Изтръпване на ръцете

Какво означава да получа изтръпване на ръцете, какви може да са причините и какво да предприема?
Казват изтръпване на ръцете, но може да се случи на едната или двете ръце едновременно. Изтръпването се описва като загуба на усещане в ръката и/или пръстите. Често изтръпването на ръцете може да бъде придружено от други промени като бодящи усещания все едно от малки иглички и усещане за мравучкане – сякаш по вас се разхождат много малки мравки или парене. Може да чувствате ръцете или само пръстите на ръцете по тромави или слаби. Изтръпването се появява ли само на едната ръка по един нерв или може да се появи симетрично и в двете ръце.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

изтръпване на ръцете
Едната ръка е изтръпнала, а другата я масажира

Какви може да са видовете причини за изтръпване на ръцете?
Изтръпването на ръцете обикновено се причинява от някакво временно или постоянно увреждане, дразнене или компресия на един от нервите ръката или китката. Заболявания, засягащи периферните нерви като диабет – също може да предизвикат скованост, въпреки че подобни симптоми на изтръпване в тялото, които са причинени именно от диабета обикновено се появяват първо в краката. В днешно време повечето хора са пред мониторите и пишат ли пишат всевъзможни неща. Това обездвижване като цяло на тялото и същевременно повтарящи се действия на ръцете, китките и в частност пръстите може да е една лека причина за изтръпване и болки в ръцете.

В много нечести случаи, появата на изтръпване на ръцете може да бъде причинено от проблеми дори в мозъка или гръбначния мозък, въпреки че в такива случаи също се наблюдават и симптоми като слабост или загуба на функция в ръката или и в двете ръце. Изтръпването на ръцете, свързано с потенциално животозастрашаващи нарушения като инсулти или тумори – по начало е рядко срещано. Вашият доктор както при всеки преглед ще се нуждае от детайлна информация за вашите симптоми, за да може да диагностицира точната причина за вашата скованост. Различни тестове и изследвания могат да бъдат необходими за потвърждаване на причината, преди да се насрочи подходящо лечение за конкретния случаи.

Възможните причини за скованост в едната или и в двете ви ръце може да включват:
– Алкохолизъм
– Амилоидоза (натрупване на абнормни протеини в органите)
– Синдром на карпалния тунел
– Някои лекарства
– Маточната спондилоза
– Фибромиалгия
– Синдром на Гилен-Баре
– ХИВ/СПИН
– Лаймска болест
– Множествена склероза
– Паранеопластичен синдром на нервната система
– Периферна невропатия
– Болест на Рейно
– Странични ефекти от химиотерапията и употреба на наркотици
– Синдром на Сьогрен
– Наранявания на гръбначния мозък
– Инсулт
Сифилис
Диабет тип 2
– Васкулит (възпаление на кръвоносните съдове)
– Дефицит на Витамин B-12

Кога трябва да посетя лекар?
Важно е да бъде определена точната причината за изтръпване на ръцете ви. Ако изтръпването продължава или става още по-сложно и се разпространява в други части на тялото ви, се консултирайте с вашия личен лекар за оценка и преглед, за да прецени той какви изследвания да ви направи и към какъв специалист да ви насочи.

Лечението на изтръпването на ръцете зависи от основната причина. Симптомите могат да помогнат да се определи дали причината е натиснат нерв, някаква болест, прием на лекарства, някакви хранителни отравяния или други нетипични състояния за организма. Обадете се на 112 или отидете до спешното отделение, ако изтръпването ви започва внезапно, особено ако то е придружено от слабост или парализа, объркване, затруднено говорене, виене на свят или внезапно, силно главоболие. Запишете си час за посещение при лекар, ако вашето изтръпване на ръцете:
– Започва или се влошава постепенно и продължава дълго време
– Се разпространява в други части на тялото ви
– Засяга и двете страни на тялото ви
– Идва и си отива спорадично
– Свързва се с определени извършени дейности от вас, особено повтарящи еднотипни такива
– Засяга само част от ръката ви, като например пръст

Ако мислите, че може да имате сериозен проблем или имате някакви притеснения – потърсете медицинска помощ, за да се убедите, че не сте болни от нещо по-сериозно, за да се вземат навременни мерки за здравето ви. Както казахме често изтръпване на ръцете не е нормално състояние за човешкия организъм.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация