Прегледана и обновена на 02-04-2018

Най–важното за Лупус и Бременност!
Лекарите често съветват жените с лупус да не забременяват, поради потенциалните рискове за майката и бебето. Но, докато бременността с лупус носи свой собствен набор от рискове, повечето жени с лупус може безопасно да забременяват и да  раждат здрави бебета. Ако имате лупус и мислите за забременяване, ето какво трябва да знаете за възможните рискове и усложнения. Това може да гарантира най–добрия резултат от бременността за вас и вашето бебе.

Подготовка за бременност при наличието на лупус
Първите стъпки към една здравословна бременност започват, преди още да забременеете. Ако обмисляте бременност, важно е да:
– Гарантирате, че лупусът ви е под контрол. Бременността причинява допълнителен стрес на бъбреците. Едно активно бъбречно заболяване може да доведе до проблеми при бременността и може дори да доведе до загуба на плода. Така че, ако е възможно планирайте забременяване, когато лупусът ви е бил под контрол най–малко през последните шест месеца.
– Прегледате лекарствата с вашия лекар. Някои лекарства са безопасни за вземане при бременност, разбира се някои може да навредят на бебето. Вашият лекар може да спрете или да промени схемата на някои лекарства преди да забременеете. Лекарствата, които не трябва да бъдат взимани по време на бременност включват метотрексат, циклофосфамид, микофенолат мофетил, лефлуномид и варфарин. Някои лекарства трябва да бъдат спрени месеци преди да се опитате да забременеете.
– Изберете акушер за високорискови бременности. Тъй като лупус може да причини определени рискове, включително бременност с индуцирана хипертония и преждевременно раждане, ще ви е нужен акушер–гинеколог, който има опит с високорискови бременности и е в болница, която е специализирана във високо рискови раждания.

лупус и бременност

Управление на проблемите на бременността с лупус:
– Редовните пренатална прегледи са важни за всички жени. Но те са особено важни за жените с лупус. Това е така, защото много потенциални проблеми могат да бъдат предотвратени или по–добре третирани, ако се хванато рано. Такива са някои проблеми, които могат да възникнат при бременност, които трябва да знаете:
– Периоди на тежко обостряне на лупуса. Някои жени съобщават за подобрение на симптомите на лупус по време на бременност. Но тежките проявления се появят при до 30 % от жените. Периодите на влошаване на болестта обикновено се случват през първите няколко месеца след раждането. Изследванията показват, че ако изчакате да забременеете, докато болестта е била контролирана от поне шест месеца, това намалява риска от пристъпи по време на бременността.
– Хипертонични усложнения. Усложнения, включващи високо кръвно налягане може да засегнат до 20% от бременните жени, които имат лупус. Високото кръвно налягане може да бъде предизвикано от бременността и  може също да увеличи риска от прееклампсия. Това е сериозно състояние, в което има внезапно повишаване на кръвното налягане или белтък в урината, или и двете. То се среща при около 1 от всеки 5 бременности с лупус. Прееклампсията изисква незабавно лечение. Тя е по–честа при жени със бъбречни заболявания или високо кръвно налягане и жени, които пушат.
Спонтанен аборт. Приблизително една на всеки пет бременности с лупус приключва в спонтанен аборт. Спонтанният аборт е по–вероятен при жени с високо кръвно налягане, активен лупус и активно бъбречно заболяване. Спонтанният аборт може да бъде в резултат на антифосфолипидни антитела. Това са тип антитела, които увеличават тенд