Прегледана и обновена на 01-02-2018

Може ли да пия аспирин при бременност?
Аспиринът, който спада към класическите темперетуропонижаващи, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, не се препоръчва да се приема в дози за възрастни (325mg) по време на бременност, заради неговите потенциално вредни резултати, както за майката, така и за бебето. Въпреки последните проучвания, които посочват възможните положителни ефекти от медикамента, той никога не трябва да се взима при бременност без да сте се консултирате с вашия доктор. Според едно предупреждение, издадено през 1990 г., употребата на аспирин в дози за възрастни е особено противопоказан през 3–тия триместър от бременността поради повишен риск от усложнения при раждането и сериозни вродени дефекти при бебето.

аспирин при бременност

Какви може да са неблагоприятните ефекти от пълна доза аспирин при бременност?
1. Усложнения при майката:
Употребата на аспирин при бременност и особено в началото на бременността води до повишен риск от спонтанен аборт, както и до намеса в правилното развитие на плода. В края на бременността нежеланите усложнения могат да бъдат забавено или продължително раждане, плацентарна абрупция и повишен риск от кървене по време и след раждането.

2. Усложнения и вредни дефекти върху плода… Високите дози аспирин при бременност може да са опасни за плода от:
– Белодробна хипертония
– Вътреутробно нарушено развитие
– Мозъчен кръвоизлив
– Намалено тегло
– Увеличен риск от психични заболявания като шизофрения по–късно в живота
– Перинатална смъртност (Мъртво раждане и смърт на новороденото в рамките на първата седмица от живота)

В ниска доза детският аспирин безопасен ли е по време на бременност?
Детският аспирин съдържат около една четвърт или дори по–ниски дози на аспирин в сравнение с този за възрастни, всяка таблетка, съдържа около 75mg аспирин. Ниската доза може да се предписва от лекарите в специфични високо рискови бременности с увеличен шанс за спонтанен аборт, преждевременно раждане и прееклампсия.

Възможните ефекти върху предотвратяване на спонтанен аборт:
Последните проучвания показват, че лечението с ниска доза аспирин при бременност може да бъде полезна за тези, които са диагностицирани с анти–фосфолипиден синдром или синдром на Хюз. Известно е, че тези заболявания увеличават риска от развитие на кръвни съсиреци, което значително увеличава шансовете за спонтанен аборт. Като се назначи лечение с детски аспирин, заедно с антикоагуланти – това помага за намаляване на риска от образуването на кръвни съсиреци, а от това следва, че се намалява и риска от спонтанен аборт.

Възможни ефекти от предотвратяване на прееклампсия при високорискови случаи:
През 1990г излиза медицинско проучване в Ротердам, което показва потенциалните ползи от приема на ниска доза аспирин при бременност за намаляване на усложненията, произтичащи от високо кръвно налягане. Четири пробни дози при 122 бременни жени с висок риск от прееклампсия (история с такова усложнение, затлъстяване, възраст над 35 години и т.н.) показват значителен спад в кръвното налягане, намаляване на шансовете им за увреждане на бъбреците, както и необходимостта от цезарово сечение или предизвикване на раждането преди 37 гестационна седмица.

Друго подобни изследвания с по–широка статистическа извадка, включващо 9364 бременни жени за сравняване, показва как при прием на на 60 мг дневни дози аспирин при бременност могат да предотвратят прееклампсия. Резултатите показват, че ниската доза от лекарството помага за намаляване на риска от прееклампсия само с 13 % общо за бременността. Статистическите данни са по–високи в случаите, когато лечението започва преди 20–та седмица. Лечението също е вероятно да даде обещаващи резултати за предотвратяването на изоставане в растежа на плода и преждевременно раждане. Жените с проблеми като нарушение на функцията на бъбреците, хипертония, инсулинозависим диабет или системен лупус еритематозус могат да се възползват от използването на ниска доза аспирин при бременност заедно с редовен мониторинг за поддържане на доброто си състояние.

Относителните ползи и рискове от лекарството обаче са все още в процес на изследвания. Изследванията се извършват по отношение на аспирина в ролята му да помага в зачеването при жени с история на загуба на плода при предишни бременността. Въпреки това, все още има липса на убедителни доказателства в тази насока.

Има ли безопасен заместител на аспирина при бременност?
Лекарите могат да предписват парацетамол за лечение на висока температура и болка при бременност като относително по–безопасна опция с по–малко неблагоприятни последици за майката и бебето. Въпреки това никога не се препоръчва да се използват какъвто и да било вид лекарства без експертна медицинска консултация.

Каква е ролята на аспирина в периода на кърменето?
Използването на лекарството от кърмещи майки не се препоръчва, тъй като лекарството навлиза в кърмата и може да доведе до различни нежелани ефекти при кърмачето. Препоръчва се консултирате с вашия доктор дали има начин да избегнете използването на аспирин или да преустановите кърменето, в зависимост от необходимостта от лекарството за живота и здравето на майката.

Ако възнамерявате да приемате аспирин при бременност, задължително преди това се посъветвайте с вашия лекар. Бъдете отговорни родители още при бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кога Съм в Овулация

Previous article

Храни за Повече Кърма

Next article