Речник

Разнояйчни Близнаци

Обновена: 02-10-2019

Какво означава терминът разнояйчни близнаци?
Ще се опитаме на кратко и възможно най-подробно да ви обобщим почти всичко, което трябва да знаете за разнояйчните близнаци в тази статия. Може да се каже, че от всички родени на света близнаци около около 75% са разнояйчни близнаци. Те може да бъдат в различни комбинации: момче и момче, момиче и момиче или момче и момиче. Разнояйчните или още познати като двуяйчни близнаци се получават, когато жената отдели две яйца – или по една и също време през нейния цикъл или в различен етап, които ще бъдат оплодени от два различни сперматозоида за всяко едно. Има вероятност явлението разнояйчни близнаци да се получат дори в различни дни. Разноячните близнаци споделят до 50% от техните гени, както е обичайно и за братята и сестрите, родени от няколко отделни бременности. Приликата между разнояйчните близнаци може да бъдат и изключително идентични – има много двуяйчни близнаци, които изглеждат съвсем еднакви – много по-еднакви дори от някои еднояйчни близнаци!

разнояйчни близнаци Разликата между разнояйчните и еднояйчните близнаци е, че разнояйчните близнаци са се образували от две отделни яйца, оплодени от два отделни сперматозоиди и вследствие на това те образуват два отделни ембриони и след това две отделни бебета. Еднояйчните близнаци от своя страна се образуват, когато един оплодената яйцеклетка се разделя на два отделни ембриони, така че да образува две отделни бебета. Оплодените яйца се загнездват на две отделни места в матката на майката и всеки от тях има собствен околоплоден сак и собствена плацента. Понякога те се имплантират толкова близо един до друг в матката, че плацентите им могат да се слеят и да се виждат на ехографа като една обща. Това сливане обаче не означава обща плацента, както при еднояйчните и това е важно да се помни. Двете плаценти не поделят обща кръвоносна система и си остават съвсем независими една от друга. В такъв случай липсва и опасността от т.н. Трансфузионен синдром, който е характерен за някои близнаци и се състои в това, че – обединени в обща плацента с обща кръвоносна система – понякога се получава така, че единият близнак получава повече кръв за сметка на другия. Така постепенно единият става слаб и не се развива добре и застрашава живота му. Днес този синдром се оправя с вътреутробна хирургична намеса. Среща се при 5 до 17% от бременностите с еднояйчни близнаци.

Кои са начините за образуване на разнояйчни близнаци?
Двата най-често срещаните начини да се развият разнояйчни близнаци са:
– Когато майката овулира повече от едно яйце – нейният цикъл се характеризира с хиперовулация, и тези отделени яйца се оплождат от различни сперматозоиди. Майката може да са наследили ген, който причинява хиперовулацията, така че тези близнаци се наричат „наследствени“. Много лекарства за плодовитост предизвикат хиперовулация у третираните пациентки.
– Когато майката е вече бременна, но въпреки това тя овулира и отделя друго яйце – до 24 дни след като е освободено първото оплодено яйце. Различен сперматозоид тогава опложда и второто яйце. Дори фактът, че са оплодени по различно време обаче, близнаците най-вероятно ще бъдат изродени по едни и същото време, въпреки че те могат да бъдат с различни размери и в различни стадии на развитието си. Ин витро оплождането може да доведе до такава бременност с разнояйчни близнаци –  когато майката се подлага на лечение и оплождане, по време на което оплодената яйца се имплантира ин витро, но след това при жената се отделя и друго яйце,  което също бива оплодено.

Тъй като двуяйчните близнаци са формирани от две отделни яйца, оплодени от два различни сперматозоиди, този вид близнаци могат да имат различни бащи. Любопитен е фактът, че в световен мащаб Африка има най-висока честота на разнояйчни близнаци, а Азия – най-ниската. Ако сте бременни с близнаци, това е прекрасно, но и носите двойна отговорност, така че намерете добър специалист за проследяване на бременността ви, които да определи дали имате еднояйчни или разнояйчни близнаци, за да се определи всичко, за което трябва да се следи до моментът на раждането, така че да се минимизира шансът от всякакви усложнения.

Хрема при Бременност

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник