Прегледана и обновена на 01-02-2018

Може ли да пия аспирин при бременност?
Аспиринът, който спада към класическите темперетуропонижаващи, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, не се препоръчва да се приема в дози за възрастни (325mg) по време на бременност, заради неговите потенциално вредни резултати, както за майката, така и за бебето. Въпреки последните проучвания, които посочват възможните положителни ефекти от медикамента, той никога не трябва да се взима при бременност без да сте се консултирате с вашия доктор. Според едно предупреждение, издадено през 1990 г., употребата на аспирин в дози за възрастни е особено противопоказан през 3–тия триместър от бременността поради повишен риск от усложнения при раждането и сериозни вродени дефекти при бебето.

аспирин при бременност

Какви може да са неблагоприятните ефекти от пълна доза аспирин при бременност?
1. Усложнения при майката:
Употребата на аспирин при бременност и особено в началото на бременността води до повишен риск от спонтанен аборт, както и до намеса в правилното развитие на плода. В края на бременността нежеланите усложнения могат да бъдат забавено или продължително раждане, плацентарна абрупция и повишен риск от кървене по време и след раждането.

2. Усложнения и вредни дефекти върху плода… Високите дози аспирин при бременност може да са опасни за плода от:
– Белодробна хипертония
– Вътреутробно нарушено развитие
– Мозъчен кръвоизлив
– Намалено тегло
– Увеличен риск от психични заболявания като шизофрения по–късно в живота
– Перинатална смъртност (Мъртво раждане и смърт на новороденото в рамките на първата седмица от живота)

В ниска доза детският аспирин безопасен ли е по време на бременност?
Детският аспирин съдържат около една четвърт или дори по–ниски дози на аспирин в сравнение с този за възрастни, всяка таблетка, съдържа около 75mg аспирин. Ниската доза може да се предписва от лекарите в специфични високо рискови бременности с увеличен шанс за спонтанен аборт, преждевременно раждане и прееклампсия.

Възможните ефекти върху предотвратяване на спонтанен аборт:
Последните проучвания показват, че лечението с ниска доза аспирин при бременност може да бъде полезна за тези, които са диагностицирани с анти–фосфолипиден синдром или синдром на Хюз. Известно е, че тези заболявания увеличават риска от развитие на кръвни съсиреци, което значително увеличава шансовете за спонтанен аборт. Като се назначи лечение с детски аспирин, заедно с антикоагуланти – това помага за намаляване на риска от образуването на кръвни съсиреци, а от това следва, че се намалява и риска от спонтанен аборт.

Възможни ефекти от предотвратяване на прееклампсия при високорискови случаи:
През 1990г излиза медицинско проучване в Ротердам, което показва потенциалните ползи от приема на ниска доза аспирин при бременност за н