Мигрена

Какво e Мигрена?
Мигрената е вид главоболие, което може да доведе до интензивна пулсираща болка и неприятно усещане в една областта на главата и то често е придружено от гадене, повръщане и повишена чувствителност към звук и светлина. Мигренозни пристъпи може да предизвикат значителна болка за часове или дни и те са толкова тежки, че всичко, което може да искате е само намирането на тъмно, тихо място  на което да легнете. Медикаментите може да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на мигрената. Ако лечението не е проработило при вас в миналото, говорете с вашия лекар, за да опитвате различни лекарства за главоболието. Правилните лекарства, съчетани с промени в начина на живот, може да подобрят значително състоянието ви.

Симптоми на Мигрена
Появата на мигрена често започва още в детството, юношеството или началото на зрелостта. Мигрената може да прогресира в четири етапа:
– Първи етап на Мигрена
Един или два дни преди мигрената, може да забележите фините промени, които предшестват настъпването й, включително: Запек, Депресия, Хиперактивност, Раздразнителност, Скованост на врата, Неконтролируемо прозяване
– Втори етап на мигрената
Наречена е мигрена с аура – може да възникне преди или по време на мигренозното главоболие. Аурата е проява на нервната система, която обикновено се заключава в зрителни смущения, като проблясъци от светлина. Повечето хора преживяват мигрена без аура. Симптомите обикновено започват постепенно, изграждат се за няколко минути и след това обикновено продължават от 20 до 60 минути.
– Трети етап на мигрената
Когато не се лекува появилата се мигрена обикновено трае от 4 до 72 часа, но честота варира при всеки човек. Може да имате мигренозни пристъпи няколко пъти в месеца или по–често. По време на същинския етап на мигрена можете да наблюдавате изброените симптоми: Болка в главата от едната или двете страни, Пулсираща болка, Чувствителност към звуци, светлина, а понякога може и към миризми, Гадене и повръщане, Замъглено зрение, Замаяност понякога последван от припадък
– Четвърта фаза на мигрената
Крайната фаза възниква след пристъпа на мигрена. През това време може да се чувствате изцедени и уморени, въпреки че някои хора докладват за чувство на еуфория.

мигрена

Кога да отидете на лекар, ако имате мигрена?
Мигрената често е недиагностицирана и нелекувана. Ако редовно изпитвате симптоми на мигренозни пристъпи, водете дневник на вашите пристъпи и как да ги третирате. След това направете среща с лекар, за да обсъдите вашето главоболие. Потърсете лекар веднага или отидете в бърза помощ, ако имате някой от следните симптоми, които могат да посочат дори и други по–сериозни медицински проблеми:
Рязко и тежко главоболие като гръмотевица
Главоболие с повишена температура, умствено объркване, схванат врат, двойно виждане, слабост, гърчове, изтръпване или говорни проблеми
Главоболие след травма на главата, особено ако то се влошава
Хронично главоболие, което е по–лошо след кашлица

Какви са причините за мигрена?
Въпреки че причините на мигрената не са напълно ясни, генетиката и екологичните фактори играе голяма роля. Мигрената може да бъде причинена от промени в мозъчния ствол и взаимодействията му с троичния нерв. Дисбаланс в химичните вещества в мозъка, включително серотонин, който помага за регулиране на болка във вашата нервна система, също може да причинява мигрената. Изследователите продължават да изучават ролята на серотонина за мигрената.

Промени в хормоните при жените и колебанията в естрогена също може да задействат главоболие при много жени. Други жени имат повишена склонност да развият мигрена по време на бременност или с навлизане в менопаузата.
Хормоналните лекарства, като орални контрацептиви и хормонално заместителна терапия, също могат да влошат мигрената. Пропускане на хранене или гладуване също може да доведе до такива атаки.
Подсладители като аспартам и консерванти като мононатриев глутамат, открити в много храни, може да предизвикат мигрена.
Алкохолът, особено вино, и силно кофеиновите напитки могат да са предпоставка за появата на мигрена.
– В днешния свят, стресът играя главна роля в много заболявания, затова и тук той може да е основна причина и да предизвика мигрена.
– Много силен звук, ярки светлини, дори и слънчевите отблясъци може да предизвикат мигрена. Необичайни миризми на парфюми, боя и други дразнещи и остри миризми могат да предизвикат мигрена.
– Интензивните физически натоварвания, включително сексуална активност, може да предизвикат мигрена.

Какви са рисковите фактори?
Няколко фактора могат да ви направи по–склонни за мигрена:
– Семейната история. До 90 % от хората с мигрена имат фамилна история на мигренозните пристъпи.
– Възраст. Мигрена може да започне във всяка възраст на човек, въпреки че повечето хора изпитват първата си мигрена по време на юношеството.
– Секс. Жените са три по–застрашени от мигрена.
– Хормонални промени. Ако сте жена, която има мигрена, можете да откриете, че вашето главоболие започва точно преди или малко след появата на менструация.

Какви може да са усложненията от мигрената?
Понякога усилията ви да контролирате вашата болка предизвикат различни проблеми като:
Коремни проблеми. Някои болкоуспокояващи като нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен), може да причинят коремни болки, кървене, язви и други усложнения, особено ако се вземат в големи дози или за дълъг период от време.
Предозиране с лекарства за главоболие. Ако сте приели лекарства за мигрената повече от 10 дни на месец за три месеца във високи дози, вие може да получите тежко усложнение, известно като предозиране с лекарствата за главоболие.
Серотонинов синдром. Това е рядко, потенциално живото застрашаващо състояние, което възниква, когато тялото ви има твърде много серотонин в нервната ви система. То може да възникне, ако сте приели медикаменти за мигрена.  Тези лекарства естествено повишават нивата на серотонина. Когато се комбинират, те предизвикват повишен серотонин във вашата нервна система.

Какви са изследванията за диагностициране на мигрената?
Ако имате мигрена или фамилна анамнеза за мигрена, лекарят невролог вероятно ще диагностицира състоянието по вашата медицинска история, прегледа на вашите симптоми, както и физически и неврологичен преглед.

Лечение на мигрената?
Мигрена не може да бъде излекувана напълно, но лекарите ще работят с вас, за да ви помогнат да управлявате вашето състояние. Вероятно ще ви бъдат предписани определени болкоуспокояващи, подходящи за третиране на мигрената и ще ви бъде препоръчано да направите промени в начина си на живот, за да се нагодите по–лесно към заболяването.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии