16 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 16 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

През 16 гестационна седмица бебето продължава да расте бързо, майката също, но на килограми. Започват болки в гърба и кръста, гърдите са доста по–големи. Не се притеснявайте, за това ваше състояние са виновни бушуващите ви хормони  и всичко ще изчезне след като родите. 16 гестационна седмица е  последната седмица от 4 месец и началото на втори триместър от вашата бременност.

16 гестационна седмица
Ембрион

През 16 гестационна седмица от бременността вече са се оформили ушните хрущяли, което означава, че то вероятно вече може да чуе гласовете, които идват от вън. Вашето бебе „подслушва” всички разговори, които водите, има си любима музика. Чувайки гласът ви, бебето използва малките си мускули, особено на тези на гърба си, набира сила и това му позволява да изправи малко стойката си и главата да е не е толкова приведена към тялото. Благодарение на своите развиващи лицеви мускули, бебето ви е в състояние да направи няколко изразителни мимики като мръщене и усмивка. Очите му извършват движения в очните ябълки и реагират на светлината, независимо, че клепачите още са затворени.
Около 16 гестационна седмица от вашата бременност, костите на бебето вече не са хрущяли, с всяка изминала седмица стават все по–твърди и плътни.
Вече се открояват мънички вени, под прозрачната му кожа.
Телцето е покрито с фин мъх, наречен лануго.

Тегло на плода в 16 седмица – около 110 грама.

Бъдеща майка

През 16 гестационна седмица е трудно е да гледате себе си, как наддавате на тегло по време на бременността, дори когато знаете, че причината за вашето надебеляване е едно малко туптящо сърчице, което бие до вашето. Трябва да приемете това предизвикателство, защото от цялото това нещо печели бебето ви, което също расте и се развива. Хранете се здравословно по време на бременността и ще увеличите теглото си, точно толкова, колкото трябва. Също така правете редовно гимнастика за бременни. През 16 гестационна седмица от бременността е възможно да се подуят мембраните в носа ви, което води до запушен или течащ нос.

Съвети към бременните жени

През 16 гестационна седмица от бременността симптомите на неразположение се увеличават.
Продължава нарастването на гърдите, чувствате ги големи и се чувствате уморена от тежките си гърди. Не се притеснявайте – след раждането и отбиването на бебето, гърдите ще възвърнат първоначалната си форма и размер. Същото важи и за уголемената матка, в резултат на което коремът ви е голям.

Може да се появи запек. От една страна той се дължи на увеличените нива на хормоните, които действат върху стомашно–чревния тракт, а от друга – от нарастването на матката, която оказва натиск върху червата. За да се предпазите от запека, опитайте се да увеличите количеството на течностите, които пиете и се движете повече.

Увеличена вагинална секреция. Въпреки, че вагиналното течение обикновено е полезно за тялото ви (предпазва родилния канал от инфекции), определено не се чувствате комфортно. Не се изкушавайте да слагате превръзки или кърпички, защото те могат да раздразнят гениталния тракт и да доведат до инфекция, което не е препоръбително през нито една от всички гестационни седмици от бременността. Но, ако вагиналното течение се увеличи, промени цвета си и миризмата си, желателно е да се консултирате с лекар.

Разширени вени през 16 гестационни седмица. Един от методите е да се намали разширяването на кръвоносните съдове и подуването на краката е да поддържате теглото си, да се храните здравословно и да спазвате режим. Знаете, че всеки допълнителен килограм води до проблеми с разширени вени

През 16 гестационна седмица от вашата бременност е възможно да получите  запушване на носа. Това се предизвиква от хормоните на бременността. Лигавиците в организма се подуват, включително и тези в носа. Потърсете лекарска помощ, ако запушването на носа е сериозно, имате  дразнене и кръвотечение. Ако искате да си помогнете до срещата си с лекаря, вземете си морска или океанска вода си правете промивки на носа.

Болки в гърба. Когато коремът  ви стане по–голям, стойката се изкривява, мускулите се напрягат, за да настанят товара по–удобно, което от своя страна води до болки в гърба. Тези болки може да успокоите, ако започнете да прилагате масаж, който може и сама да направите при къпане с душ или при топла вана. Ако не започнете да приемате някакви мерки около 16 гестационна седмица, то в напреднала бременност тези болки може да се засилят.

Кървене от венците. Забелязали ли сте, че венците ви кървят след миене на зъбите? Това е така, защото хормоните на бременността причиняват възпаление на венците, което ги прави по–податливи на бактерии, дразнене и кървене. Въпреки, че това е нормално, важно е да се запази микрофлората и да миете редовно зъбите си. Не е лошо, все пак да посетите и зъболекар, който да ви прегледа и да ви каже добър начин за справяне с възпалението и кървенето на венците, което може да е много неприятно изживяване, ако не се вземат мерки навреме и не се лекува. Трябва да сте загрижени за вашето здраве през всяка една гестационна седмица от вашата бременност, а не само през 16 седмица от бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация