Пълна Упойка

Какво е пълна упойка?
Под пълна упойка вие сте напълно в безсъзнание и не можете да почувствате болка по време на каквито и да било медицински процедури. Пълната упойка е повече от едно просто заспиване, при тази процедура мозъкът ви е анестезиран и не реагира на сигнали за болка или рефлекси. Анестезиологът е специално обучен лекар, който специализира в областта на анестезията. Докато сте в безсъзнание, анестезиологът следи жизнените функции на тялото и управлява дишането ви. Анестезиологът заедно с вашия лекар ще препоръча и най-добрият вариант за вас въз основа на типа на операцията, цялостното ви здравословно състояние и вашите индивидуални предпочитания.

Какви са рисковете при поставянето на пълна упойка?
пълна упойка

Като цяло общата анестезия е много сигурна. Повечето хора, дори и тези с различни здравословни проблеми, са в състояние да се подложат на пълна упойка без сериозни проблеми. В действителност рискът от усложнения е по-тясно свързан с вида на процедурата, на която вие сте подложени и от нивото на физическото ви здраве, а не от вида на упойката. По-възрастните хора или тези със сериозни медицински проблеми, особено тези, подложени на по-обширни процедури, могат да бъдат изложени на повишен риск от постоперативни усложнения, пневмония или дори инсулт и инфаркт. Специфичните условия, които могат да увеличат риска от усложнения по време на операция включват:
– Тютюнопушенето
– Гърчове
– Обструктивна сънна апнея
– Затлъстяване
– Високо кръвно налягане
– Диабет
– Други медицински състояния, свързани със сърцето, белите дробове или бъбреците
– Лекарства като аспирин, който може да увеличи кървенето
– История на тежки злоупотреби с алкохол
– Алергии
– История на нежелани реакции към анестезия

Тези рискове обикновено са свързани с операцията, а  не с поставената пълна упойка. Ооколо 1 или 2 души на всеки 10,000 може да остане частично буден по време на обща анестезия. Те дори може да изпитат болка. За някои пациенти това може да доведе до дългосрочни психологически проблеми, подобни на посттравматично стресово разстройство. Това явление е толкова рядко, че е трудно да се правят ясни връзки. Някои фактори, които могат да допринесат за този риск включват:
– Спешна хирургия
– Цезарово сечение доставка
– Депресия
– Употреба на някои лекарства
– Проблеми със сърцето или белите дробове
– Ежедневна употреба на алкохол
– Грешки на анестезиолога при следенето на пациента или при измерването на количеството на анестезия по време на процедура
– Подготовка за пълна упойка?

Пълната упойка отпуска мускулите в храносмилателния тракт и дихателните пътища. Винаги следвайте инструкциите на вашия лекар за избягвайте прием на храни и напитки преди операцията. Гладуването обикновено е необходимо да започне около шест часа преди операцията.  Може да се наложи да се избегнат някои лекарства като аспирин и някои други медикаменти за разреждане на кръвта за най-малко една седмица преди процедурата. Тези лекарства може да предизвикат усложнения по време на операция. Някои витамини и билкови лекарства като женшен, чесън, гинко билоба, жълт кантарион и други, може да предизвикат усложнения по време на операция. Обсъдете всички видове хранителни добавки, които приемате с вашия лекар преди операция. Ако имате диабет, говорете с вашия лекар. Ако приемате инсулин, вашият лекар може да препоръча намаляване на дозата. Ако имате сънна апнея, обсъдете вашето състояние с вашия лекар. Анестезиологът ще трябва да внимателно следи дишането ви по време и след операцията.

Какво можете да очаквате при пълна упойка?
Преди да препоръча обща анестезия, вашият анестезиолог ще говори с вас и ви  зададе редица въпроси за:
– Вашата  здравна история
– Вашите лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и билкови добавки
– Алергии
– Вашите минали преживявания с упойка

Това ще помогне на вашия анестезиолог да избере лекарства, които ще бъдат най-безопасни за вас.

По време на процедурата пълна упойка вашият анестезиолог обикновено ще постави анестезията чрез интравенозен абокат в ръката. Понякога може да ви се сложи газ, който да вдишате от маска.  След като сте заспали, анестезиологът може да вмъкнете тръба в устата ви надолу по трахеята. Тръбата гарантира, че получавате достатъчно кислород и предпазва белите дробове от навлизане на кръв или други течности като стомашни такива.  Някой от екипа ще се грижи да ви следи непрекъснато, докато спите. Той ще коригира вашите лекарства, дишане, температура и кръвното налягане, както е необходимо. Всички ситуации, които възникват по време на операцията се коригират с допълнителни лекарства, течности и понякога с преливане на кръв.

След процедурата, когато операцията приключи, анестезиращите лекарства ще бъдат спрени и бавно ще се събудите в операционната зала или в реанимацията. Вероятно ще се почувствате замаяни и малко объркани при първото събуждане. Можете да наблюдавате общи странични ефекти като:
– Гадене
– Повръщане
– Сухота в устата
– Възпалено гърло
– Треперене
– Сънливост
– Леко дрезгав глас

Също така можете да изпитате други странични ефекти след като се събуди от пълната упойка като болка. Страничните ефекти зависят от вашето специфично състояние и вида на операцията. Вашият лекар може да ви даде лекарства след процедурата, с които да се намали болката и гаденето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).