Обилен Цикъл

Какво е обилен цикъл?
Почти всяка жена поне веднъж в живота си се e сблъсквала с проблем с много обилен цикъл. Това е не само неудобство в ежедневието, но също така често подсказва за наличие на някакво заболяване и изисква изследвания и лечение. Причините, които могат да доведат до обилна менструация са многобройни. Навременна консултация с лекар може да помогне да се избегнат нежелани последствия. В зависимост от ситуацията гинекологът може да предпише лекарства, както и да препоръча някакви алтернативни методи.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

обилен цикъл

Кой цикъл се определя като обилен и тежък?
Като много обилен менструалният период може да се определи, ако са налични следните фактори:
– менструацията продължава повече от седем дни
– смяната на тампони или превръзки, е необходимо на всеки два часа или дори по–често
– наблюдават се големи кръвни съсиреци в менструалния поток

Какви са причините за обилен цикъл?
Най–честите причини са:
Хормонални разстройства – Най–честата причина за обилен цикъл е хормонален дисбаланс. Върху менструалният цикъл се отразяват хормоните естроген и прогестерон. Най–често обилният менструален цикъл се среща в юношеска възраст или преди менопаузата. В юношеството, появата на тежки менструално кървене се дължи обикновено на нерегулираните все още хормони. В допълнение тежката менструация често се появява при жени в репродуктивна възраст, поради високи нива на естроген и нисък прогестерон. Също така менорагията (тежките периоди) може да възникнат при редовен прием на противозачатъчни или други хормонални лекарства.
Хистеромиома – Ракът на матката е също една от честите причини за обилен цикъл. Менорагията при наличие на фиброиди на матката се дължи на два фактора. Първо, поради увеличаването на матката и зоната на ендометриума, който предизвиква значително кървене. И второ, с маточните фиброми се наблюдава хормонална недостатъчност поради увеличено производство на женски полови хормони. Обикновено болестта се открива при жени на възраст от 35–40 години. Менорагията поради маточни фиброми често води до развитието на анемия при пациентките.
Ендометриоза – Тя се характеризира с появата на клетки от матката в тазовите органи и на други места на коремната кухина, които са подобни на хистологичната структура на лигавицата на матката. Болестта се потвърждава с гинекологичен преглед на тазовите органи. Лечението на ендометриоза се прави чрез хормони.
Възпалителни заболявания на тазовите органи
Хроничен ендометрит и салпингит, причинени от някакви полови бактериални инфекции, придружени от хормонални нарушения могат да доведат до обилна менструация.
Други причини за обилен цикъл: хормонални нарушения (обикновено в юношеството и менопаузата), жлезиста хиперплазия на ендометриума, ендометриални полипи, кисти на яйчниците, рак на ендометриума, рак на маточната шийка, рак на яйчниците, нарушения на кръвосъсирването, заболяване на щитовидната жлеза, заболявания на хипофизната жлеза

Кога да потърсите лекар?
По време на обилен период – жената обикновено се оплака от световъртеж, слабост, сърцебиене и умора. Кожата става бледа, кръвното налягане спада значително. Кървенето може да бъде толкова силно, че пациентката да загуби съзнание. Една жена с много обилен цикъл трябва да се консултирате с лекар в случай на масивно кървене. По време на този преглед лекарят ще определи наличието или отсъствието на лезии на тазовите органи като миома на матката, киста на яйчника или възпалителни заболявания на женските репродуктивни органи като ендометрит или салпингит. Следващата стъпка е ултразвуково изследване на тазовите органи. В допълнение е нужно да ви се направи хормонален профил  – изследване на половите хормони, хормоните на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Ако е необходимо, направете медицинска консултация и с ендокринолог. В тежки случаи, се извършват хистероскопия и диагностичен кюртаж – тежки и опасни процедура в маточната кухина.

Какво е основното лечение на обилен цикъл?
Лечението на маточно кървене зависи от причината, довела до него. Консервативното лечение е да се назначат кръвоспиращи медикаменти и хормони. Добър ефект имат някои народни методи – пиене на чай от коприва, бял равнец и др.

Обилният менструален цикъл е една сложна система, която се влияе от различни фактори. Всяко отклонение на тялото може да доведе до отклонение на менструалния цикъл. Често цикълните нарушения се проявява под формата на тежко кървене. Причините, които предизвикват тежки периоди, са много разнообразни и многобройни. Важно е по време на обилна менструация да не се лекува самостоятелно и възможно най–бързо да отидете на доктор. Без съмнение тежките периоди в почти всички случаи показват наличието на някакво заболяване. Бъдете отговорни към себе си и не подценявайте вашия обилен цикъл!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация