Прегледана и обновена на 29-09-2017

Какво трябва да знаем при поява на хрема при бременност?
Бременността е достатъчно труден и напрегнат период от живота на жената, по време на който една неприятна хрема и настинка, може да ви направи особено нещастни и притеснени. Важно е, ако това ви се случи, да знаете с какви средства можете да облекчите състоянието си по безопасен начин и какви мерки да вземете, за да се излекувате по–бързо и за какви предупредителни признаци на задаващата се хрема при бременност да внимавате.

Какво е хрема при бременност?
Когато получите хрема по време на бременността, вие вероятно ще се сдобиете с всички нормални знаци на една настинка като висока температура, изпотяване, треперене, главоболие, мускулни болки, дехидратация и умора. Има теория, че повишената температура при бременната, особено над 39 градуса, може да причини дефекти на невралната тръба като спина бифида. На теория високата температура в определен момент – много много рано през бременността, говорим за първите пет до шест седмици след зачеването, може да доведе до неправилно развитие на плода. Но това е само теория, която не е доказана.

хрема при бременност

Какво може да причини появата на хрема при бременност?
Когато сте бременна, вашата имунна система трябва да се справя за двама, защото се опитва да защити, както вас, така и нероденото ви бебе, така че тя може да бъде по–податлива на вируси и настинки, а както знаете повечето настинки в този период са придружени от може би неприятна за повечето жени хрема при бременност.

Кога трябва да отидете на лекар при хрема по време на бременността?
Ако вашата хрема не изчезне в рамките на 24 до 36 часа, трябва да се допитате за съвет до вашия наблюдаваш лекар. Също така трябва да отидете на лекар, ако някой от тези признаци съпътстват вашата хрема: коремна болка, гадене, контракции или обрив. Вашата хрема може да бъде симптом за други заболявания като грип, настинка, хранително отравяне, ХИВ/СПИН, сифилис, токсоплазмоза или варицела.

Какво трябва да направите, за да излекувате по–лесно появилата се хрема при бременност?
За лечение на хрема при бременност е сравнително безопасно да вземете някакво лекарство, което съдържа парацетамол при бременност – на пазара се предлагат много видове прахчета, които стопират началните симптоми на настинка. Ако сте притеснена за това дали е безопасно даденото средство, се посъветвайте с лекаря ви. Помнете, че ако развиете температура вследствие на хремата – това ще е опасно за плода, а ако приемете някой медикамент – все пак вашият черен дроб ще метаболизма лекарството, така че до бебето ви през плацентата  ще достигне само едно мъничко късче от него. Уверете се, че всичко, което приемате, ще бъде според инструкциите за дозиране на опаковката. Ако не сте сигурни колко точно да вземете, попитайте лекар или фармацевт. Опитайте се да стойте далеч от всички медикаменти, съдържащи ибупрофен. Повечето лекари и проучвания съветват бременните жени да избягват нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен напълно, защото те могат да повлияят неблагоприятно в развитието на сърдечно–съдовата система на плода в един по–късно етап на бременността.

Има редица домашни средства, които могат да облекчат и излекуват появилата се хрема при бременност:
– Правете си инхалации с билкови разтвори – препоръчва се лайка.
– Пийте повече чайове, ако се притеснявате от ефекта на билките върху плода, то тогава може да пиете плодове. По принцип безопасни са шипката, липата, лайката, мащерката.
– Потърсете специалист хомеопат за назначаване на холистично лечение, без химии.
– Можете да си пръскате солеви разтвори, има много различни марки на пазара.
– Почивайте много и си стойте на топло.
– Ако сте бременна през зимата – постарайте се да избягвате контакти с болни и си засилвайте имунната система. Мощни имуномодулатори са клеевата тинктура, пчелното млечице, меда, джинджифила, чесъна, плодовете. Единственото, което е важно е да се уверите, че всичко това е безопасно за бебето ви. Най–добре е да разговаряте с наблюдаващият ви лекар и да изградите програма за превенция и действие в случай на хрема при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 2 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Често Уриниране

Previous article

Разнояйчни Близнаци

Next article