Прегледана и обновена на 20-02-2019

Промени, чувства, симптоми, усложнения, изследвания, раждане и следродилно възстановяване след втора бременност!
Има някои неща, които ще се променят след първата ви бременност и някои, които ще останат същите при втора бременност. Но е важно да си помните, че всяка една бременност е вълнуваща и уникална сама по себе си.

В началото на втора бременност ви личи по–бързо, че сте бременна!
Тъй като вече веднъж сте били променени, тялото ви тогава е претърпяло генерални промени и носи памет за тези промени. Всяка следваща бременност ще ви проличава много по–рано от предходната, защото вече имате разхлабена мускулна и съединителна тъкан. Бъдете готови да преминете към еластичните пояси или да започнете да носите дрехите за майчинство по–рано през втората бременност.

втора бременност

При втора бременност ще се чувствате по–уморени!
В действителност много жени са склонни да се чувстват още по–уморени в следващите си бременности. Това не е изненадващо наистина, защото вие вече имате дете в къщата, за което трябва да се грижите и поради това ще имате по–малко време за дрямка или просто почивка на дивана, отколкото сте имали през първата си бременност. Има вероятност и партньорът ви да ви глези по–малко, защото смята, че като вече веднъж сте били бременна, вие вече сте опитни и ще се справите лесно с втората бременност. Имайки това наум – помислете какво можете да промените, за да се намалят ненужните дейности и да си осигурите повече време за почивка. Не се колебайте да се обадите за помощ на членовете на семейството и приятели.

Повече болежки при втора бременност!
Болките в гърба например има тенденция да бъдат по–често с всяка следваща бременност, особено ако не сте направили достатъчно упражнения, за да укрепнете коремните си мускули след вашето последно раждане. Укрепването на корема може да предотврати или намали болките в кръста с напредването на бременността. Намерете време да се упражнявате, когато можете. Ако имате малки деца, вероятно тичате наоколо, повдигате разни неща и се огъвате, което може да постави гърба ви на риск. Не забравяйте винаги да свивате коленете си, когато повдигате нещо, за да се намали натиска върху гърба ви. Разширените вени също са склонни към влошаване при втора бременност. Ако сте страдали от разширени вени по време на последната бременност, помислете как да се погрижите предварително за проблема.

По време на втора бременност най – вероятно ще почувствате ритници и подготвителни контракции много по–рано!
Установено е, че майките започват да чувстват ритници няколко седмици по–рано, отколкото по време на първата си бременност, както и контракциите Бракстън–Хикс. Прочети Контракции.

През втората бременност е много вероятно да развиете по–тежко някои неприятни симптоми, които не сте имали през първата!
Всяка бременност е различна и повечето жени споделят, че първа с втора бременност не си приличат. Имайки вече опит, вие може да се мотивирате да вземете превантивни мерки, за да намали или евентуално да предотвратите напълно някои неприятни симптоми на бременността. Например – ако сте страдали от запек или хемороиди последния път, опитайте превантивни мерки като консумиране на храни, които са изобилни на фибри или като приемате добавка на фибри, пиене на много вода и редовни тренировки. Правете ежедневно упражнения на Кегел за жени, които може да помогнат за предотвратяване на инконтиненция. Ако сте получили стрии при първата бременност, вероятно ще получите нови през втората бременност. Постарайте се да не натрупате прекомерно телесно теглото и се мажете ежедневно с кремове против стрии.

При вт