Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с близнаци :) !!! Разказваме за развитието на бебето и майката през 15 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако имате едноплодна бременност препоръчваме да прочетете 15 гестационна седмица.

Майките, които са бременни в 15 гестационна седмица с близнаци, са на важен етап на бременността. От една страна, те ще са във възторг, че са стигнали дотук с бебетата си в себе си и с нетърпение ще очакват да прекарат идните месеци до раждането. От друга страна, фокусът върху техния растеж и правилното им развитие може да заема все по-голямо място в мислите ви, което води до излишен стрес. 15 седмица на бременността е по-благотворна, когато става въпрос за гаденето и изтощението, които лека полека преминават.

15 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 15 гестационни седмици?
Подобно на предишната седмица, напредъкът на вашите бебета продължават бързо и води до значително увеличаване на теглото и дължината. До 15 седмица позициите на ушите достигат до финалната фаза от двете страните на главата. Очите достигат до правилното си място в предната част на лицето. Почти всички крайници и подвижни мускули започват да получават активността, от която се нуждаят, тъй като мускулната им сила започва да се развива, а мозъкът ги тества по множество начини.
Интересен аспект, който може да се наблюдава за бебетата през 15 седмица на бременността, е, че очите им сега могат да усетят наличието на светлина около тях. Процесът на дишане също е започнал, той не е самостоятелен, но подготовката за след раждането е започнала.
Около 15 седмица от бременността има тенденция едноплодните бебета да са около 40-50 грама, с дължина около 9-10 сантиметра. При близнаците тези стойности ще бъдат малко по-малки, въпреки това, техният общ размер все пак ще бъде голям, колкото на голям портокал.

Какви са промените, които настъпват при майката в петнадесета гестационна седмица?
– Ако смятате, че не изглеждате бременна в сравнение с други бременни жени, не се притеснявайте. До 15 седмица от бременността, коремът ви ще бъде достатъчно очевиден, за да може много хора да започнат да го забелязват ясно.
– Мисълта ви постоянно се върти около бъдещия живот във вас и безопасността на децата ви, което – съчетано с необходимостта да уринирате често през нощта и крампите на краката, може да ви лиши от достатъчно количество сън. Липсата на почивка може да направи бременността ви трудно пътешествие.
– Повишеният кръвен поток в тялото също достига до носната част. Това може да накара носа ви да бъде запушен, както и да го блокира поради повишеното количество слуз в ноздрите. Може да започнете да хъркате през нощта, а това да причини безпокойство на партньора ви.
– Размерът на гърдите ви ще продължи да се увеличава и ареолите ви ще стават все по-тъмни.

Какви са най-честите симптомите на бременност с близнаци през 15 гестационна седмица?
Износването на близнаци не е лесна задача за вашето тяло. В 15 гестационна седмица ще има някои симптоми на бременността, които ще бъдат доста силни:
– Повишените хормонални нива ще водят до все по-силно проявление на стомашните киселини, особено през нощта. Ако те продължат дори след като сте регулирани консумацията на храни, причиняващи киселини и сте адаптирали правилно диетата си, вашият лекар може да ви помогне като назначи съответните медикаменти.
– Повишеният обем на кръвта се комбинира със засиленото производство на кръвоносни съдове, за да се задоволят нуждите на растящите бебета. Това води до повишаване на кръвното налягане, което може да прокара кръв в областта на носа, което води до случайни кръвоизливи от него. Такова кървене може да се прояви и във венците ви, тъй като те са доста по-чувствителни от преди. Бъдете внимателни, защото това може да доведе до развитие на бактерии в устата и да предизвика гингивит, така че вземете мерки с редовно миене на зъбите, ползване на вода за уста и посещение при зъболекар.
– Матката избутва диафрагмата ви и това може да ви остави без бездъх при най-малката активност, която провеждате. Това става още по-ясно, когато участвате в някаква сексуална активност с партньора си. Няма нужда да се отказвате, просто приспособете позициите си.
– Синдром на изчезващия близнак: Това звучи доста страшно, но е възможно състояние, което обикновено се наблюдава при 20 процента от бременностите с близнаци. Това се описва, когато бременността е била диагностицирана с две бебета по-рано, но към 15 седмица, едното от бебетата е изчезнало и вече да не се вижда при ултразвук. Това рядко причинява усложнения за жената или съществуващото бебе и бременността може да продължи напред, но причинява огромно разочарование за родителите.

Какъв е коремът на бременна жена с близнаци в 15 гестационна седмица?
Размерът на корема варира между различните жените по различни начини, така че не сравнявайте прекалено много себе си и другите. След 15 седмица, растежът на корема взима сериозно темпо и промените могат да бъдат наблюдавани доста ясно. Тъмната линия, която дели корема може да стане много по-изразена.

Ултразвук в 15 гестационна седмица с близнаци
Ултразвукът, проведен в 15 седмица на бременността, обикновено се съпътства с куп медицински тестове, за да изключи допълнителни проблеми, които могат да повлияят на вас или вашите бебета в предстоящите седмици на бременността.

Какво да ядете в 15 гестационна седмица?
Храненето остава от първостепенно значение и през 15-та седмица. Плодовете, млечните продукти, зърнените култури, яйцата и зеленчуците трябва да бъдат включени в диетата ви. Изберете продукти, които са богати на витамин Е, тъй като той играе жизненоважна роля в доброто състояние на плацентата.

Съвети за грижа за бременността в 15 гестационна седмица:
Да се грижите добре за себе си не е прекалено сложно. Няколко съвета тук може да са достатъчни, за да пазите отличното си състояние:
– Говорете на вашите бебета, за да изградите връзка с тях още на този етап.
– Избягвайте да се подлагате на интензивни усилия. Това може допълнително да допринесе за вашето безсъние.
– Не позволявайте на безпокойството от бременността да ви завладее. Отпуснете се и слушайте успокояваща музика. Намерете нещо за занимание, чрез което да релаксирате.

Източник:
1. https://parenting.firstcry.com/articles/15-weeks-pregnant-with-twins-or-multiples/
2. https://www.livestrong.com/article/181397-15-weeks-pregnant-with-twins/
3. https://about-twins.com/pregnancy/15-weeks-pregnant-with-twins/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

14 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Previous article

16 гестационна седмица от бременността с Близнаци

Next article