средство за усещането за слух. Тъй като развитието на костите и растежа на хрущяла са достигнали доста добра точка в 16 седмица на бременността, звуците от външния свят могат да бъдат усетени много ясно. Гласът ви също е разпознаваем за бебетата. Тук повечето лекари ще ви посъветват да говорите с децата си, ако вече не сте започнали да го правите. Можете дори да се установи график на слушане на конкретни песни, всички от които могат лесно да бъдат разпознати от вашите бебета, след като се родят и да са средство за успокоение.
Обикновено, когато бебето е едно – то е 10,5 до 11,5 сантиметра на дължина през този етап и тежат около 27-30 грама. При близнаците е нормално мерките да са по малки, понеже мястото им е по-малко. Образно бебетата са колкото авокадо всяко.

Какви са промените, които настъпват при майката в шестнадесета гестационна седмица?
В тази гестационна седмица бременната жена надава между 0,5 до 0,7 кг., като общото наддаване до 26 гестационна седмица с близнаци е средно между 7,3 – 10,9 кг.
Промените в тялото, които се появяват около 16 гестационна седмица от бременността с близнаци водят до някои от първите прекрасни моменти в живота на майката:
– Някои жени ясно започват да усещат малките движения на бебетата си вътре във вас. Може да е трудно да се разграничат тези движения от типичните усещания, които газовете в червата ви поражда, но с течение на времето тяхната специфика ще стане очевидна за вас.
– Кожата на бременните жени става много по-красива и по-гладка, те започват да приличат на богините в този момент. Хормоналните нива могат да причинят секрецията на мазнини в кожата и да и предадат очарователен блясък.
– Коремът ви вече не може да се скрие под свободните дрехи.
– Заради хормоните – косата ви започва да се сгъстява, а косопадът се минимализира. Вие също ще забележите, че ноктите ви растат по-бързо, отколкото преди.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 16 гестационна седмица?
Освен ясната експанзия на корема ви, има още няколко отчетливи симптоми на бременността с близнаци за тази гестационна седмица:
– Не се изненадвайте, ако партньорът ви започне да забелязва нарастващите ви гърди. Нарастването на гърдите продължава и през тази седмица и би било по-добре, ако инвестирате в сутиен, който да ги поддържа в добра кондиция.
– По-големите гърди ще бъдат допълнени с по-голяма матка, която води и до увеличаване на теглото ви. В резултат на това ще се появят болки в гърба ви. Простите упражнения за разтягане могат да донесат известно облекчение.
– Матката започва да налага натиск върху червата и това, заедно с хормоните промени, води до появата на запек. Пиенето на много течности и яденето на влакнести плодове е най-доброто лечение за проблема.
– Роговиците ви също се увеличават по размер, което може да накара очите да бъдат раздразнени или дори да изпитвате сърбеж понякога.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 16 гестационна седмица?
Тъй като сте бременна с множество бебета, рядко ще има човек, който не би забелязал вашия добре закръглен и изпъкнал корем в 16 седмица.

Ултразвук в 16 гестационна седмица с близнаци:
Това, което може да не е било очевидно през предходните месеци, започва да бъде видимо ясно, когато достигнете 16 седмица от бременността. Всяко бебе, което живее в утробата ви, ще има сърдечен ритъм, който може да се чуе категорично и отчетливо. Ноктите на децата ще започнат да растат скоро, както и косата ще покрива тялото им, което ще бъде ясно на екрана. Освен това може да забележите, че пъпната връв на децата може се движи в долната част на корема ви.

С какво да се храня в 16 гестационна седмица с близнаци?
Тъй като теглото ви ще продължи да се увеличава бързо, е необходимо да се поддържа здравословно хранене. Не се опитвайте да намалявате храната, за да поддържате теглото си под контрол. По-малките порции храна, консумирани през целия ден, могат да помогнат да укротите апетита си, както и да намалят шансовете за парене и киселини при бременност, които се появяват зад гръдната кост. Сведете консумацията на сол до необходимия минимум и избягвайте сладките и пикантни храни, доколкото е възможно.

Съвети за грижа за бременността в 16 гестационна седмица:
Ако 16 седмица е страхотна седмица за бременността, всичко, което ви трябва, са шепа съвети, с помощта на които да се погрижите максимално добре за себе си:
– Проследявайте теглото си, за да знаете дали бебетата ви растат с правилните темпове.
– Използвайте само безвредни продукти за лечение на запушения нос.
– Избягвайте да гризете ноктите си, ако растат много бързо, използвайте ножички за нокти.
– Не стой продължителност на крака, тъй като това може да доведе до много крампи на краката.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/16-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://dadsguidetotwins.com/16-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

15 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

17 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article