Прегледана и обновена на 28-09-2016

Така неприятната настинка по време на някакво важно събитие си е голямо неудобство. Тя води след себе си в продължение на няколко дни да ходите с носните кърпи, термометър и купища лекарства навсякъде около вас и разбира се не е за предпочитане. Това се преодолява, но има обаче един по–особен период в живота на жената и това е когато жената е бременна и докато носи плода в утробата си. Напълно нормално е жените да изкарат поне една настинка при бременност, все пак бременността е цели 9 месеца.

Какво се случва с организъма на жената при настинка и бременност?
настинка при бременност

Всъщност настинката се случва много често, особено на жените, които са бременни през месеците от годината, когато е характерно преноса на вируси и грип. Става въпрос за пролетта и есента, да тогава процента на разболели се увеличава главоломно и дори се обявява епидемия, точно тогава и много бременни са изложени на риск. Лошото при настинката при бременност е, че жените преживяват много по–тежко дори една хрема или лека кашлица от нормалната жена, която не е бременна. За това си има и причина разбира се. По време на бременността нивата на естроген са много по–големи от нормално, бебето расте и притиска диафрагмата, а тези неща в комбинация затруднява дишането, сълзните канали и лигавицата, който биват изсушени. От своя страна всичко това прави една хрема например нещо много тежко и трудно за преодоляване.

Как се лекуват бременните жени от настинка?
По принцип лечението на настинка при бременност е почти същото, като при жените, които не са бременни. Лекарите със сигурност избират лекарства, които щадят майката и плода, като не ги застрашават от усложнения. Има регистрирани случаи на усложнения след неправилно лечение на майката при грип или настинка и те обикновено са в ущърб на бебето. Ето и едни от най–честите проблеми на бременните, които са пипнали някой по–голям вирус или обикновена настинка:

При дразнеща кашлица – при наличието на този проблем е нужно да потърсите своя лекуващ лекар за съвет. Има една поредица от лекарства, които се изписват без нуждата на лекарска рецепта и са благоприятни и за майката и безопасни за плода. Става въпрос за Робитусин, Викс, Сиракол. Ако решите да пробвате с нещо домашно е добре да пиете чай, дори много чай. Нека бъде горещ, по възможност да е лайка или липа, добавяйте по един резен лимон и супена лъжица мед. Тези природни лечители са се доказали и са помагали на хиляди хора по Света от векове назад.

Отпадналост и главоболие – аспирин или парацетамол вършат перфектна работа за тези симптоми, като не се прекалява. Нормално е да се изпие един аспирин на ден при наличие на тези симптоми при бременност. Вижте главоболие при бременност.

Висока телесна температура при бременност – По принцип за този симптом има много видове лекарства за прием и всички те са добри, само че при бременните се препоръчва само и единствено парацетамол. Като той е единствения аналгетик, който се счита за безопасен, но в разумни количества разбира се. Препоръчителната доза за 24 часа е 3 таблетки, по една на 4 часа, но все пак първо се допитайте до лекаря си. Вземете под внимание, колко време сте били с висока температура и ако повече от 24 часа поддържате такава над 38 градуса се постарайте да отидете в болница, в първото тримесечие има много случаи на спонтанен аборт именно заради висока телесна температура на майката. Вижте Температура при Бременност.

Разтройство – една най–обикновена настинка при бременност през летните месеци например може да доведе до диария. Този процес е неприятен за всеки сблъскал се с него, но и тук има действия който може да се предприемат за да се спре този неприятен момент. При бременните жени се препоръчва прием на повече течности, за избягване на обезводняване по време на диария. Ако в следващите 48 часа ситуацията не се промени и стомаха не се стабилизира е нужна лекарска помощ. По принцип при разтройство при бременни лекарства не са препоръчителни, залага се на изцяло естествени материали, като прием на сурово кафе, една чаена лъжичка се сдъвква. Също така 2 супени лъжици оцет стягат безпроблемно и са безопасни (това е изпробвано лично от мен и действа безотказно). Ако все пак се стигне до изписване на медикаменти за справяне с диарията очаквайте да ви изпишат Каопектат или Донагел, те са най– често изписвани на бременните, а причината е, че не се усвояват от организма и не влияят по никакъв начин на детето.

Усложнения от настинка при бременност
Като всяко нещо, така и при най–обикновената настинка по време на бременност си има рискове, както за майката така и за детето. Но със сигурност всяка бъдеща майка се притеснява повече за нероденото си дете, от колкото за собственото си здраве. Например при поддържането на висока температура от 39 градуса и нагоре повече от 48 часа има опасност от спонтанен аборт. От температурата на майката може да се получат няколко вида увреждания за плода– дефект на невралната тръба, малформация на мозъка или гръбначни стълб.

Нашият екип ви съветва задължително да се обърнете към вашият лекар за съвет, ако имате настинка по време на бременност. Само и единствено той може да ви даде правилните насоки за по–бързо и лесно отминаване на неприятният дискомфорт който съпътства настъпилата настинка при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Как да се Справя с Дете с Труден Характер

Previous article

Вирусна Инфекция

Next article