Лупус и Бременност

Най–важното за Лупус и Бременност!
Лекарите често съветват жените с лупус да не забременяват, поради потенциалните рискове за майката и бебето. Но, докато бременността с лупус носи свой собствен набор от рискове, повечето жени с лупус може безопасно да забременяват и да  раждат здрави бебета. Ако имате лупус и мислите за забременяване, ето какво трябва да знаете за възможните рискове и усложнения. Това може да гарантира най–добрия резултат от бременността за вас и вашето бебе.

Подготовка за бременност при наличието на лупус
Първите стъпки към една здравословна бременност започват, преди още да забременеете. Ако обмисляте бременност, важно е да:
– Гарантирате, че лупусът ви е под контрол. Бременността причинява допълнителен стрес на бъбреците. Едно активно бъбречно заболяване може да доведе до проблеми при бременността и може дори да доведе до загуба на плода. Така че, ако е възможно планирайте забременяване, когато лупусът ви е бил под контрол най–малко през последните шест месеца.
– Прегледате лекарствата с вашия лекар. Някои лекарства са безопасни за вземане при бременност, разбира се някои може да навредят на бебето. Вашият лекар може да спрете или да промени схемата на някои лекарства преди да забременеете. Лекарствата, които не трябва да бъдат взимани по време на бременност включват метотрексат, циклофосфамид, микофенолат мофетил, лефлуномид и варфарин. Някои лекарства трябва да бъдат спрени месеци преди да се опитате да забременеете.
– Изберет