Прегледана и обновена на 02-04-2018

Най–важното за Лупус и Бременност!
Лекарите често съветват жените с лупус да не забременяват, поради потенциалните рискове за майката и бебето. Но, докато бременността с лупус носи свой собствен набор от рискове, повечето жени с лупус може безопасно да забременяват и да  раждат здрави бебета. Ако имате лупус и мислите за забременяване, ето какво трябва да знаете за възможните рискове и усложнения. Това може да гарантира най–добрия резултат от бременността за вас и вашето бебе.

Подготовка за бременност при наличието на лупус
Първите стъпки към една здравословна бременност започват, преди още да забременеете. Ако обмисляте бременност, важно е да:
– Гарантирате, че лупусът ви е под контрол. Бременността причинява допълнителен стрес на бъбреците. Едно активно бъбречно заболяване може да доведе до проблеми при бременността и може дори да доведе до загуба на плода. Така че, ако е възможно планирайте забременяване, когато лупусът ви е бил под контрол най–малко през последните шест месеца.
– Прегледате лекарствата с вашия лекар. Някои лекарства са безопасни за вземане при бременност, разбира се някои може да навредят на бебето. Вашият лекар може да спрете или да промени схемата на някои лекарства преди да забременеете. Лекарствата, които не трябва да бъдат взимани по време на бременност включват метотрексат, циклофосфамид, микофенолат мофетил, лефлуномид и варфарин. Някои лекарства трябва да бъдат спрени месеци преди да се опитате да забременеете.
– Изберете акушер за високорискови бременности. Тъй като лупус може да причини определени рискове, включително бременност с индуцирана хипертония и преждевременно раждане, ще ви е нужен акушер–гинеколог, който има опит с високорискови бременности и е в болница, която е специализирана във високо рискови раждания.

лупус и бременност

Управление на проблемите на бременността с лупус:
– Редовните пренатална прегледи са важни за всички жени. Но те са особено важни за жените с лупус. Това е така, защото много потенциални проблеми могат да бъдат предотвратени или по–добре третирани, ако се хванато рано. Такива са някои проблеми, които могат да възникнат при бременност, които трябва да знаете:
– Периоди на тежко обостряне на лупуса. Някои жени съобщават за подобрение на симптомите на лупус по време на бременност. Но тежките проявления се появят при до 30 % от жените. Периодите на влошаване на болестта обикновено се случват през първите няколко месеца след раждането. Изследванията показват, че ако изчакате да забременеете, докато болестта е била контролирана от поне шест месеца, това намалява риска от пристъпи по време на бременността.
– Хипертонични усложнения. Усложнения, включващи високо кръвно налягане може да засегнат до 20% от бременните жени, които имат лупус. Високото кръвно налягане може да бъде предизвикано от бременността и  може също да увеличи риска от прееклампсия. Това е сериозно състояние, в което има внезапно повишаване на кръвното налягане или белтък в урината, или и двете. То се среща при около 1 от всеки 5 бременности с лупус. Прееклампсията изисква незабавно лечение. Тя е по–честа при жени със бъбречни заболявания или високо кръвно налягане и жени, които пушат.
Спонтанен аборт. Приблизително една на всеки пет бременности с лупус приключва в спонтанен аборт. Спонтанният аборт е по–вероятен при жени с високо кръвно налягане, активен лупус и активно бъбречно заболяване. Спонтанният аборт може да бъде в резултат на антифосфолипидни антитела. Това са тип антитела, които увеличават тенденцията за образуване на кръвни съсиреци във вените и артериите.
Преждевременно раждане. Около една от всеки три жени с лупус раждат преждевременно или преди завършването на 37 седмици на бременността. Това е по–вероятно при жени с прееклампсия, антифосфолипидни антитела и активен лупус. Важно е да се знае симптомите на преждевременно раждане, които могат да включват: Болки в гърба, Налягане в таза, Изтичане на кръв или бистра течност от вагината, Коремни спазми, Контракции, настъпващи на всеки 10 минути или повече. Потърсете лекар веднага, ако имате някой от тези симптоми.

Жените с лупус имат по–голям риск от последващи усложнения на бременността. Шанса за раждане на бебе с вроден дефект или умствено изоставане е по–голям в сравнение с жените без лупус.

Каква грижа можете да полагате за себе си при лупус и бременност?
Освен като посещавате лекаря си редовно и следите вашия план на лечение, може още да се погрижите за себе си и вашето бебе:
– Почивайте достатъчно.
– Яжте здравословно. Избягвайте прекомерното покачване на тегло. Намерете си лекар  диетолог, ако е необходимо.
– Избягвайте пушенето и пиенето на алкохол.
– Ако имате някакви необичайни симптоми, консултирайте се с вашия лекар веднага.

Управление на раждане на бебе?
Вашият лекар ще реши какъв метод на раждане да изберете – цезарово сечение или нормално вагинално раждане. Той ще направи това, след като вземе предвид вашето здраве и това на плода по време на бременността. Много жени с лупус може да имат вагинално раждане. Но ако майката или бебето е под стрес, цезарово сечение може да бъде най–безопасният и най–бързият начин за раждане.

Докато повечето майки и бебета се справят добре, често при други –  внезапните прояви на лупус след раждането може да причинят други проблеми включително:
– Трудности с кърменето. Бебетата, родени преждевременно не са достатъчно силен, за да сучат майчиното мляко. Майки, които раждат преждевременно или са на някои медикаменти за лупус, може да имат проблеми с производството на кърма. Също така на някои майки, които трябва да вземат лекарства, които могат да преминат в майчиното мляко,  им се препоръчва да не кърмят.
– Неонаталния лупус. Неонаталният лупус не е същият като лупусът на майката. Около 3 % от бебетата, родени от жени с лупус имат това състояние. Най–често това е преходно, което означава, че ще премине. Проявлението се състои от обрив и кръвни аномалии. По времето, когато бебето е на 6 или 8 месеца състоянието обикновено изчезва и никога не се връща. В редки случаи бебета с неонатален лупус ще има нарушения на сърдечния ритъм, които са постоянни и могат да изискват пейсмейкър.

След раждането е важно да съобщавате всяка промяна във вашето тяло и това на бебето на вашия лекар, за да следи промените в тялото докато то се връща към начина, по който е било преди бременността. Въпреки че ще бъдете фокусирани върху грижите за новото бебе, не забравяйте, че е важно да угрижвате  и за себе си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кога Мога да Забременея

Next article