Прегледана и обновена на 20-02-2019

Промени, чувства, симптоми, усложнения, изследвания, раждане и следродилно възстановяване след втора бременност!
Има някои неща, които ще се променят след първата ви бременност и някои, които ще останат същите при втора бременност. Но е важно да си помните, че всяка една бременност е вълнуваща и уникална сама по себе си.

В началото на втора бременност ви личи по–бързо, че сте бременна!
Тъй като вече веднъж сте били променени, тялото ви тогава е претърпяло генерални промени и носи памет за тези промени. Всяка следваща бременност ще ви проличава много по–рано от предходната, защото вече имате разхлабена мускулна и съединителна тъкан. Бъдете готови да преминете към еластичните пояси или да започнете да носите дрехите за майчинство по–рано през втората бременност.

втора бременност

При втора бременност ще се чувствате по–уморени!
В действителност много жени са склонни да се чувстват още по–уморени в следващите си бременности. Това не е изненадващо наистина, защото вие вече имате дете в къщата, за което трябва да се грижите и поради това ще имате по–малко време за дрямка или просто почивка на дивана, отколкото сте имали през първата си бременност. Има вероятност и партньорът ви да ви глези по–малко, защото смята, че като вече веднъж сте били бременна, вие вече сте опитни и ще се справите лесно с втората бременност. Имайки това наум – помислете какво можете да промените, за да се намалят ненужните дейности и да си осигурите повече време за почивка. Не се колебайте да се обадите за помощ на членовете на семейството и приятели.

Повече болежки при втора бременност!
Болките в гърба например има тенденция да бъдат по–често с всяка следваща бременност, особено ако не сте направили достатъчно упражнения, за да укрепнете коремните си мускули след вашето последно раждане. Укрепването на корема може да предотврати или намали болките в кръста с напредването на бременността. Намерете време да се упражнявате, когато можете. Ако имате малки деца, вероятно тичате наоколо, повдигате разни неща и се огъвате, което може да постави гърба ви на риск. Не забравяйте винаги да свивате коленете си, когато повдигате нещо, за да се намали натиска върху гърба ви. Разширените вени също са склонни към влошаване при втора бременност. Ако сте страдали от разширени вени по време на последната бременност, помислете как да се погрижите предварително за проблема.

По време на втора бременност най – вероятно ще почувствате ритници и подготвителни контракции много по–рано!
Установено е, че майките започват да чувстват ритници няколко седмици по–рано, отколкото по време на първата си бременност, както и контракциите Бракстън–Хикс. Прочети Контракции.

През втората бременност е много вероятно да развиете по–тежко някои неприятни симптоми, които не сте имали през първата!
Всяка бременност е различна и повечето жени споделят, че първа с втора бременност не си приличат. Имайки вече опит, вие може да се мотивирате да вземете превантивни мерки, за да намали или евентуално да предотвратите напълно някои неприятни симптоми на бременността. Например – ако сте страдали от запек или хемороиди последния път, опитайте превантивни мерки като консумиране на храни, които са изобилни на фибри или като приемате добавка на фибри, пиене на много вода и редовни тренировки. Правете ежедневно упражнения на Кегел за жени, които може да помогнат за предотвратяване на инконтиненция. Ако сте получили стрии при първата бременност, вероятно ще получите нови през втората бременност. Постарайте се да не натрупате прекомерно телесно теглото и се мажете ежедневно с кремове против стрии.

При втора бременност няма опасност от усложнения, ако не сте претърпели такива през първата!
Ако сте здрава жена и не сте имали усложнения през предишната бременност, рискът от усложнения сега е много нисък. Също, ако не сте имали прееклампсия преди, шансовете ви да  развиете това състояние по време на тази бременност са много по–ниски от първия път. Ако преди това сте имали усложнения като например преждевременно раждане, прееклампсия, плацента превия или кръвоизлив след раждането – имате по–висок риск от това усложнение при тази бременност. Вие също така сте с повишен риск от някои усложнения този път, ако сте развили хронично заболяване като високо кръвно налягане или диабет след предходната си първа бременност.

По време на втора бременност ще имате същите рутинни изследвания и прегледи, както през първата!
Ако сте не сте имали усложнения по време на първата бременност и не са се развили някакви заболявания в същото време, можете да очаквате същите рутинни пренатални посещения и тестове. В зависимост от това колко време е минало след първата бременност може да имате различни опции за синдром на Даун.

Искате вашата втора бременност да завърши с естествен раждане при първо с цезарово сечение?
Това желание може да се прецизира само от лекар специалист, който да оцени състоянието ви и възможността за това!

Има ли някакъв начин да предскажете по лесно кога ще отидете да раждате при втора бременност?
Не за съжаление експертите не разбират напълно какво предизвиква започването на раждането в даден момент и точно като с вашата минала бременност, няма начин да се предскаже точно кога ще започне то този път. Вие няма да го почувствате, но шийката на матката може да започне да се разширява малко повече този път в седмиците преди раждането. Можете да забележите по–силни и осезаеми подготвителни контракции по–близо до датата на термина, отколкото през първата ви бременност. И фалшивите родилни контракции преди раждане може да бъдат още по–объркващи.

Вероятно раждането при втора бременност ще бъде по–леко от това през първата!
Не е напълно сигурно, но раждането вероятно ще бъде по–кратко като време този път. Докато за първи път майките обикновено прекарват някъде между 10 и 20 часа за раждането, при всяка следваща бременност това време се скъсява.

Следродилното ви възстановяване след изминалата втора бременност ще се различава ли от това след първата?
Има вероятност по–трудно да възстановите формата си след втората бременност. За това са виновни фактор като по–голяма възраст, намален вече мускулен тонус, отпуснати сухожилия, липса на свободно време, за да се погрижите за себе си, повече стрес с двете деца вкъщи. Не трябва да се изненадвате, ако е трябва да отмине повече време, за да си възвърнете формата след втора бременност. Ако бъдете упорити и целеустремени, резултатите рано или късно ще ви споходят!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Мигрена

Previous article

Нощно Напикаване при Деца

Next article