25 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 25 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

25 гестационна седмица се пада в 6 месец от вашата бременност или вие сте намирате във втори триместър.

Ембрион

През 25 гестационна седмица от бременността, Вашето бебе расте със космическа скорост. Капилярите под кожата започват да се пълнят с кръв, алвеолите в белите дробове продължават да се развиват, като бебето се подготвя за първото си поемане на дъх след като се роди. През двадесет и пета гестационна седмица белите дробове все още не са достатъчно развити, но до края на бременността и след раждането ще се разширяват.

25 гестационна седмица

През 25 гестационна седмица ръцете на бебето са напълно завършени. Развити са и нервните окончания по пръстите и бебето вече има усещане за допир. В този период, то комуникира чрез докосвания. Усеща ръцете на мама и татко и колкото и невероятно да звучи може да разпознае кой от родителите го закача през корема. Тази комуникация предизвиква в бебето голямо вълнение и то отговаря с ритниче или подскок.

През 25 гестационна седмица от бременността се формират капилярите, което придава на кожата малко по розов тен. Развиват се и гласните струни и от този момент бебето започва да се подготвя за психическата атака над родителите, наречена „рев”. В ноздрите се образуват малки отвори, през които плода вече може да диша самостоятелно. Бебчо вече може да издава звуци, защото вече са развити и гласните струни.

Дължина и тегло на плода

Дължина на плода през 25 седмица – около 30 – 35 см.
Тегло на плода през 25 гестационна седмица – около 600 – 750 грама

Бъдеща майка през двадесет и пета гестационна седмица

През 25 гестационна седмица от вашата бременност е възможно да се появят хемороиди. Те не са болка за умиране, но са безкрайно неприятни. Повече от половината бременните жени изпитват сърбеж или болка в ректума. Това състояние се причинява от притискането на органите от матката, което от своя страна води до увеличаване на притока на кръв в областта. Както казах, хемороидите не са опасни, но могат да бъдат болезнени, подути или  сърбящи. За да избегнете това неприятно състояние, се опитайте да нямате запек при бременност. А за целта трябва да се храните правилно, правете тазови упражнения през бременността.

През 25 гестационна седмица от бременността може да имате кървене и болка във венците. Много важно е да поддържате зъбите и венците си в добро здраве, защото  едно подобно възпаление може да предизвика неприятни последици, както за вас, така и за бебето. Трябва да си миете зъбите поне два пъти на ден и посещавайте редовно зъболекар, който от профилактичните прегледи ще разбере дали при вас има тенденция за възпаление на венците и разбира се своевременно да ви помогне. Нелекуваният гингивит  може да прогресира до пародонтит – по–сериозна инфекция на зъбите, която може да доведе до преждевременно раждане и дори повишен риск от прееклампсия (поддържане на високи нива на кръвното налягане до края на бременността). Така, че ходете на превантивни прегледи и пазете своите зъби и венци и всичко ще бъде наред, а ако имате болка прочетете зъбобол при бременност.

Съвети към бременните през 25 гестационна седмица

Хъркане при бременност: Хъркането е често срещан симптом по време на бременност. То се причинява от увеличаване на притока на кръв към лигавиците в носа  и по този начин той се запушва. Почти всяка бременна жена има този проблем. Но ако откриете, че хъркането сериозно пречи на съня ви и не само на вас, това може да бъде знак, че имате сънна апнея (което може да ви лиши от кислород) – така, че консултирайте се с вашия лекар за това.

Изтръпване на ръцете: Увеличеният обем на кръвта понякога води  до изтръпване на ръцете. Оказва се натиск върху нервите на китките, в резултат на което се получава синдрома на карпалния тунел или просто казано – изтръпване на ръцете. Посъветвайте се с Вашия лекар дали да носите накитници или да ви предложи някакъв друг метод за справяне с този проблем, разбира се лечението да е съобразено със състоянието ви през 25 гестационна седмица от бременността.

Разширени вени при бременност: Допълнителният обем на кръвта, който се наблюдава по време на бременност също оказва натиск върху кръвоносните съдове, което от своя страна предизвиква разширени вени. Избягвайте тесни чорапогащи и панталони и винаги, когато седите, качвайте краката си на столче или табуретка.

Дисфункция на тазовите кости (SPD): Ако чувствате болки в областта на таза, вие може да имате SPD, което се причинява от разтягане на тазовите връзки. Не забравяйте упражненията около 25 гестационна седмица от бременността и ги правете за подобряване на това състояние. От женската консултация ще ви кажат какви точно упражнения да правите.

Синдромът на неспокойните крака (RLS): Възможно е през този период да усетите изтръпване и мравучкане на краката. Не е зле да се посъветвате с лекаря си и да си направите изследвания за  желязо–дефицитна анемия, тъй като някои експерти смятат, че тя е свързана с RLS. Водете си дневник на храните, които употребявате, защото тези симптоми понякога се получават от  чувствителността към определени храни.

Не се притеснявайте да споделяте всичко със вашият лекар и през тази 25 гестационна седмица от вашата бременност, защото само чрез споделянето той може 100% да ви е от полза така както за вас, така и за вашето бъдещо бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация