Речник

Спинална Упойка

Обновена: 02-02-2017

Какво е спинална упойка?
Спиналната упойка или спинална анестезия е вид упойка, която се поставя в гръбначния стълб на пациента и която се използва за обезболяване преди някаква медицинска манипулация

Кога и за какво се използва най–често спиналната упойка?
Спиналната упойка най–често се използва за:
– Ортопедични процедури на крака или краката
– Коремната процедури
– Раждане чрез цезарово сечение

Как се извършва поставянето на спинална упойка?
Спинална упойка е поставяне на обезболяващи в гръбначномозъчната течност. Спинална упойка предизвиква дълбоко изтръпване и липса на мускулен контрол в някои части на тялото, засегнати от лекарството. Тази техника е с дългогодишен опит на безопасност и удовлетвореност от страна на пациентите. Спинална упойка се използва в болниците за различни операции. Сериозни усложнения от спинална упойка се наблюдават изключително рядко.

спинална упойка Поставянето на обезболяващото в гръбначния стълб е сравнително проста и безболезнена процедура. Тя се извършва, когато вие легнете свити в ембрионална поза на една страна с опряна брадичка в гърдите и колене свити плътно към корема. Тогава анестезиологът ясно може да види прешлените и очертанието на гръбначния ви стълб и да постави обезболяващото точно, както трябва. Ако вашия анестезиолог прецени може да ви постави упойка преди да направи същинското поставяне на така наречената спинална упойка в гръбначния стълб. Ако не ви поставят обезболяващо при вкарването на упойката, има вариант да имате спомен на болка при изпълнението. Въпреки това в повечето случаи спиналната упойка се поставят без даване на никакви успокоителни предварително. Обикновено дискомфортът за пациента по време на поставянето на спиналната упойка е лек и се понася добре. Много от пациентите описват дискомфорт единствено при вкарването на иглата в гръбначния стълб.

В рамките на няколко минути след поставянето на спинална упойка вие ще започнете да усещате изтръпване и тежест в краката. Това усещане ще има напредък през следващите 10 минути до пълното подействане на упойката в съответните части на тялото. Продължителността на скованост може да се манипулира до известна степен чрез избора на различни медикаменти и дозировки. Тъй като спиналната упойка трябва да продължи по–дълго от операцията, можете да изпитате изтръпване за един до два часа след приключване на процедурата. Ако се подлагате на рутинна амбулаторна процедура, която не изисква болничен престой – изтръпването и ефектът от упойката трябва да се разнесе преди да ви пуснат да се приберете у дома.

Какви са възможните странични ефекти и усложнения вследствие на спиналната упойка?
Макар и рядко да се случва – трябва да отбележим, че понякога възниква едно усложнение вследствие на поставената спинална упойка и то трябва да се спомене. Спиналната упойка понякога причинява ужасно главоболие и това е най–честото усложнение от нея. Спиналната упойка причинява постоперативно главоболие при около 1 % от пациентите, които са подложени на нея. Главоболието обикновено се развива през първите 2 дни след спинална упойка. Неговата отличителна черта е умерено до силно главоболие, което се подобрява, когато лежите по гръб и става по–лошо, когато седите или стоите. Спиналното главоболие не е опасно и не предизвикват никакви дългосрочни ефекти. В по–голяма част от времето, това главоболие ще отмине от само себе си в рамките на 5 до 7 дни. Ако главоболието е в по–тежка степен или не се подобрява след приложеното от специалист лечение, ще трябва да направите консултация със специалист за мерките, които трябва да предприемете. За да избегнете това неприятно странично усложнение – ще бъдете предупредени от вашия лекар да преустановите приемът на храна и вода около дванадесет часа преди процедурата. Не трябва да приемате никакви течности, дори и при измиването на зъбите ви сутринта преди да отидете в болницата.

Преди да се подложите на процедура, изискваща поставяне на спинална упойка, се консултирайте с вашия лекар за всички въпроси, които имате около нея – за самата процедура, за рисковете и за страничните ефекти, така че да сте максимално подготвени психически и да сте информирани, така че да се сведат до минимум вероятностите за някакъв проблем вследствие на поставената спинална упойка.

Гъбична Инфекция

Предишна публикация

Епидурална Упойка

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник