Разнояйчни Близнаци

Какво означава терминът разнояйчни близнаци?
Ще се опитаме на кратко и възможно най-подробно да ви обобщим почти всичко, което трябва да знаете за разнояйчните близнаци в тази статия. Може да се каже, че от всички родени на света близнаци около около 75% са разнояйчни близнаци. Те може да бъдат в различни комбинации: момче и момче, момиче и момиче или момче и момиче. Разнояйчните или още познати като двуяйчни близнаци се получават, когато жената отдели две яйца – или по една и също време през нейния цикъл или в различен етап, които ще бъдат оплодени от два различни сперматозоида за всяко едно. Има вероятност явлението разнояйчни близнаци да се получат дори в различни дни. Разноячните близнаци споделят до 50% от техните гени, както е обичайно и за братята и сестрите, родени от няколко отделни бременности. Приликата между разнояйчните близнаци може да бъдат и изключително идентични – има много двуяйчни близнаци, които изглеждат съвсем еднакви – много по-еднакви дори от някои еднояйчни близнаци!

разнояйчни близнаци

Разликата между разнояйчните и еднояйчните близнаци е, че разнояйчните близнаци са се образували от две отделни яйца, оплодени от два отделни сперматозоиди и вследствие на това те образуват два отделни ембриони и след това две отделни бебета. Еднояйчните близнаци от своя страна се образуват, когато един оплодената яйцеклетка се разделя на два отделни ембриони, така че да образува две отделни бебета. Оплодените яйца се загнездват на две отделни места в матката на майката и всеки от тях има собствен околоплоден сак и собствена плацента. Понякога те се имплантират толкова близо един до друг в матката, че плацентите им могат да се слеят и да се виждат на ехографа като една обща. Това сливане обаче не означава обща плацента, както при еднояйчните и това е важно да се помни. Двете плаценти не поделят обща кръвоносна система и си остават съвсем независими една от друга. В такъв случай липсва и опасността от т.н. Трансфузионен синдром, който е характерен за някои близнаци и се състои в това, че – обединени в обща плацента с обща кръвоносна система – понякога се получава така, че единият близнак получава повече кръв за сметка на другия. Така постепенно единият става слаб и не се развива добре и застрашава живота му. Днес този синдром се оправя с вътреутробна хирургична намеса. Среща се при 5 до 17% от бременностите с еднояйчни близнаци.

Кои са начините за образуване на разнояйчни близнаци?
Двата най-често срещаните начини да се развият разнояйчни близнаци са:
– Когато майката овулира повече от едно яйце – нейният цикъл се характеризира с хиперовулация, и тези отделени яйца се оплождат от различни сперматозоиди. Майката може да са наследили ген, който причинява хиперовулацията, така че тези близнаци се наричат „наследствени“. Много лекарства за плодовитост предизвикат хиперовулация у третираните пациентки.
– Когато майката е вече бременна, но въпреки това тя овулира и отделя друго яйце – до 24 дни след като е освободено първото оплодено яйце. Различен сперматозоид тогава опложда и второто яйце. Дори фактът, че са оплодени по различно време обаче, близнаците най-вероятно ще бъдат изродени по едни и същото време, въпреки че те могат да бъдат с различни размери и в различни стадии на развитието си. Ин витро оплождането може да доведе до такава бременност с разнояйчни близнаци –  когато майката се подлага на лечение и оплождане, по време на което оплодената яйца се имплантира ин витро, но след това при жената се отделя и друго яйце,  което също бива оплодено.

Тъй като двуяйчните близнаци са формирани от две отделни яйца, оплодени от два различни сперматозоиди, този вид близнаци могат да имат различни бащи. Любопитен е фактът, че в световен мащаб Африка има най-висока честота на разнояйчни близнаци, а Азия – най-ниската. Ако сте бременни с близнаци, това е прекрасно, но и носите двойна отговорност, така че намерете добър специалист за проследяване на бременността ви, които да определи дали имате еднояйчни или разнояйчни близнаци, за да се определи всичко, за което трябва да се следи до моментът на раждането, така че да се минимизира шансът от всякакви усложнения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация