Прегледана и обновена на 15-03-2018

Миома и бременност са напълно съвместими, но какво трябва да знаем?

Ако се се нуждаете от повече информация относно миомата, вижте в отделна наша статия – Какво е Миома?

Как миомите влияят на бременността?
Ако страдате от маточна миома, може да се чудите дали това състояние е безопасно или дори дали е възможно да забременеете. Много жени не знаят, че имат миома, докато лекарят им не я намери по време на ултразвуково изследване по време на рутинен преглед или след констатиране на бременност.

В повечето случаи – миомите не представляват проблем по време на бременност, но има ситуации, когато те могат да доведат до някои усложнения. В зависимост от размера на миомата и когато тя е в рамките на матката, може да се сблъскате със следните усложнения:

миома и бременност

Болка по време на бременност: При бременност, хормоните в тялото ви предизвикат матката да расте и да се увеличи за настаняване на нарастващия плод. Притокът на тези хормони може да доведе до растеж и на самата миома. Тъй като плодът се нуждае от кръв, за да расте, към него се съсредоточава сериозен кръвен поток, което може да подхрани и самата миома. Тя става по–голяма и кистозна, което може да причини временна лека до тежка коремна болка, които обикновено може да бъде контролирана с обезболяващи лекарства.

Усложнения с бременността: В периода на ранна бременност може да има леко кървене и повишен риск от спонтанен аборт в зависимост от това къде се разполага миомата в матката. Ако е под лигавицата или в маточната кухина, тя може да предотврати нормалното имплантиране на плода или да наруши растежа на плацентата. В периода на късна бременност има 3 основни проблема, които миомата може да създаде. Първият е преждевременно раждане, което е по–вероятно, ако миоматаа е голям или ако има множество малки миомни възела. Вторият –  плацентарната рязкост или необичайно отделяне на плацентата, може да възникне, ако миомата нараства на мястото, където е прикрепена плацентата. На последно място са възможни ограничения в ембрионалния растеж, но проучванията са показали, че това е изключително рядко явление.

Усложнения при раждането: В зависимост от размера и местоположението на миомата –  тя може да причин усложнения по време на раждането, включително и да доведе до позициониране на бебето в седалищно или напречно положение или блокиране на напредъка на родилния процес или до експулсиране на плацентата.

Ако се констатира, че наличието на миомата може да доведе до проблеми, лекарят може да избере да извърши цезарово сечение. По време на процедурата той вероятно няма да премахне миомата, тъй като рискът от прекомерно кървене е твърде висок. Обикновено миомата се свива, когато матката си възстанови в нормалните си размери след раждането.