Прегледана и обновена на 08-03-2019

Бременност с близнаци :) !!! Разказваме за развитието на бебето и майката през 15 гестационна седмица от бременността с близнаци, но ако имате едноплодна бременност препоръчваме да прочетете 15 гестационна седмица.

Майките, които са бременни в 15 гестационна седмица с близнаци, са на важен етап на бременността. От една страна, те ще са във възторг, че са стигнали дотук с бебетата си в себе си и с нетърпение ще очакват да прекарат идните месеци до раждането. От друга страна, фокусът върху техния растеж и правилното им развитие може да заема все по-голямо място в мислите ви, което води до излишен стрес. 15 седмица на бременността е по-благотворна, когато става въпрос за гаденето и изтощението, които лека полека преминават.

15 гестационна седмица от бременността с близнаци

Какво е развитието и колко са големи бебетата на 15 гестационни седмици?
Подобно на предишната седмица, напредъкът на вашите бебета продължават бързо и води до значително увеличаване на теглото и дължината. До 15 седмица позициите на ушите достигат до финалната фаза от двете страните на главата. Очите достигат до правилното си място в предната част на лицето. Почти всички крайници и подвижни мускули започват да получават активността, от която се нуждаят, тъй като мускулната им сила започва да се развива, а мозъкът ги тества по множество начини.
Интересен аспект, който може да се наблюдава за бебетата през 15 седмица на бременността, е, че очите им сега могат да усетят наличието на светлина около тях. Процесът на дишане също е започнал, той не е самостоятелен, но подготовката за след раждането е започнала.
Около 15 седмица от бременността има тенденция едноплодните бебета да са около 40-50 грама, с дължина около 9-10 сантиметра. При близнаците тези стойности ще бъдат малко по-малки, въпреки това, техният общ размер все пак ще бъде голям, колкото на голям портокал.

Какви са промените, които настъпват при майката в петнадесета гестационна седмица?
– Ако смятате, че не изглеждате бременна в сравнение с други бременни жени, не се притеснявайте. До 15 седмица от бременността, коремът ви ще бъде достатъчно очевиден, за да може много хора да започнат да го забелязват ясно.
– Мисълта ви постоянно се върти около бъдещия живот във вас и безопасността на децата ви, което – съчетано с необходимостта да уринирате често през нощта и крампите на краката, може да ви лиши от достатъчно количество сън. Липсата на почивка може да направи бременността ви трудно пътешествие.
– Повишеният кръвен поток в тялото също достига до носната част. Това може да накара носа ви да бъде запушен, както и да го блокира поради повишеното количество слуз в ноздрите. Може да започн